Бонжур і аріведерчі, пане Блохін?

28.01.2006
Бонжур і аріведерчі, пане Блохін?

      Учора центром уваги всієї футбольної Європи стала Швейцарія. У затишному курортному містечку Мортре, де колись розслаблялися Байрон, Достоєвський, Набоков, Горбачов та інші відомі особи, зібралися представники 50 національних федерацій Старого світу. Тут відбулося жеребкування кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи 2008 року, фінальна частина якого відбудеться на полях Швейцарії та Австрії.

 

Група В: все найгірше для тебе

      Минулого місяця фортуна була доволі люб'язною до нашої збірної, призначивши для українців не найгрізніших суперників у фінальній частині чемпіонату світу. Цього ж разу, здається, відбулася сатисфакція. Попередні подвиги не дозволили команді Блохіна прорватися з третього кошика «посіву» бодай до другого, тож жереб випав чи не найгірший для «синьо-жовтих»...

      За одну з двох путівок до фіналу Євро-2008 українській команді випало сперечатися з лідерами європейського, та світового футболу: Францією та Італією. Наразі важко уявити будь-який престижний форум без цих збірних. Можна пригадати, що з французами у «кваліфійні» на межі тисячоліть ми двічі розходилися внічию 0:0, і це вважалося великим успіхом. Італійцям же двічі програвали на зорі становлення нашої національної збірної.

          Крім грандів, серйозні неприємності підопічним Блохіна спроможні створити й інші суперники по групі — атлетичні шотландці, які вже засумували за фінальними частинами престижних форумів; наші добрі знайомі  грузини; непоступливі литовці; ба навіть уперті «карлики» з Фарерських островів. Змагання почнеться вже восени, і за 15 місяців доведеться зіграти аж 14 матчів.

      Нагадаємо, що цього разу відбір обійдеться без стадії «плей-оф» — із кожної групи напряму виходять по дві збірні, а у фінальній частині їх уже чекають дві команди господарів.

      Щодо інших груп, то оцінюйте їх силу чи слабкість самі. Зверніть окрему увагу на «гримуче» поєднання в одному октеті збірних Вірменії та Азербайджану: минулого тижня їхні клубні чемпіони, з огляду на «холодну війну» між двома країнами, відмовилися від очної зустрічі в півфіналі Кубка Співдружності в Москві...

У новий бій — за новим Кубком

      Напередодні ж учорашнього дійства відбулося інше, також інтригуюче. Союз європейських футбольних асоціацій представив новий трофей, за який і боротимуться на наступній першості Європи. Президент УЄФА швед Леннарт Юханссон зі своїми однодумцями вирішили, що старий приз занадто малий за своїми розмірами для такого масштабного заходу, як чемпіонат континенту — навіть менший від Кубка чемпіонів і Кубка УЄФА для клубних команд. Тому перші особи футбольної Європи замовили у відомій лондонській фірмі новий приз.

      Англійці, виготовивши Кубок, з гордістю повідомили, що якість срібла та його обробки значно вищі, ніж у трофея півстолітньої давнини. Зміни в зовнішньому вигляді призу невеликі — зникла мармурова підставка й фігурка футболіста з тильної частини. Натомість трофей, що названий  ім’ям француза Анрі Делоне, автора ідеї турніру, і виготовлений під наглядом його сина Анрі Делоне, тепер матиме вагу 8 кг, а висоту — 60 см.

      На відміну від Кубка світу, який вручають чемпіонові планети, Кубок Європи зазнає змін уперше з початку проведення континентальних турнірів у 1960 році. Нагадаємо, що першим володарем євротрофея стала збірна СРСР, а останнім наразі команда Греції.

 

ЖЕРЕБ

Результати жеребкування відбіркового турніру чемпіонату Європи 2008 року

      Група А: Португалія, Польща, Сербія і Чорногорія, Бельгія, Фінляндія, Вірменія, Азербайджан, Казахстан

      Група В: Франція, Італія, Україна, Шотландія, Литва, Грузія, Фарерські острови

      Група С: Греція, Туреччина, Норвегія, Боснія і Герцеговина, Угорщина, Молдова, Мальта

      Група D: Чехія, Німеччина, Словаччина, Ірландія, Уельс, Кіпр, Сан-Марино

      Група Е: Англія, Хорватія, Росія, Ізраїль, Естонія, Македонія, Андорра

      Група F: Швеція, Іспанія, Данія, Латвія, Ісландія, Північна Ірландія, Ліхтенштейн

      Група G: Голландія, Румунія, Болгарія, Словенія, Албанія, Білорусь, Люксембург