Дайте копієчку і на мистецтво!

24.01.2006
Дайте копієчку і на мистецтво!

Греко-католицький собор і будівля наукової бібліотеки в Ужгороді. (Закарпатської ОДА.)

      На Закарпатті (так уже склалося історично) унікально переплетені різні культури та народності, тут зібрано найкращі зразки мистецтва та науки не тільки самого карпатського регіону та України, а й інших держав. Однак уже хронічно у нашій країні культурні об'єкти — театри, бібліотеки, картинні галереї — перебувають в аварійному стані й потребують негайної допомоги. Закарпатська область — не виняток. У цьому мали можливість упевнитися і віце-прем'єр із гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко, і журналісти, які під час робочої поїздки відвідали Ужгород. Найгнітючіше враження справляє наукова бібліотека Ужгородського національного університету. Вже понад півстоліття вона розміщується в колишньому монастирі єзуїтів (пізніше — єпископській резиденції). Півторамільйонний книжковий фонд однієї з найбільших бібліотек Західної України роками животіє у складних аварійних умовах. Працювати, звісно, тут неможливо: читальний зал, скажімо, влаштували просто в коридорі. А, між іншим, в бібліотеці зберігаються справжні шедеври — про визначення цінності 24 інкунабул (стародруки, що побачили світ до 1500 року) та Острозької Біблії Івана Федорова навіть не йдеться — вони безцінні й потребують особливих умов зберігання. До всього, права на будівлю пред'являє греко-католицька єпархія — для цього вони мають законні підстави, адже згідно з постановою Кабміну колишнє майно релігійних громад має бути повернене їм у власність.

      «Аби збудувати нове приміщення бібліотеки, потрібно як мінімум 40 мільйонів гривень — рiч практично нереальна, — розповідає «УМ» заступник начальника прес-служби Закарпатської облдержадміністрації Наталя Мигалина, — тому підшуковували в Ужгороді відповідне приміщення. Знайшли — одне з училищ у старій частині міста. Але щоб реалізувати цей варіант, потрібне рішення на рівні Кабміну». Віце-прем'єр із гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко обіцяв подбати на найвищому рівні про вирішення цієї проблеми.

      Не меншої уваги з боку уряду потребує й обласний Художній музей імені Йосипа Бокшая. У його фондах немало справжніх перлин як вітчизняного, так і світового мистецтва — тут зберігається близько шести тисяч творів (серед яких шедеври XVIІ століття, унікальна колекція ікон) російського, а також угорського мистецтва. «Тут справді є унікальні речі. Скажімо, навіть в Угорщині немає таких зібрань угорських художників, як у нас. Але все це стоїть у запасниках, у підвалах, і може загинути», — каже Наталя Мигалина. Проблема в тому, що вже третій рік триває ремонт у музеї, два роки тому відключили опалення. «Якщо люди пережили минулу зиму, то як це позначилося на картинах, уявити нескладно», — каже пані Наталя. У музеї запевняють: мистецькі шедеври на межі знищення — 200-річні склепіння колишнього жупанату потребують термінової реабілітації. Наприкінці минулого року голова облдержадміністрації Олег Гаваші розпорядився знайти в обласному бюджеті кошти на ці роботи. І 200 тисяч було виділено. До 1 лютого тепло в музей має бути подане. Ремонт приміщень проводиться і зараз, але самотужки обласна влада не може осилити фінансування такого обсягу робіт. Тому Олег Гаваші звернувся до В'ячеслава Кириленка з проханням посприяти у виділенні централізованих коштів — віце-прем'єр обіцяв посприяти.

      Останній об'єкт, який відвідали (позапланово, до речі) високий гiсть iз Києва — це обласний державний український музично-драматичний театр. Про його проблеми «УМ» нещодавно писала. Нелегка доля цього по-радянському потворного приміщення погіршується віднедавна ще й аварійним станом. «У цієї споруди — мільйон проблем, — розповідає «УМ» керівник театру Анатолій Рошко. — З 1987 року приміщення навіть не було здано в експлуатацію. А десь місяць тому у фойє почала відвалюватися мармурова облицювальна плитка — виникла загроза для глядачів, і ми припинили вистави». Анатолій Михайлович розповів В'ячеславу Кириленку про те, що в області існує чотири театри — у тому числі, російський, угорський. І тільки український театр не працює. Аби відновити його роботу, як мінімум потрібно залатати дах, відремонтувати систему опалення, облицювання фойє. На це потрібно щонайменше 11 мільйонів гривень. З обласного бюджету обіцяють виділити 4 мільйони. Вже виділено 350 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації. Решту обласна влада просить із Держбюджету.

      Після побаченої розрухи в театрі віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко сказав: «Усе набагато складніше, ніж я думав». Однак пообіцяв посприяти вирішенню і цих проблем. А щонайперше — допомогти в організації гастролей для творчого колективу, доки театр зачинений на ремонт.