«А що, він хіба не помер?..»

07.02.2006
«А що, він хіба не помер?..»

Тепер це їхня домівка. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

Сергій по пам'яті намалював карту тролейбусних маршрутів Києва

      ...Сергію зараз 14 років. Два роки тому він пішов із рідного села неподалік від Вишгорода, що на Київщині, і повертатися «через маму, яка п'є», не збирається. Тепер його домом стала столиця, точніше — вулиця. «Я знаю увесь Київ як п'ять пальців», — каже хлопчик. І я йому вірю. Він за цей час обійшов усе місто власними ногами й знає про нього чимало таємниць — як проходити безкоштовно в метро, наприклад. Де він жив увесь цей час? «Самі знаєте де...» — каже Сергій і опускає очі. «Тільки не на вокзалі! Там небезпечно — можуть побити або ще й гірше...» — розповідає хлопець. Збирав пляшки, люди щось давали поїсти. «Лише Харківський масив! І тільки. Там я жив, — запевняє Сергій, — там спокійно».

      Зараз він мешкає у Центрі соціально-психологічної реабілітації МБО «Служба порятунку дітей» — ніхто Сергія не змушував сюди йти, не тягнув силою. Він прийшов сам — тут годують, одягають, можна переночувати у теплі, подивитися мультики. До того ж Сергій має незвичне хобі та мрію — він любить агротехніку: трактори, комбайни, бульдозери. Усе, що бачить, вправно відображує на папері — тут це робити ніхто не заважає. «Я намалював 168 тракторів, — розповідає «художник», демонструючи свою колекцію картинок,  — значить так: це — ЮМЗ 6-Л, або «карпатець». Так і запишіть: він вантажить сіно. А це АТЕК. Що, не знаєте такого? Тут є ще парочка моделей, які я придумав сам. Ось подивіться...» Щоправда, трактористом чи інженером Сергій бути не хоче, хоча в школу, як сам сказав, «не просто ходив. Навіть учився!». Мрія інша — бути картографом. Сергій, наприклад, по пам'яті склав карту тролейбусних маршрутів Києва з усіма зупинками і масивами.

У «дітей вулиці» інстинкт самозбереження зовсім відсутній

      Таких, як Сергій, кажуть експерти, десятки тисяч. У Центр реабiлiтацiї дітей того вечора, коли ми сюди завітали, було їх до 20. Загалом же центр розрахований на 24 дитини, хоча іноді приходить і більше. Тут затишно, чисто і тепло: красиві меблі, нова техніка... Дітям тут подобається. Ними ж опікується міжнародна благодійна організація «Служба порятунку дітей» і небайдужі люди, які допомагають безпритульним дітям повертатися до нормального життя, — вони тут ночують, вчаться писати й рахувати, спілкуються із психологами, отримують медичну допомогу, займаються спортом і розважаються. І можуть піти у будь-яку хвилину, якщо забажають... «Буває, що дiти йдуть вiд нас, — розповідає лікар центру Оксана Збаранська. — Ось, наприклад, півроку в нашому центрі жила дівчинка Ізольда — стала комунікабельною за цей час, спокійною. А ось минулої неділі від нас пішла... Невідомо куди. У таких дітей, знаєте, інстинкт самозбереження зовсім відсутній...»

      Діти вулиці потрапляють у цей центр неодразу. Існує ще один — денний центр, куди можуть звернутися безпритульнi дітлахи за одягом, їжею чи першою медичною допомогою. Там і виявляють дітей, які готові змінити своє життя, які хочуть піти з вулиці. «Раніше у нас був тільки цей денний центр. Сюди приходили діти, які не вміли чистити зуби, їсти з посуду — вони були зовсім асоціальні, — розповідає Оксана Володимирівна. —  Ці діти приходили на кілька днів і потім йшли, забираючи з собою, на наш погляд, уже стабільних дітей. Тому ми створили  Центр реабiлiтацiї як наступний крок для дiтей, що хочуть змiнитися».

20 відсотків безпритульних дітей — ВІЛ-інфіковані

      Із такими дітьми має бути особлива робота. Насамперед медична. «Практично всі діти, які приходять до нас, мають воші — це найбільша проблема, з якою ми стикаємося у перші дні, — розповідає Оксана Володимирівна. — Ми проводимо обстеження дітей, співпрацюємо з деякими лікарнями, поліклініками. Зокрема, із Київською міською шкірно-венерологічною лікарнею у нас договір, адже дуже багато дітей вулиці має венеричні захворювання, незважаючи на вік. Обстежуємо й лікуємо дітей і у вузьких спеціалістів». Зокрема, завдяки центру нещодавно було прооперовано трьох дітлахів. У планах же — обстеження на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію. Адже, за неофiцiйними даними фахівців, кожна 5-та дитина хвора на сухоти, 20 відсотків безпритульних — ВІЛ-інфіковані, і ця страшна цифра росте.

«Приїздять «дяді на крутих машинах» і влаштовують сексуальні знущання»

      Кожна дитяча історія — це справжня трагедія. У центрі працюють із кожним індивідуально психологи, намагаються допомогти, адже ці діти пережили страшні речі у своєму житті. Були тут навіть і такі випадки, коли дітей доводилося переправляти у психіатричні лікарні. «Найбільше вражають маленькі діти, — розповідає пані Оксана. — Ось нещодавно була у нас 6-річна Яна із Вінницької області. Дуже енергійна і весела дитина, через це її бабуся навіть сказала: «Що це за дитя! Їй треба відірвати голову й викинути на смітник». Так от ця дитина у 6 років уже зазнала сексуального насильства чи то вiд співмешканця своєї мами, чи то вiд рідного батька...»

      Але бувають історії і з щасливим фіналом, до якого причетні й працівники Служби порятунку дітей. «Три роки тому мій чоловік знайшов 13-річного хлопчика у парку Тараса Шевченка, в Києві, — веде далі пані Оксана, — з'ясували ми, чим підробляє хлопчик. Він розповів, що кожен вечір до парку приїздять «дяді на крутих машинах», забирають їх, дітей, і влаштовують сексуальні знущання, але дають гроші. Цей хлопець три роки жив у нашому центрі. Пізніше з'ясувалося, що його мама за цей час прийшла до Бога і весь цей час молилася, аби він повернувся до неї. Так дитина повернулася у сім'ю».

«Із 12-річною Ізольдою ми дійшли до букви «у»

      У центрі існує чіткий графік і правила. Кожна година у дітей зайнята, аби вони навіть і не думали про вулицю. «Наша мета — відновити психологічний стан дитини, з'ясувати її глибинні проблеми і допомогти, — розповідає директор центру Лариса Білет, — тому у нас працює три психологи — вони проводять діагностику дитини й для кожної окремо «прописують» програму». Чи не основна мета виховання — дати хоча б ази арифметики та грамоти. «Звісно, заняття проводять не на базі школи, а тут, у центрі. Бо діти з різним рівнем освіти: підлітки по 15-16 років не вміють читати-писати, і вони комплексують через свою запущеність», — розповідає Лариса Львівна. До того ж діти приходять без документів, і те, що вони про себе розповідають, — це спершу єдина інформація, якою володіють працівники центру. А без документів у звичайну школу не беруть.  Тому доводиться самотужки навчати дітей. «Це важкий і тривалий процес. Ось, скажімо, з 12-річною Ізольдою за півроку ми дійшли до букви «у», — розповідає Оксана Володимирівна.

Безпритульних водять у театри й возять до моря

      Однак дітей зацікавлюють також іншими методами: їх вчать вишивати, ліпити з глини, вони грають у теніс. «Ми домовляємося, аби діти ходили в школу на гуртки — бальні танці, спортивні секції, на малювання», — розповідає Лариса Білет. Чимало дітей цікавиться музикою — кілька хлопців навіть грають у рок-групі, а у самому центрі стоїть барабанна установка. «Ми ходимо з дітьми в зоопарк, у театрах вони бувають, святкуємо дні народження, Новий рік, Різдво, Великдень, — продовжує Лариса Львівна. — Щороку на морі діти оздоровлюються — купують путівки спонсори. Цієї зими, наприклад, були у Карпатах». Когось із дітей вдалося утримати від колишнього життя завдяки слову Божому — дехто за бажанням навіть ходить у церкву.

      Але і це ще не все. Основна мета центру — повернути дитину в сім'ю: чи в нову, справжню, чи в рідну, оновлену. Над цим працює юридична служба — відновлюють документи, беруть участь у судових процесах, підтримують зв'язок з інтернатами, звідки втекли діти, шукають нові родини. Багатьом підліткам працівники служби порятунку знаходять роботу (двоє хлопців, наприклад, які живуть у центрі, нині працюють на фірмі, яка займається мобільними аксесуарами). Підтримує центр зв'язок навіть з дітьми, які через скоєні злочини потрапили у виправні колонії. Беруть працівники безпритульних також і на поруки в міліції.

 «Один батько і 15 дітей — допоможіть чим-небудь!»

      Усією цією благородною справою завідує вже майже п'ять років президент міжнародної благодійної організації «Служба порятунку дітей» Микола Кулеба. «Зараз у Києві діє 5 центрів, але ми хочемо відкрити ще три, — розповідає пан Микола, — і створити єдину модель допомоги таким дітям». За задумом Миколи Кулеби, це виглядатиме так: у денний центр (він, до речі, вже діє) звертається будь-яка дитина за допомогою — їжею, одягом, ліками. Тут їй допомагають прийняти рiшення повернутися до нормального життя. «Якщо дитина погоджується (зрозуміло, що це не відбувається одразу), вона має пройти обстеження у медичному центрі. Він зараз на ремонті, бо ми хочемо, аби після усіх відновних робіт там можна було приймати одночасно 50 дітей. Дiє він в Оболонському районі», — розповідає Микола Кулеба. Там рятівники дітей обстежують безпритульних на iнфекцiйнi, венеричнi та шкiрнi захворювання, а планують —ще й на ВІЛ-інфекцію, туберкульоз. Потім дитина потраплятиме до центру, в якому кореспонденти «УМ» уже побували. «Буде й надалі вестися психологічна, педагогічна, виховна робота з дітьми та юридичний супровід», — розповідає пан Микола. За його словами, головне для дитини знайти або повернути колишню сім'ю. «Знаєте, дуже часто батьки, коли їх знаходиш і починаєш щось говорити про зниклу дитину, реагують: «А що, він іще не помер?» У такому разі ми шукаємо дитині кращу родину, — зізнається Микола Кулеба, — і в нас непогані результати!»

      Саме такі проблеми — влаштування у сім'ю — і вирішує четвертий центр — Центр сiм'ї за пiдтримки «Фонду родинної турботи», який був створений і фінансується компанією UMC. «Він має два напрями — це робота з кризовими сім'ями, де діти ще не пішли на вулицю, але вже на межі (ми починаємо соціальний супровід таких родин і підтримки дітей). Другий напрямок — це пошук нових сімей для дітей», — розповідає Микола Кулеба. П'ятий центр займається гуманітарною допомогою по всій Україні. «Кілька днів тому телефонують мені з Волині й кажуть: «Зайшли у сільську хату, а там один батько й 15 дітей — на підлозі сплять, біднота жахлива! Будь ласка, допоможіть чим-небудь!» На жаль,  ресурси в нас обмежені, тому грошей ми не даємо, а поділитися якимись харчами, речами ми завжди раді», — запевняє Микола Кулеба.

       У його планах, до речі, є ще три нові проекти: це соціальний гуртожиток для дітей-підлітків, які б могли там жити під наглядом,  працювати і починати самостійне життя; будівництво 10 будинків сімейного типу (от тільки землю держава ніяк не хоче виділяти), а також центр екстреної допомоги дитині, яка зазнала насильства у сім'ї.

      Прикметно, що на всі ці справді важливі речі охочіше дають гроші закордонні меценати — американські, норвезькі — вони й фінансують  деякi з проектiв. Часто допомагають і українські бізнесмени — привозять безкоштовні обіди, молочні продукти, надають інтернет, купують путівки. Держава поки що у цьому списку благодійників особливо не фігурує.

 

Якщо ви маєте бажання допомогти безпритульним дітям, переказуйте кошти:

БО «Служба порятунку дітей»

ЄДРПОУ 26063601

Р/р 260003012502

МФО 321477

АБ «Старокиївський банк».