Чи здатні євровікна перемогти обігрівачі?

27.01.2006
Чи здатні євровікна перемогти обігрівачі?

Пластикові вікна зручніші за дерев'яні. (Фото Укрінформ.)

      Зараз в Україні майже всі нові будинки облаштовують вікнами зі скла та пластику, але в цілому по Україні євровікна складають невеликий відсоток — приблизно десята частина від загалу. Поки що на цю приємність не кожному вистачає грошей, але якщо вам доводиться використовувати електроприлади для обігріву або користуватися іншими засобами, щоб збільшити температуру в кімнатах, то час зайнятися розрахунками. Поміняти одне вікно на ненайдорожче пластикове коштуватиме десь до 300 доларів, а слугувати воно має довго. До речі, пан Єхануров ще до хрещенських морозів, а саме у розпал «газової проблеми», пообіцяв народу подумати над системою кредитування євровікон для населення.

      До нападу суперхолодів про справжню ціну євровікон у моїй оселі я могла тільки здогадуватись. Я не знала, що при мінус 25 на вулиці у мене в квартирі стане тепліше, ніж було раніше: замість 21 буде плюс 24. Я розумію, що це лише зі страшного переляку так гарно запрацювала наша котельня, але ж у сусідки, в якої стоять звичайні традиційні вікна, у кімнаті стовпчик термометра так і не піднявся вище +17. Це відкриття виявилося ще одним доважком до плюсів моїх нових вікон. Цікаво, що й на морозі вони продовжували залишатись прозорими, і так само добре захищали оселю від шуму вулиці. До речі, вийшла ще й економія на обігрівальних приладах — ні купувати не довелось, ні додатково сплачувати за електроенергію.

 

Вікна майбутнього

      У вівторок у Києві відкрилася Четверта міжнародна виставка «Вікна. Двері. Фасад», а в середу розпочав свою роботу Третій міжнародний конгрес на цю тему. В цілому на виставці представляли продукцію 14 країн світу. Учасник конгресу Юрген Бенітц-Вільденбург, співробітник німецького Інституту віконних технологій, сказав «УМ»: «У мене вдома ви не знайдете ніяких опалювальних пристроїв, бо тепло зберігають вікна. В цих вікнах по три особливих скла, які не випускають тепло із оселі. Зараз на конгресі ми велику увагу приділили обговоренню енергозберігаючих технологій, торкнулися теми євростандартів для вікон, але Україні, щоб досягти цих стандартів, знадобиться десь років десять. У недалекому майбутньому новітні технології виготовлення вікон дозволять нам відмовитися від кондиціонерів у спеку, а також зняти з вікон захисні грати, бо скло неможливо буде розбити. Треба зазначити, що ринок новітніх вікон зараз розділився на дві частини — на комфортні дешеві вікна та елітні. Для елітних вікон розробляють електронні пристрої, за допомогою яких пультом вiдчиняють та зачиняють вiкна. Начальник міжнародного відділу компанії «Примус-Україна» Анна Баранова зазначила, що сподівається в цьому році на значне розширення українського «віконного» ринку, що зустрічі із колегами у бізнесі сприятимуть здешевленню вітчизняних пропозицій, і це дозволить людям із невеликими доходами скористатися новими енергозберігаючими технологіями та припинити витрачати кошти на обігрів вулиці.

Меню з «віконних сендвічів»

      Євровікно складається в основному з тих самих частин, що й звичайне, тобто з рами та скла. Рама називається профілем і виготовляється з пластику. Скло виготовляється цілим пакетом. Склопакет — це блок із декількох стекол і герметичними камерами між ними. Ця конструкція була запатентована ще в середині позаминулого століття, однак широке визнання склопакети для вікон отримали тільки в останні 20-30 років.

      Властивості склопакетів залежать як від їхніх конструктивних особливостей, так і від типу скла, з якого вони виготовлені. Найбільш розповсюджені одно- та двокамерні склопакети. Найпростіший склопакет із двох стекол дозволяє зменшити втрати тепла в приміщенні (в порівнянні з традиційними подвійними рамами) на 30-40%, а також знизити рівень шуму в півтора-два рази. Експерти рекомендують віддавати перевагу двокамерним склопакетам, бо вони тепліші за однокамерні. Бажано, щоб зовнішня камера була ширшою за внутрішню, бо при однакових проміжках між склом двокамерний пакет захищає від вуличного шуму не набагато краще за однокамерного. Трикамерні склопакети використовують у дуже шумних районах (біля залізниці, аеропорту) чи, наприклад, у ванних кімнатах та саунах — через великі температури і високу вологість. У виробництві склопакетів можуть використовуватися різні види скла — тоноване (сонцезахисне), кольорове (декоративне), загартоване (особливо міцне).

      Склопакети, як правило, роблять у нас в Україні, бо технологія виготовлення віконних «сендвічів» не така вже й складна. Але у кустарів, якi роблять свій товар у непристосованих гаражах і сараях без будь-яких ліцензій, нормального устаткування немає. І комплектуючі, як правило, у них найдешевші. Тому ніхто не зможе поручитися, що придбані «у дяді Васі» склопакети не будуть запотівати і не розгерметизуються через місяць після покупки. До того ж не виключено, що вам можуть продати «сендвіч» зі звичайного скла під виглядом енергозберігаючого, бо перевірити це вам все одно не вдасться.

      Усередині профілю євровікна є металевий каркас для більшої міцності, який має бути виготовлений з оцинкованого заліза. Наприклад, на верхніх поверхах висотних будинків бувають дуже сильні пориви вітру, і вікно без такого посилення, ймовірно, не витримає подібних навантажень. Євровікна можна відкривати як звичайні — вбік, як фрамуги — відстає тільки верхня горизонтальна частина, робити невеличку щілину для зимового провітрювання.

      Дерев'яні євровікна зроблені за тією ж схемою, що й пластикові. Єдина відмінність полягає в тому, що основний матеріал у них — дерево, а не пластик. Але чи краще це? Дереву властиво розбухати і зсихатися при різній вологості і температурі навколишнього середовища. Для того, щоб звести цей ефект до мінімуму, сучасні дерев'яні вікна просякнуті безліччю хімічних розчинів. У результаті — чогось живого і натурального в цих вікнах залишається не більше, ніж у пластику. Крім того, доглядати за дерев'яними вікнами набагато складніше і дорожче, ніж за пластиковими. Раз у кілька років їх потрібно підфарбовувати з вулиці... Пластикові ж вікна не доведеться підфарбовувати, і вони абсолютно нешкідливі, а найменша гарантія на них — 10 років.

Чудо-плівка надає додаткові послуги

      Щоб надати склу спеціальних властивостей, все більше і більше використовують різноманітні плівки. Захисні плівки незамінні там, де існує пряма погроза вибухів і поразки скла камінням чи іншими предметами. А ще спеціальні плівки на вікна потрібні там, де часто відбуваються стихійні лиха (наприклад, землетруси), і там, де є реальна загроза небажаного доступу до устаткування чи інформації.

      За деякими даними, використання плівок зменшує тепловтрати на 35-40%. Плівки ніби «вирівнюють» холодні і теплі зони в приміщенні, уніфікуючи температуру всередині будинку. Захисна плівка не тільки допомагає захищатися від спеки чи холоду, а й витримує удари, від яких не обклеєне скло відразу розлетілося б на друзки. Якщо обклеєне плівкою скло все-таки виявилося ушкодженим, друзки від нього не розлітаються, а залишаються в рамі і, як показала практика, цей факт затримує зловмисника на 10-15 хвилин. Захисні плівки високого класу затримують навіть кулю без наскрізного пробивання скла, випущену з ручної вогнепальної зброї. При пожежі спеціальна захисна плівка на склі євровікна утворює вогнестійку композицію, здатну стримувати вогонь до 45 хвилин. Під впливом відкритого полум'я на захисній плівці спостерігається нетривале поверхневе горіння без просування фронту вогню. При усуненні джерела вогню полум'я негайно гасне. Експерти навіть стверджують, що плівки дозволяють одержати високі результати при захисті від витоку інформації, у тому випадку, коли у приміщенні встановлені так звані «жучки».

 

ВАРТО ВРАХУВАТИ

      1. Ціна вікна залежить від розміру глухої частини — чим більше глуха частина, тим дешевше вікно. Більший розмір вікна дозволяє знизити ціну квадратного метра, і навпаки — якщо у вас вікна маленькі, то ціна квадратного метра сильно зростає.

      2. Якщо у вас є балкон, де необхідно використовувати кілька віконних блоків, треба врахувати застосування сполучних профілів, що можуть істотно вплинути на остаточну вартість виробу.

      3. Телефонуйте у максимальну кількість фірм, що пропонують вікна. Чітко називайте розмір і конфігурацію, якщо вам пропонують альтернативну конфігурацію, не відмовляйтеся, а порівняйте ціни на неї і на обрану вами. Зекономлені гроші окуплять витрачений час. Якщо ціни повідомляють в у.о., не забудьте уточнити курс.

      4. У ціну вікна не входить вартість підвіконня і відливу, які необхідно встановлювати в 90% випадків.

      5. Змінюйте вікна тільки під час ремонту, інакше все одно доведеться робити ремонт. Не всі фірми, що встановлюють вікна,  роблять відкоси і штукатурять стіни. Часто цим займаються окремі служби, і вони використовують різні технології. Якщо пропонують зробити швидко — менше, ніж за тиждень, важко сподіватись, що штукатурка не потріскається.

      6. Не купуйте склопакети, у яких відстань між першим і другим склом більше 16 мм — це викинуті на вітер гроші.

      7. Не заповнюйте склопакети аргоном (чи іншим інертним газом), якщо в них немає стекол (чи плівок) зі спеціальним покриттям (К-скло) — це теж викинуті, але вже «на газ», гроші.

      8. Якщо у вас вистачило грошей на склопакет із К-склом, то спробуйте дешевше заповнити камери аргоном. Собівартість цієї процедури значно нижче виробленого нею ефекту. І не бійтеся за своє здоров'я — це інертний газ, що не вступає ні в які хімічні реакції, а тому — абсолютно нешкідливий.

      9. Однакові склопакети  різних виробників можуть мати різні ціни, однак їхнє співвідношення щодо видів пакетів усе одно буде зберігатися. Покупка склопакета — одноразова витрата, а зниження плати за опалення — постійний «прибуток», так що  подорожчання склопакета на 30% при збільшенні теплоізоляції на 10% може виявитися вигідною справою.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>