Кінець алчевської «мерзлоти»

11.02.2006
Кінець алчевської «мерзлоти»

Біля польових кухонь в Алчевську можна погрітися гарячим кулешем. (Фото Укрінформ.)

      Дванадцять днів дав на вирішення «алчевської» проблеми Президент Віктор Ющенко. Сьогодні цей термін закінчується. Чи буде тепло в домівках городян? Станом на вчорашній день без теплопостачання залишався ще 151 будинок. І хоча відновні роботи тривають у місті цілодобово, ремонтники навряд чи встигнуть. Річ у тім, що у цих 134 будинках останні кілька років тепла в необхiдних обсягах не було — люди просто жили з холодними батареями. А отже, в цих будівлях йдеться не про відновлення тепломережі, а про її будівництво фактично з нуля...

 

Самотужки Луганщина відновлювала б Алчевськ років 20

      Голова облдержадміністрації Геннадій Москаль висловив «Укрзалізниці», яка перебрала на себе відповідальність за всі відновлювані об'єкти, глибоку вдячність. І додав, що з усієї Луганщини участь у допомозі місту металургів беруть лише 17 підприємств. Причому працюють вони досить повільними темпами. «Якби ми надіялися лише на власні сили, то мабуть ще років 20 відновлювали б Алчевськ», — зазначив обласний голова. І тут не можна не пригадати «популярну» в краї ідею «федералізму». Адже не може пересічний луганець, а тим більше мешканець Алчевська не замислитися: хто б допоміг, якби місцевим сепаратистам рік тому таки вдалося б утворити на східних теренах «Пісуар».

      Москаль навів, так би мовити, певну інформацію до роздумів. Минулого року луганськими платниками податків усіх рівнів до державного бюджету сплачено 2,632 мільярда гривень. За той же період, за 2005 рік, в область із державного бюджету надійшло 4,356 мільярда гривень. І це ще не все: 3,925 мільярда профінансовано на утримання всіх пенсіонерів, яких в області — близько 800 тисяч осіб. У цьому напрямі область забезпечує себе лише на 55%. Решту отримує з держбюджету України. Це крім того, що ще 2 мільярди гривень ідуть на утримання військових пенсіонерів, пенсіонерів МВС, прикордонників, СБУ, прокуратури та інших. Тому на виплату всіх пенсій в області потрібно близько 6 мільярдів гривень на рік, а власних коштів область збирає лише 2,116 мільярда. Що при таких статках робитиме потенційна «Луганська автономна республіка» — питання риторичне.

      Між іншим, за всі ці дні на батьківщині «пісуарного» руху якщо й можна було почути про федералізм, то хіба що з вуст якогось заїжджого політика. Місцеві були заклопотані геть іншою проблемою: як перекласти власну відповідальність за трагедію на нинішню центральну владу. Річ у тім, що мер міста Микола Кириченко є давнім членом Партії регіонів, а недавно до ПРУ вступив мало не весь попередній обласний «бомонд», включно із екс-головою ОДА Олександром Єфремовим та ще діючим головою облради Віктором Тихоновим. З огляду на передвиборчу перспективу, це треба робити негайно, а недостатність часу призводить до помилок іноді просто анекдотичних.

      Наприклад, саме в той день, а можливо, навіть у ту ж годину (30 січня, о 15.22), коли Президент оглядав понівечені морозом і льодом помешкання алчевців, екс-заступник Єфремова з питань ЖКГ вивісив на одному з «біло-блакитних» сайтів власну оцінку трагедії: «В ці дні керівництво Алчевська спрацювало грамотно й оперативно, не допустивши пошкодження внутрішньодомових систем». Гумор у тому, що після пориву магістральної труби 23 січня 6 годин ніхто з «грамотних» керівників міста не наважився дати команду на зливання води з «непошкоджених» внутрішньодомових систем. Мало того, як стверджують деякі мешканці міста, на їхні дзвінки до міськвиконкому з подібними вимогами їм просто забороняли втручатися в роботу комунальних служб.

      Істерику серед луганських «регіоналів» зрозуміти можна. Народ відразу ж пригадав ситуацію, що склалася в листопадi 2001-го. Тоді Єфремову Ющенко не заважав ні як Прем'єр-міністр, ні тим більше як Президент — а область все одно прогавила «розмороження» відразу шести (!) шахтарських міст. Причому буквально за два тижні після спеціальної наради в облдержадміністрації з питань підготовки до зими, коли Олександр Сергійович бадьоро відрапортував: «До морозу готові!». То як тепер переконати народ, що це тріщить і лопається не його спадщина?

У Красному Лучі теж мерзнуть

      Одне з тих міст — Красний Луч. Після холодної зими 2002-го тодішній мер зі свистом пролетів на виборах (добросердний Єфремов відразу ж призначив його керувати всім транспортом області). Новий мер відразу поставив питання про додаткові джерела надходжень до місцевого бюджету; зокрема, звернув увагу на так звані шламовідстійники і... за півтора року опинився за гратами. На його місце всадили абсолютно лояльну до Єфремова людину, яка й досі керує другим в області містом. І все б нічого, аж раптом днями мас-медіа отримують звернення міської організації ПРУ. Те, що краснолуцькі «регіонали» захищають однопартійця Кириченка, ще зрозуміло, але далі: «Аби не бути голослівними, заявляємо, що сьогодні жителі більш як сотні будинків мікрорайонів Красного Луча скніють у холоді так само, як і алчевці! Мало того, більша половина міста страждає через відсутність холодної води».

      Отакої! Вигнати законно обраного мера, опинитися внаслідок того без тепла і води — а винна, виявляється, «помаранчева» влада в Києві. Тому що за три роки ні Єфремов, ні його нинішній партійний бос Янукович не спромоглися відновити в місті тепло- і водопостачання?

      Одне зі звинувачень на адресу Ющенка: чому він приїхав до міста аж через тиждень після аварії!? Цікаве питання... От почесний громадянин Луганщини Леонід Данилович Кучма на подібні аварії взагалі не їздив — замість себе посилав прем'єрів. Президент, як тільки стало відомо про справжні масштаби катастрофи, надіслав до міста представницький десант фахових міністрів або їхніх заступників. А от чому в Алчевськ відразу не поїхали місцеві «вожді»? Добре, Єфремов зараз у відставці. А от його соратник (за сумісництвом — головний український «сепаратист») Віктор Тихонов і сьогодні керує обласною радою. Однак його вперше побачили на місці аварії тільки в президентському почті.

      Слід зазначити, Віктор Миколайович мав змогу у вічі Президенту сказати все, що думає, — як не про докорінну реформу житлово-комунальної галузі, то принаймні про відповідальність «помаранчевих» і невинуватість «біло-блакитного» мера Алчевська. Та як не запрошував Ющенко луганський «бомонд» до слова на спеціально скликаній нараді — не наважився жоден. Очевидно, тому що не було чого казати. Реванш наші хлопці взяли дещо пізніше — з допомогою контрольованих мас-медіа. Вони й до сьогодні в краї переважають і кількісно, й якісно. От тільки якщо немає клепки в голові...

Лужков допомогу обіцяв, але не дав

      Той же Олександр Єфремов областю вже не керує, зате керує обласним осередком ПРУ. Не те щоб партії та громадські організації надто активно допомагали змерзлому місту, але, скажімо, «Еко 25%» або НСНУ перерахували місту по мільйону гривень, а громадська організація «Наша Україна» на гроші, що залишилися від Майдану, самих лише батарей центрального опалення доправила до міста аж на 2 тисячі осель. А ще до того різноманітні труби, прилади, інше обладнання. Кинулися за коментарями до Єфремова — а той гордовито відказав: грошей не дамо, бо звинуватять у підкупі виборців і знімуть iз перегонів.

      Треба коментувати? Тим більше що скоро «регіонали» самі оговталися й оголосили про свою програму: відкрили благодійний рахунок допомоги алчевським ветеранам. Дуже зручно: перераховуватимуть гроші всі, а вся слава (й електоральний зиск) дістануться ПРУ. А ще проблемами східноукраїнського міста перейнялася Москва. З пропозиціями допомоги виступив один із найяскравіших учасників сепаратистського збіговиська в Сіверськодонецьку Юрій Лужков. Щоправда, не раніше, ніж Україна практично сама впоралася зі своєю бідою. Цікаво, що Геннадій Москаль, коментуючи запізнілу гуманітарну активність московського мера, зазначив, що до нього особисто чи до офіційного штабу з НС той не звертався. Тобто якщо це й можна вважати гуманітарною допомогою, то, швидше, не алчевцям, а одній-єдиній українській політичній партії. Не будемо вказувати на неї пальцем.

      Зрештою, цілком за приказкою братнього народу: «Кому — война, а кому — мать родна».

 

ДО РЕЧІ

      Більше 1386 малозабезпечених мешканців Алчевська тимчасово виселені з міста, повідомив міністр праці та соціальної політики Іван Сахань. Із них 772 людей поїхали до санаторіїв, ще 614 тимчасово переселені за межі міста — туди, де тепліше. Луганщині для ветеранів війни, праці, інвалідів та пенсіонерів додатково надано 371 путівку в санаторії Києва, Одеси, Миргорода, Трускавця, Алушти та Сімеїзу. За половиною з них алчевці вже поїхали відпочивати. Решту путівок видають за бажанням людей, оскільки не всі хочуть залишати житло до тих пір, поки не завершаться роботи з ремонту опалення. Також за рахунок коштів акції «Милосердя» Мінпраці надало алчевцям гуманітарну допомогу на загальну суму близько 70 тисяч гривень (матраци, пледи, обігрівачі, медикаменти тощо), а 360 ветеранів отримали по 150 гривень грошової допомоги.