«Ми повинні радіти вже з того, що граємо на цьому чемпіонаті»,

28.01.2006
«Ми повинні радіти вже з того, що граємо на цьому чемпіонаті»,

Чергову українську атаку стримує капітан поляків Ткачик. (Фото з сайту www.euro06.com.)

      Хоча напередодні старту Євро-2006 різноманітні гандбольні фахівці й визнавали, що без травмованих В'ячеслава Лочмана та Віктора Шкробанця чоловіча збірна України виглядає ще слабшою порівняно зі своїм звичним посереднім рівнем, але все ж таки дехто сподівався на якийсь локальний успіх. Утім уже в першому матчі українці отримали від поляків «мінус 9», а офіційний сайт турніру розмістив коментар нашого тренера Сергія Кушнирюка: «Ми раді вже з того, що граємо тут».

      Напередодні гри польський наставник Богдан Вента дав прочухана своєму капітанові Гжегожу Ткачику за самовпевненість у ставленні до українських гандболістів. І щоб його підопічні не розслаблялися, тренер «кадри» вирішив задіяти проти східних сусідів ту схему 6-0, якої очікував від суперника. Обрана тактика виправдала себе на всі сто. Ще ніколи не доводилося бачити, щоб команда, яка завдала в матчі більше кидків по воротах (63 наші проти 56 польських), поступалися з такою відчутною різницею (24:33). При цьому Сергій Білик, який замінив травмованого Євгена Будка, відбив лише 12 «пострілів», тоді як польський голкіпер Славомір Шмаль — 24 із 47 (51%)! Перед матчем «УМ» передбачала, що підопічним Кушнирюка буде складно вийти на кидок у «лінію», де плацдарм міцно тримали високі й кремезні Белецький, Вишневський та Грабарчик. Так воно й сталося. А ефективність кидків здалеку Сергія Шельменка та Ігоря Андрющенка була низькою: відповідно, 7 влучань із 20 спроб та 1(!) — з 8. Значно корисніше діяли Микола Стецюра, який реалізував 7 із 10 кидків, та досвідчений «португалець» Юрій Костецький — 4 голи з 8.

      Тренерський штаб збірної України не мав реального рецепта, аби змінити перебіг подій на майданчику. Єдиною успішною «знахідкою» Сергія Кушнирюка було хіба що рішення випустити Юрія Петренка на нейтралізацію польського голеадора Кароля Белецького. Це дало певний ефект, але надто пізно — Белецький свої 8 м'ячів за матч таки закинув (з 11 кидків!).

      Якщо ж усій цій сумній для збірної України статистиці дати загальне визначення, то йдеться, очевидно, про відсутність у нашої команди середнього європейського класу. Ілюзії, які в нас виникали після товариських ігор, залишилися маревом, бо при зустрічі з першим добротним голкіпером і щільним захистом бомбардирська міць українців щезла. Тож, мабуть, Сергій Кушнирюк має рацію — ми повинні радіти можливості зіграти на такому рівні бодай три матчі й трохи набратися досвіду.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи серед чоловіків (Швейцарія). 1-й тур

Група А: Польща — Україна — 33:24 (19:13), Словенія — Швейцарія — 29:25.

Група В: Німеччина — Іспанія — 31:31, Франція — Словаччина — 35:21.

Група С: Ісландія — Сербія і Чорногорія — 36:31, Данія — Угорщина — 29:25.

Група D: Хорватія — Португалія — 24:21, Росія — Норвегія — 24:21.