Орган з автографом

11.02.2006

      Відомий у Запоріжжі бізнесмен, чиє прізвище кілька років тому одним із перших потрапило у список легальних мільйонерів регіону, «відстебнув» зі своїх статків кругленьку суму, «щоб доправити з Італії орган для Концертного залу імені Глінки. Замовлення виконала всесвітньо відома фірма» (йдеться, за моїм уточненням, про «Вісконті»). Подейкують, ніби меценат розщедрився, упевнившись: прізвища керівників облуправління культури, філармонії і симфонічного оркестру таки з'явилися у відповідному партійному списку.

      На офіційній презентації сучасного інструмента органні фуги вухо, ясна річ, потішили, чого не скажеш про намір обдарованих «прикрасити» орган іменною табличкою дарувальника. Уявіть собі книгу-раритет із незграбним автографом якогось Петрова чи Іванова — не автора, звісно ж...

      Зрештою, вибори минуть, а орган таки залишиться. Презентував унікальний інструмент, на двох концертах поспіль, заслужений артист України Володимир Кoшуба — той самий киянин, що гастролював усією Європою і Північною Америкою, і чиє прізвище музикознавці США занесли до каталогу «Музиканти сторіччя». Пан Володимир каже, що запоріжцям можуть позаздрити меломани ледь не всіх обласних центрів: в Україні таке придбання — перше за останні 13 років, а кількість задіяних концертних органів yзагалі скоротилася — від двадцяти до шести!

      Головний диригент Запорізького симфонічного оркестру В'ячеслав Редя певен, що дирекція філармонії зможе організовувати щороку міжнародні фестивалі органної музики. Такий намір є. Наразі ж інструмент освоює Ірина Канєва — піаністка філармонії, котра ніби тінь супроводжувала Володимира Кoшубу на всі його репетиції.