Третій, будеш запорізьким!

11.02.2006

      Кілька днів тому чоловіча збірна України повернулася з першості континенту, де в шести поєдинках не програла тільки господарям-швейцарцям. Кореспондент «УМ» вирішив звернутися за оцінкою 12-го місця «синьо-жовтих» до віце-президента ФГУ Сергія Іванісова.

 

      Заступник керівника Федерації гандболу виявився доволі відвертим: «Результат був цілком прогнозований. Потрапили «в дюжину» – це ще добре, бо команда не працювала в нормальному режимі збірної, в неї не було плану підготовки. Федерація і спорткомітет повинні визнати частку своєї вини в організаційних прорахунках».

      Чи позначилася на результаті відсутність В'ячеслава Лочмана і несподівана травма воротаря Євгена Будка? Безперечно. Однак грали ж німці без Олега Великого (екс-запоріжець переніс важку операцію і не гратиме за свою нову країну ще щонайменше півроку. — Авт.). А нинішній тренерський штаб не зумів би реалізувати потенціал команди і в оптимальному складі — були здебільшого голослівні заяви, вважає Іванісов. За його словами, в Сергія Кушнірюка, наставника національної команди, — «ніякої практики, ні щоденної, ні в роботі з головною командою. Такий «фахівець» не повинен очолювати збірну».

      Аби не бути на євроарені хлопчиками для биття в майбутньому, потрібно згадати про дитячий гандбол. Пан Іванісов запевнив, що у травні буде проведено всеукраїнський фестиваль гандболу. В усіх містах, котрі зараховують себе до спортивних, буде облаштовано відкриті ігрові майданчики, на які вийдуть не лише вихованці спортшкіл і клубів, а й ті, хто ще не брав до рук гандбольного м'яча.

      Сприятиме популяризації гандболу й «реанімація» міжнародного турніру пам'яті Вадима Гетьмана. Відомий банкір має запорізьке коріння, і логічно, що в 2001 році дебютний турнір було проведено саме в Запоріжжі. «Це було справжнє гандбольне свято!» — згадує Іванісов. Про другий турнір, що відбувся у Києві двома роками пізніше, фахівці воліють і не згадувати («бліда тінь запорізького»). Тож утретє команди зберуться знову на запорізькі, а не київські береги Дніпра.

      Віце-президент ФГУ Сергій Іванісов каже, що на запрошення вже відгукнулися клуб імені Мєшкова (Брест) і навіть відомі російські «Чеховські ведмеді» Володимира Максимова. 17—19 березня у Запоріжжі гратимуть також «ЗТР» і збірна України. Наша головна команда виступатиме оновленим складом, аби підготуватися до відбіркових ігр чемпіонату Європи серед «молодіжок». Ця кваліфікація в квітні також відбудеться в Запоріжжі.