Курячий скарб

11.02.2006

      68-річному угорцю Імре Хорвату, власнику невеликої птахоферми, неймовірно пощастило: у своєму курнику він знайшов справжній скарб. Одного чудового дня дядечко чистив помешкання своїх пернатих, і з-під курячого посліду несподівано для себе вигріб... ні, не горщик із золотом, а справжнісіньку скрипку Страдіварі!

      Власне, спершу чоловік, звісно, й припустити не міг, яку цінність становить його знахідка. Як повідомляє «Ананова», Імре просто вирішив на всяк випадок віднести інструмент фахівцеві, адже скрипка мала досить «антикварний» вигляд. І, як виявилось, не помилився. Однак оцінювач антикваріату з провінційного містечка теж спочатку не повірив своїм очам, тому спрямував пана Хорвата до столичного знавця. І в Будапешті, після відповідної експертизи, остаточно з'ясувалося: угорський фермер знайшов безцінний витвір знаменитого скрипкового майстра Антоніо Страдіварі, створений у ХVII сторіччі.

      Як припускає везунчик, якому на голову звалилося таке багатство (така скрипка може коштувати від мільйона до двох мільйонів доларів), інструмент сховав у сараї ще його батько — перед тим, як піти на війну. На жаль, Золтан Хорват із фронту так і не повернувся, тому про сховок ніхто не знав. Тепер його щасливий спадкоємець мріє якомога швидше продати цінну знахідку й покласти гроші в банк, аби «безбідно жити на відсотки від скарбу».

      До речі, у світі налічується всього лише близько 650 скрипок Страдіварі.