Живіший за всіх живих

04.02.2006

      У світі пам'ятників існує багато — гарних і різних. І кого тільки у камені не увічнюють — і тварин, і риб, і літературних героїв... А дніпропетровці вирішили створити пам'ятник, аналогів якому точно немає на всій нашій планеті. Про цивілізований світ тут і говорити зайве — скільки їм не розповідай про такий феномен, не зрозуміють. Адже феномен цей — український пенсіонер. Отой самий — пересічний, що демонструє дива виживання зі своєю більше, аніж скромною винагородою за багаторічну самовіддану працю.

      Дніпропетровська обласна організація Партії пенсіонерів України якраз на такому невтішному тлі щойно презентувала проект, який назвали в унісон — «За мужність жити». Його мета нічим особливим не вражає — привернути увагу широких кіл громадськості, представників ЗМІ до жахливого становища, у якому опинилися люди старшого покоління, насамперед пенсіонери.

      А от зміст проекту щонайменше неординарний: в області оголошено громадський конкурс на кращий проект пам'ятника українському пенсіонерові, що матиме однозвучну з проектом назву — «За мужність жити». Як заявив лідер Партії пенсіонерів на Дніпропетровщині Сергій Усольцев, пам'ятники встановлюють або героям, або жертвам. У даному випадку, звісно ж, йдеться про жертв. Адже, за результатами опитування Дніпропетровської обласної організації Партії пенсіонерів, 97,96 відсотка респондентів відповіли, що у нашому суспільстві не отримують гідної поваги і перебувають у жахливому становищі. Отож не знайшли ліпшого виходу, як цей «жах» увічнити...