На­ші стрі­ли та­ки влу­чать у «яб­луч­ко»?

26.01.2006

 

       Дня­ми у при­мі­щен­ні цен­т­раль­ної ра­ди то­ва­рис­т­ва «Ди­на­мо» від­бу­ло­ся за­сі­дан­ня пре­зи­дії Фе­де­ра­ції стріль­би з лу­ка. «Ук­ра­ї­на мо­ло­да» пос­лі­дов­но від­с­те­жує мо­раль­но-кад­ро­вий кон­ф­лікт у ФСЛУ, і піс­ля звіт­но­го зіб­ран­ня з'яви­ли­ся під­с­та­ви ствер­д­жу­ва­ти, що кри­зо­ва си­ту­а­ція у цьо­му ви­ді спор­ту — тра­ди­цій­но «ме­да­ле­міс­т­ко­му» для Ук­ра­ї­ни — наб­ли­жа­єть­ся до за­вер­шен­ня. Для ви­хо­ду з пі­ке, як ви­я­ви­ло­ся, на­сам­пе­ред пот­ріб­но від­вер­то пос­піл­ку­ва­ти­ся пред­с­тав­ни­кам фе­де­ра­ції та про­філь­но­го ві­дом­с­т­ва, Мін­мо­лодь­с­пор­ту.

      Щоп­рав­да, ви­ну­ва­тець кон­ф­лік­ту — ко­лиш­ній го­лов­ний тре­нер збір­ної Ук­ра­ї­ни зі стріль­би з лу­ка Вік­тор Си­до­рук, з ви­ни яко­го, влас­не, і роз­по­ча­ла­ся ор­га­ні­за­цій­на кри­за, — за­сі­дан­ня сво­єю при­сут­ніс­тю не вша­ну­вав. Кон­т­ракт із ним не про­дов­же­но, хо­ча спор­т­с­ме­нам Си­до­рук ка­же про­ти­леж­не і як­раз у цей час про­во­дить із кра­щи­ми ук­ра­їн­сь­ки­ми луч­ни­ка­ми пер­ший збір пе­ред бе­рез­не­вим чем­пі­о­на­том Єв­ро­пи у при­мі­щен­ні.

      Сам збір, як по­ві­дом­ля­ла «УМ», був до ос­тан­ньо­го мо­мен­ту під заг­ро­зою зри­ву, а кош­ти для ньо­го в бюд­же­ті Мін­мо­лодь­с­пор­ту знай­ш­ли­ся в той са­мий день, ко­ли на ге­не­раль­ній асам­б­леї НОК Ук­ра­ї­ни зі скла­ду На­ці­о­наль­но­го олім­пій­сь­ко­го ко­мі­те­ту бу­ло ви­ве­де­но Вік­то­ра Си­до­ру­ка та Юрія Кра­си­ко­ва, а на їх­ні міс­ця об­ра­но но­во­го пре­зи­ден­та ФСЛУ Ва­ле­рія Бул­ка та зас­лу­же­но­го тре­не­ра Сер­гія Ро­ді­о­но­ва.

      По­вер­та­ю­чись до за­сі­дан­ня пре­зи­дії ФСЛУ, за­у­ва­жи­мо, що фа­хо­вос­ті йо­му до­да­ла при­сут­ність на­чаль­ни­ка від­ді­лу вод­них та прик­лад­них ви­дів спор­ту Мі­ніс­тер­с­т­ва сім'ї, мо­ло­ді та спор­ту Юрія Во­рон­цо­ва. На­пе­ре­дод­ні він разом із Бул­ком та ди­рек­то­ром де­пар­та­мен­ту олім­пій­сь­ких ви­дів спор­ту Ар­тем'євим про­ве­ли опи­ту­ван­ня спор­т­с­ме­нів збір­ної що­до рей­тин­гу тре­не­рів, які б мог­ли очо­ли­ти го­лов­ну ко­ман­ду кра­ї­ни. Най­біль­ше го­ло­сів наб­ра­ли Сер­гій Ан­то­нов (15) та Олек­сандр Ксе­но­фон­тов (14); Вік­тор Си­до­рук та Сер­гій Ро­ді­о­но­в — по 9, Олек­сан­д­р Ні­ко­ла­є­в — 10. Та­кі під­сум­ки го­ло­су­ван­ня зас­від­чу­ють, що віт­чиз­ня­ні луч­ни­ки на­да­ють важ­ли­во­го зна­чен­ня по­єд­нан­ню про­фе­сі­о­наль­них та моральних якос­тей тре­не­рів. А про фак­ти са­моп­рав­с­т­ва Си­до­ру­ка ві­до­мо  достатньо.

      Опи­ту­ван­ня бу­ло про­ве­де­не у зв'яз­ку з тим, що ук­ра­їн­сь­кі «ро­бін гу­ди» до­сі не ма­ють ле­гі­тим­но­го тре­не­ра. ФСЛУ вис­ту­пи­ла про­ти приз­на­чен­ня на цю по­са­ду Вік­то­ра Си­до­ру­ка, од­нак ві­дом­ча ко­мі­сія із зас­лу­хо­ву­вань зві­тів го­лов­них та дер­жав­них тре­не­рів, нав­па­ки, од­нос­тай­но ре­ко­мен­ду­ва­ла са­ме Си­до­ру­ка. Те­пер Мін­мо­лодь­с­порт про­по­нує ук­лас­ти «пе­ре­хід­ну» уго­ду з ФСЛУ про приз­на­чен­ня го­лов­но­го тре­не­ра збір­ної тер­мі­ном на один рік. Пи­тан­ня сто­їть так, що Вік­тор Си­до­рук по­ви­нен або застосувати де­мок­ра­тич­ні ме­то­ди ро­бо­ти у Фе­де­ра­ції стріль­би з лу­ка, або пі­ти ос­та­точ­но. Він же на­ра­зі «вип­ра­вив­ся»: не ма­ю­чи жод­них пов­но­ва­жень, «звіль­нив» дер­ж­т­ре­не­ра мі­ніс­тер­с­т­ва Ми­хай­ла Пін­чу­ка.

      Юрій Во­рон­цов, на­чаль­ни­к від­ді­лу Мін­мо­лодь­с­пор­ту, куратор федерацiї лучникiв у ко­мен­та­рі «УМ» ре­зю­мує: «Я осо­бис­то зав­ж­ди ра­ху­ва­ти­му­ся з дум­кою фе­де­ра­ції, але ж най­го­лов­ні­ше — щоб на­ша ко­ман­да «стрі­ля­ла», здо­бу­ва­ла на­го­ро­ди і щоб ат­мос­фе­ра у ко­лек­ти­ві бу­ла здо­ро­вою. Що­до кон­кур­су, то осо­бис­то я не мо­жу за­пе­ре­чу­ва­ти про­ти ньо­го, але ж є по­ря­док зат­вер­д­жен­ня го­лов­но­го тре­не­ра. На­ша ко­мі­сія зас­лу­ха­ла го­лов­но­го і дер­жав­но­го тре­не­рів та од­нос­тай­но ре­ко­мен­ду­ва­ла про­дов­жи­ти кон­т­ракт із Си­до­ру­ком. Про­те, ко­ли Вік­тор Ва­сильо­вич прий­шов до спор­т­с­ме­нів і за­я­вив, що йо­го вже зат­вер­ди­ли, він де­що пос­пі­шив. Ос­та­точ­не рі­шен­ня — за мі­ніс­т­ром».

      До­да­мо, що те­пер усі че­ка­ти­муть 4 лю­то­го, ко­ли Вік­тор Си­до­рук має з'яви­ти­ся на кон­фе­рен­цію ФСЛУ.