Кому заважають люди на ковзанах?

11.02.2006

      Цього року в Хмельницький прийшла справжня зима: хоч бракує снігу, та морози — якраз для ковзанок. І дев'ятирічний онук почав «теребити» мене: «Дідусю, я ще в житті не стояв на ковзанах, давай кататися...» Прохання підростаючого покоління — закон для старшого. Знайшли в підвалі й підновили ковзани, куплені ще для сина, а по радіо оголосили, що на стадіоні «Поділля» залито ковзанку, до того ж безплатну. Пішли ми з онуком, узув його в ковзани, і почали тренування. Вже на другий день він міг сам потихеньку ковзатися. Простору було вдосталь, бо всього кілька чоловік забавлялися — певно, ті, хто знайшов ковзани в запасах або знайшов гроші на дорогі магазинні. Через тиждень ми побачили вже кілька десятків, а далі — й сотні ковзанярів. Виявилося, що на стадіоні відкрили пункт прокату ковзанів. Утім працював він недовго. З'ясувалося, що «лавочку» прикрила... міліція. Тож на міській ковзанці знову лишилися лічені одиниці, і внукова однокласниця вже не могла кататися разом із нами...

      Довелося звернутися у міськвиконком. Отримав таку відповідь: ще півроку тому, почувши «спортивний» глас народу, міський голова Микола Приступа вирішив: узимку облаштуємо на спорткомплексі «Поділля» льодову ковзанку. За виконання доручення взявся керівник міського спорткомітету Валерій Вешко (до речі, семиразовий чемпіон світу з веслування), який виконав його, щойно вдарили справжні морози. Згодом з'явився і пункт прокату. Так зручно: в дітей ноги, як і все інше, мають звичку рости, і через рік у 35-й розмір черевиків із ковзанами вже не влізе 37-й; та й у цивілізованому світі все — від автомобіля до вудки — можна взяти напрокат. Тож і у Хмельницькому нагодився приватний підприємець, який запропонував послуги з прокату інвентарю, і керівництво стадіону пішло йому назустріч.

      За день, незважаючи на люті морози, щодня ковзанку відвідувало від 500 до 800 чоловік. Хто тільки вчився стояти на полозах, хто танцював чи кренделі викручував. Радіти б такому масовому захопленню, здоровому способу життя, якого ми не спостерігали на ковзанках майже два десятиліття. Але, як виявилося, прокатом зацікавилася дуже серйозна організація — Управління боротьби з організованою злочинністю обласного УМВС. І піймали «організованого злочинця», тобто приватного підприємця, на тому, що якісь документи не оформив. І замерзла ковзанка в прямому і переносному значенні.

      З приводу цього виникає кілька запитань. Невже правоохоронцям нема куди більше спрямувати свої зусилля і професіональні здібності, окрім як на фактичне прикриття ковзанки? Невже, коли зафіксували якесь порушення, не можна було зобов'язати негайно усунути його або навіть стягнути з порушника штраф, а не паралізувати відпочинок хмельничан? І ще: чи не хоче хтось поставити перед виборами підніжку чинному мерові, який узявся за масовий спорт?..

Анатолій ПЛОЩИНСЬКИЙ.