Літайте висотами «Зірок жердини»!

14.02.2006
Літайте висотами «Зірок жердини»!

Рекордний стрибок Iсiнбаєвої. (Фото РЕЙТЕР.)

      Традиція організаторів турніру «Зірки жердини» заохочувати володаря нового світового рекорду новеньким авто пустила в Донецьку міцне коріння. Минулого року, приміром, для багаторазової рекордсменки Олени Ісінбаєвої з Росії спонсори не пошкодували «Шкоди». Цьогоріч підкорювача рекорду вирішили стимулювати розкішним «БМВ». Хоча існує припущення, що переможців традиційного турніру найкращих жердинників світу, враховуючи їхні результати, пора нагороджувати не автомобілями, а скажімо, спортивними літаками. Адже саме на цьому турнірі досі було встановлено шість світових рекордів. І сімнадцяті за ліком змагання довели — «ще не вечір».

 

У гості до Бубки

      Серйозний почин свого часу зробив у Донецьку організатор турніру Сергій Бубка, оскільки його результати (6,05, 6,11 та 6,15) вже довгі роки залишаються неприступними для молодших спортсменів. Затим цю естафету підхопила Олена Ісінбаєва, яка за два минулі роки встановила тут відразу три світові рекорди. А невдовзі «Бубка в спідниці» взагалі перебралася із Волгограда до Донецька, де приступила до тренувань із колишнім наставником Бубки Віталієм Петровим.

      Звісно, напередодні турніру від 18-разової рекордсменки світу чекали чергового спортивного подвигу в секторі для стрибків. А спочатку дочекалися організатора й багаторазового переможця «Зірок» Сергія Бубку. Попри негоду, президент НОК України, побувавши на відкритті Олімпійських ігор у Турині, прибув до Донецька. Зрештою, інакше й не могло бути. «Цей турнір, — означив свою позицію на зустрічі з журналістами 35-разовий рекордсмен світу, — для мене дуже багато значить. У нього я вклав багато сил та енергії і зараз дуже радий, що сюди за традицією знову приїхали найкращі спортсмени».

      Прилетівши до Донецька, Бубка встиг побувати в палаці спорту «Дружба», аби пересвідчитися в готовності арени до змагань. «Планку» турніру піднято досить високо — тут завжди турбуються про найкращі умови для тих, хто виходить у сектор для стрибків. І спортсмени здебільшого показують пристойні результати, однак до рекордних висот поки далеченько. Чому? На це запитання багаторазовому рекордсмену доводиться відповідати майже перед кожним турніром. І вже традиційно він радить адресувати подібне здивування безпосередньо самим стрибунам: «Це питання до них. Я не можу відповісти, бо не працюю з ними і їх не відчуваю. Мотивація в них є, технічне оснащення теж. Від себе я б ще рекомендував їм приділити більше уваги техніці виконання стрибків. Бо коли іноді кажуть, що Бубка, мовляв, стрибав тільки на силу, це не витримує ніякої критики. Ні, 35 світових рекордів у такий спосiб не встановиш. Таки потрібно відшукати якусь «родзинку».

      Своєрідною родзинкою «Зірок жердини» в останні роки стала участь у ньому Олени Ісінбаєвої. Стосовно переїзду до Донецька, то рекордсменка світу сказала, що змінила не просто місце тренувань, а й сам тренувальний процес: «Стала значно більше працювати, відчуваю велику різницю між тим, що раніше робила й роблю тепер. Думаю, невдовзі має з'явитися й результат цих змін. Можливо, це буде вже завтра, коли спробую показати свій найкращий результат...»

      На пристойні виступи налаштовувалася й решта учасникiв змагань. Приміром, абсолютна рекордсменка Польщі Анна Роговська пригадала, що свій найліпший результат (4,75) вона показала саме в Донецьку і має намір спробувати перевершити його саме тут. Однак, коли журналісти запитали в усіх учасниць, хто з них готовий кинути виклик Ісінбаєвій, жартома підняв руку тільки один із чоловіків-стрибунів. А потенційні суперниці поставили не менш жартівливу умову : «Якщо Олена стрибатиме із піврозбігу, ми готові з нею змагатися...»

      А ось у чоловічому таборі учасників про побиття рекордів Сергія Бубки не говорили навіть жартома. Хоча серед тих, хто приїхав до Донецька, був і спортсмен, якому вже підкорилися «захмарні» 6 метрів. Олімпійський чемпіон із США Тімоті Мекк має в активі 6,01 і не збирається зупинятися на досягнутому: «Чи хочу додати до свого результату бодай один сантиметр? Звісно, хочу і не тільки один... І сподіваюся, що це станеться вже завтра».

      Так само налаштовувався повторити свій успіх і його співвітчизник — минулорічний переможець «Зірок» Дерек Майлз. У непоганій формі, за його ж словами, перебуває олімпійський чемпіон італієць Джузеппе Джибіліско. Безперечно, вже зачекалися земляки «домашньої» перемоги від вихованця споршколи Сергія Бубки Дениса Юрченка. Тим більше що не так давно донеччанин переміг на представницькому турнірі у німецькому Штутгарті, щоправда, зі скромним показником 5,70.

Перший серед чоловіків — дебютант з Австралії

      Незважаючи на негоду (напередодні Донецьк завалило снігом), у «Дружбі» було тепло в усіх відношеннях. Для того, щоб спортсмени почувалися комфортно, організатори навіть встановили  додаткові потужні калорифери, завдяки яким вдалося підтримувати температуру на рівні 18—20 градусів. А про теплу атмосферу глядацької підтримки спортивним світом уже взагалі ходять легенди. Зокрема спортсмени, які вперше брали участь у турнірі (із Швеції, Китаю, Бельгії), напередодні розповідали, що начувані про атмосферу «Зірок жердини» і з нетерпінням чекають не дочекаються, аби її відчути й на собі.

      Однак отією шаленою підтримкою донеччан, звичайно, скористалися далеко не всі учасники. Схоже, так і не впоравшись із емоціями й хвилюванням, невдовзі вибули з боротьби і зачохлили жердини досвідчені турнірні бійці — і Мекк, і Джибіліско, а невдовзі і Майлз. Впевненіше виглядали українці Денис Юрченко та Олександр Корчмід, однак, підкоривши 5,70, вони так і не потрапили до трійки призерів. А тон цьогорічним змаганням задавали дебютанти. Особливо запам'ятався глядачам червоношкірий представник Швеції Аладжі Джен, який взяв 5,80, встановивши при цьому два рекорди — особистий та своєї країни. Лише за кількістю спроб він поступився ще одному дебютантові — австралійцю Полу Берджесу. Представник Зеленого континенту, до речі, теж встановив рекорд Австралії, покращивши і власне досягнення у закритих приміщеннях. Третім фінішував молодий атлет із Польщі Пшемислав Червінський, взявши 5,70 із меншої кількостi спроб.

Рекорд і «автопарк» Олени Ісінбаєвої

      Цікавою видалася боротьба і в жіночому секторі, де поруч із світовою рекордсменкою її суперниці прагнули поліпшити бодай власні показники. Приємний подарунок землячкам зробила юна вихованка школи Сергія Бубки Наталя Кущ, яка підкорила 4,51 — це її особистий рекорд та рекорд України в закритих приміщеннях. А ось певний виклик Олені Ісінбаєвій спробували кинути тільки польські спортсменки. Однак Анна Роговська так і не змогла поліпшити своє «донецьке» досягнення і стала третьою — 4,61. Її співвітчизниця Моніка Пирек виступала вдаліше, адже їй підкорилась висота 4,76, що означало не тільки друге місце на змаганнях, а й новий зимовий рекорд Польщі.

      Ну а потім глядачі стали свідками того, чого цього вечора чекали найбільше — переможниця турніру серед жінок Олена Ісінбаєва почала змагатися тільки з висотою і пішла на штурм чергового світового рекорду для закритих приміщень — 4,91. Останній тримався недовго. Причому, враховуючи, що найвище досягнення «Бубки в спідниці» зупинилося на 5,01 (на стадіоні), висоту вона подолала із певним запасом.

      Уже заволодівши «БМВ», Ісінбаєва вирішила більше  не  «трясти» банкірів-спонсорів, які були готові дарувати авто за кожен наступний рекорд. Тим більше, як зізналася тепер вже 19-разова рекордсменка після турніру, це вже третя виграна нею іномарка і невдовзі, мабуть, виникне «парк Ісінбаєвої».