Мерщій за лічильником, оптовику!

26.01.2006

      У Запоріжжі вже є перші наслідки подорожчання «блакитного палива». Директорський бомонд вимушено здмухнув порохняву з програм енерго-збереження. Насамперед це стосується промислових гігантів, на яких впрова-дження цих програм було відтерміновано до грецьких календ. Узялися за калькулятори й економісти комунальних служб. Оперативно, ще під час свят, графік упровадження спеціальної програми розробили і фахівці ВАТ «Запоріжгаз».

      Ідеться про очікуване розширення побутового сегмента у структурі майбутніх прибутків ВАТ. Його фахівці певні, що газ буде дедалі вартіснішим товаром. За такої перспективи необліковане споживання «блакитного палива» постачальникам обходитиметься дедалі дорожче. Надто вже багато у коте-джах і квартирах запоріжців встановлено газових колонок і суперкотлів, грубок та інших сучасних обігрівальних приладів. За рівнем оплати праці козацький регіон — один iз лідерів у країні, тож запоріжці мають доста коштів, аби облаштувати свій побут, незва-жаючи на багатосерійний тарифний «газават» російської «сестрички». За неофіційною статистикою, близько 50 тисяч мешканців регіону є власниками єврохатинок. Саме ця категорія абонентів ВАТ вже у третій декаді січня почне одержувати газові лічильники — «на халяву».

      Голова правління «Запоріжгазу» Богдан По-пюк повідомив, що термін реалізації спеціальної програми безоплатного встановлення приладів обліку — два з половиною роки; до середини 2008-го газові лічильники з'являться в оселях майже 54 тисяч абонентів. На першому етапі спеціальні бригади квапитимуться до власників котлів, потім настане черга клієнтів з газовими колонками. Пільговикам лише із газовими плитами безплатних лічильників доведеться чекати. У норми спалювання «блакитного палива» вони зазвичай вкладаються, відтак обслуговуватимуться за відомим залишковим принципом. А втім можна передбачити навіть такий варіант, за якого безоплатний запал газовиків вичерпається, бо хтозна, чи вистачить ліміту «халявщини» для власників багатих фазенд? Їх стає дедалі більше з кожним роком.