Ліпше не ходив би уряд у відставку

24.01.2006

     Українці підтримують дії влади у врегулюванні проблеми «блакитного палива» з Росією і не підтримують радикальних дій щодо газової угоди, які пропонують окремі політичні сили. Про це заявив, посилаючись на результати соціологічного опитування, директор Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті (НІСД) Юрій Рубан. Опитування проводили 15 січня у восьми обласних центрах України. У дослідженні враховано думку восьми тисяч респондентів, з якими провели вуличне експрес-опитування.

      На запитання, що, на вашу думку, є основними причинами газового конфлікту, 29,9% респондентів відповіли: «Бажання Росії вплинути на результати майбутніх парламентських виборів». Інші вважають, що основними причинами цього конфлікту стало бажання Росії одержати більше грошей за газ (25, 4 %). Ще частина опитуваних переконані, що це бажання Росії одержати контроль над газотранспортною системою України (24,0%). Позиція решти 23,8% респондентів із цього питання така: основною причиною газового конфлікту є бажання Росії покарати Україну за незалежну політику.

      22,4% опитаних відзначили, що основними причинами газового конфлікту є неправильна позиція керівництва України в ході переговорів, 11,8% — «небажання України платити справедливу ціну за газ, 10,1% — бажання України одержати більше грошей за транзит газу» і 5,5% вагалися відповісти на запитання, що є основними причинами газового конфлікту.

      Близько 60% (58,1%) опитаних вважають, що Україна у зв'язку з вимогою Росії перейти на світові ціни на газ має перейти на світові ціни в усіх інших питаннях, зокрема щодо оплати оренди російським Чорноморським флотом бази в Севастополі 27,4% вважають, що Україна не повинна цього робити і 14,5% вагалися з відповіддю. 41,2% респондентів вважають, що угоди за умовами перебування в Україні ЧФ Росії можуть бути переглянутi у вигідний для України момент, 28,5% вважають, що вони повинні залишатися в силі як можна довше, 17,9% думають, що ці угоди повинні бути розірвані негайно, 12,4% вагалися з відповіддю.

      45% респондентів не підтримують рішення про відставку уряду Юрія Єханурова, яке прийняла Верховна Рада, 38,2% — підтримують це рішення, 16,8% — вагалися відповісти на це питання. Цікавим є й те, як розподілилися відповіді по регіонах. Скажімо, у Миколаєві проти відставки уряду висловилося 48 % опитаних, 43% — позитивно оцінили таку постанову парламенту. У Донецьку негативне ставлення до цієї відставки у понад 30 % респондентів, тоді як 66% вважають рішення Верховної Ради правильним.