Далеко до Москви...

24.01.2006
Далеко до Москви...

Українське подружжя під час показових виступів. (РЕЙТЕР.)

      Головним видом програми на першості Європи у Ліоні для українських шанувальників фігурного катання були змагання танцювальних дуетів. Адже саме тут виступають одесити Олена Грушина й Руслан Гончаров. Чи не єдина наша обгрунтована олімпійська надія цього разу не підвела. Хоча в останній день турніру в довільній програмі українська пара посіла лише четверте місце, гандикапу, заробленого перемогою в обов'язковому танці, вистачило, аби в підсумковому протоколі опинитися на другому рядку (196,73 бала). Підопічні Миколи Морозова зовсім не набагато випередили представників Литви Маргариту Дроб'язко й Повіласа Ванагаса (196,18). А беззаперечну перемогу на чемпіонаті Європи втретє поспіль здобули росіяни Тетяна Навка й Роман Костомаров. До речі, Тетяна народилася у Дніпропетровську. Титулований дует після Турина (читай — після запланованого тріумфу) збирається перейти у професіонали.

      Загалом ця першість пройшла під знаком повної переваги російської школи фігурного катання — наші сусіди здобули «золото» в усіх чотирьох видах програми. До рекордного сьомого європейського тріумфу Ірини Слуцької додалася п'ята медаль вищого гатунку Євгена Плющенка у змаганнях чоловіків. 23-річний петербуржець не залишив шансів швейцарцю Стефану Ламб'єлю та французові Братану Жуберу, котрі піднялися на другу й третю сходинку п'єдесталу пошани. 20-річний киянин Антон Ковалевський посів 16-те місце.

      Відтепер усі думки фігуристів спрямовані на Олімпійські ігри, де не тільки майстерність, а й значною мірою психологічна стійкість відіграватиме вирішальну роль у розподілі місць головного старту сезону.