Море здоров'я для вашого волосся

19.01.2006
Море здоров'я для вашого волосся

До гарного волосся хочеться торкнутися рукою. (Олега БАДІНА.)

      Лише здорове волосся може бути по-справжньому привабливим, і лише привабливе волосся може стати основою яскравого актуального образу. Однак сильне та міцне волосся від природи дістається далеко не кожній людині, і багатьом із нас доводиться мучитись із вибором шампуню і добором кондиціонеру методом проб і помилок, шукаючи найоптимальніший варіант. Іноді ми щось відкриваємо самі, іноді варто звернутися за порадою фахівця. А хто, як не майстер-перукар, має напевно знати відповіді на більшість із питань, які турбують кожну жінку?

«З волоссям не треба воювати, його треба любити»

      — Пане Сергію, чи правда, що волосся починає швидше рости, коли його часто стригти?

      — Є багато міфів, яким можна вірити чи ні, але якщо людина переконана, що після візиту до перукаря її волосся буде швидше рости (посміхається. — Авт.), то саме так воно й станеться. Переконання — сильна штука!

      — А як часто треба стригти волосся?

      — Це дуже індивідуальна процедура, все залежить від того, чого хоче клієнт: чи підтримати форму зачіски, чи у профілактичних цілях. Якщо для «здоров'я», то раз на два місяці треба обов'язково зрізати посічені кінчики.

      — Цікаво, а чому в людей січеться волосся?

      — Тому що воно старіє — так само, як і все на світі. Чим далі волосина відростає від кореня, тим більше вона потерпає від негативного впливу навколишнього середовища, тим менше живиться своїм природним шляхом (шкірне сало не доходить до самих кінчиків, і вони пересихають). А коли волосині не вистачає живильної сили, вона розшаровується, розщеплюється і вмирає — щось схоже на те, як розсихається дерево. Це дійсно приносить чимало проблем: по-перше, коли ти починаєш розчісувати таке волосся, воно заплутується, ти дратуєшся, смикаєш і врешті вириваєш волосину «з корінням». По-друге, візуально здається, що посічене волосся росте набагато повільніше від здорового: воно ламається й ламається, наближаючись все ближче до кореня і, зрештою, від 20-сантиметрової волосини може залишитися коротенький хвостик.

      — Як боротися з посіченим волоссям?

      — Запам'ятайте, з волоссям не треба воювати (сміється. — Авт.), його треба любити: зволожувати, живити, і для цього є спеціальні маски, які попереджають розсихання кінчиків. Але якщо вони вже посічені, причому сильно, то ніякі маски не допоможуть! Як би ви не шкодували, але мертву масу треба зрізати, а тоді вже робити маску.

      — Які маски для профілактики посіченого волосся ви вважаєте найбільш ефективними?

      — Універсального засобу, який підійшов би всім без винятку, я, на жаль, не можу назвати. Зрозумійте, це дуже індивідуальна справа, оскільки в когось волосся пряме, блискуче, і воно від природи менше січеться, а в когось кучері в'ються, і вони завжди будуть сухішими, ніж прямі пасма, і потребуватимуть кращого догляду.

Хлорована вода шкодить, а море лiкує

      — Існує така думка, що жителі великих індустріальних міст, чим би вони не мазали голову, все одно матимуть більше клопоту з шевелюрою, ніж мешканці сіл чи маленьких містечок, де й екологія краща, і стресів менше. Як ви вважаєте, чи може селянин, який купує найдешевший шампунь за три гривні, виростити кращі кучері, ніж киянин, який слідкує за новинками лікувальної косметики і витрачається на дорогу продукцію?

      — Усе може бути... Звичайно, в менш забруднених місцях набагато легше виплекати довгі коси, а міські жителі дихають іншим повітрям, п'ють іншу воду, пересушують кондиціонерами волосся, та й ритм життя в мегаполісі змушує людину весь час поспішати, кудись летіти, гнати графік. Усе це не може не впливати на організм у цілому і на волосся як його невід'ємну частину. Знаєте, влітку я був на морі і всі ті два тижні, поки жив із товаришами в наметі, не користувався ні прісною водою, ні шампунем, ні кондиціонером. Ми цілими днями мокли в морі, лежали на пляжі. Здавалося б, через 14 днів мої кучері мали б виглядати жахливо, але... вони стали набагато кращими, ніж були до цього! І не лише в мене, а й у дівчат — фарбованих білявок. Виходить, що море не псує, а лікує, покращує стан волосся.

      — Як ви ставитеся до такої народної поради, як промивання волосся водою з оцтом?

      — Оцет — це природний кондиціонер, який нейтралізує шампунь. Шампунь — це луг, а оцтом, кислотою ми відновлюємо нейтральний РН. Оцет, щоправда, — середовище досить агресивне, але якщо нема нічого іншого, то можна трохи капнути у воду. Тоді волосся легше розчісується і блищить. Але краще для цього використовувати кондиціонер. До речі, запам'ятайте золоте правило: шампунь ми вибираємо за типом шкіри голови, а кондиціонер — за типом волосся. В мегаполісі багато хто потерпає від надмірної чутливості шкіри голови, сухої шкіри. Такi люди мають вибирати делікатний засіб для миття голови.

Хiмiя буває корисною

      — Мені, як і більшості дівчат, яких природа наділила прямим волоссям, хотілося, щоб воно було бодай трохи кучерявим. Але хімічна завивка зазвичай настільки травмує волосся, що потім воно виглядає аж ніяк не здоровим і блискучим... Мій знайомий перукар заявив, що навіть так звана біозавивка містить хімікати, тому краще не ризикувати і залишити все, як є. А ви що скажете?

      — Зауважу, що іноді після завивки волосся виглядає здоровішим, ніж було, а волосся, яке швидко стає масним, навіть потребує такої процедури. Я знаю принаймні один вид хімзавивки, яка майже не псує волосся, — вона розрахована всього на два місяці. Єдина умова — локони мають бути не довші від 15 сантиметрів, інакше завиток не буде триматися. При цьому не досить мати якісні хімпрепарати, треба знайти гарного майстра, який не розтягне волосся...

      — Як правильно мити волосся?

      — Багато хто не знає, що волосся треба мити довго, як мінімум п'ять хвилин. Чим швидше змиваємо, тим гірше для волосся, адже будь-який шампунь — це агресивне середовище для шкіри голови. А ми що робимо? Нанесли цей луг, волосся травмували, і тут же швиденько змили, травмували вдруге. Краще вже 5 хвилин помасувати шкіру руками, добре вимити бруд, потім треба добре змити, інакше отримаєте подразнення і появу лупи. Одна з причин появи лупи — це те, що люди нашвидкуруч миють голову.

      — Чи можна розчісувати мокре волосся?

      — Ні, не варто, воно тільки заплутається, і нічого доброго не вийде. Руками краще розділити прядки, ось наша найкраща розчіска. До того ж від рук ніколи волосся не буде електризуватися....

      — Шкода, що руки такі зубці рідкі мають...

      — Декому саме такі й треба (сміється. — Авт.)

Пiшов коханий — з'явилася лупа

      — Ми заговорили про лупу. Звідки береться ця напасть?

      — Це грибок, який, між іншим, не передається від однієї людини до іншої. Грибок є у всіх людей, і це природно, тільки в когось він процвітає, а в когось спить. Спровокувати бурхливе розмноження капосного грибка може що завгодно: нервовий стрес, застосування антибіотиків, неправильна дієта, вода, зміни місця проживання, клімату, шампуню, словом, будь-яка стресова для організму ситуація може обернутися появою лупи.

      — Виходить, якщо людина постійно потрапляє у стресові ситуації, ніякий «Нізорал» не допоможе, не кажучи вже про пересічні шампуні з позначкою «від лупи»?

      — У будь-якому разі шампунь від лупи дозволяє нам відлущити ці лусочки, які постійно з'являються на шкірі, а ще він має певну протигрибкову схему. Але до проблеми справді треба підходити комплексно. Тут, як і у випадку з сильним випаданням волосся, треба в першу чергу переглянути свій режим дня, розібратися в причинах: що викликає таку реакцію організму, що відбувається? А коли ти приблизно розумієш, що до чого (як правило, людина знаходить причину), необхiдно розв'язувати проблему.

      — А це можуть бути проблеми в особистому житті?

      — Звичайно, це одна з перших причин!

      — А що корисніше: користуватись одним і тим самим шампунем протягом багатьох років чи міняти часто?

      — Знову ж таки, все індивідуально. Я, скажімо, взимку користуюсь одним, а влітку — іншим.

      — Часто на упаковці шампуню чи кондицiонеру за 20 гривень пишеться, що вiн має скануючий ефект, лікувальні властивості i речовину, яка розпізнає тип волосся і діє на ушкоджені ділянки. Скажiмо, спрей вiд Gliss Kur обiцяє вiдновити блиск волосся за 3 хвилини, а маска вiд Pantene PRO-V — зменшити його ламкiсть за 2 хвилини. Чи можливо отримати такий ефект за такі гроші?

      — Звичайно, будь-яка розробка потребує колосальних капіталовкладень. Кожен інститут розробляє щось нове, постійно вдосконалюється, так чому б і ні? Навіть за 20 гривень, але в таких масштабах, як вони випускають, думаю, виробники не залишаться у збитку. Це дуже індивідуально. Одній жінці підійде звичайний шампунь, куплений у супермаркеті, іншій це буде протипоказано.

      — За якими ознаками я зрозумiю, що мені не підійшов шампунь?

      — Звичайний дискомфорт. Він не дуже добре промиває волосся, і це відразу відчувається, або ж, навпаки, дуже агресивний і починає сушити шкіру голови. Якщо не підходить формула кондиціонеру, волосся заплутається, не буде розчісуватись, не буде еластичним, або ж, навпаки, кондиціонер перенасичений — буде відчуття брудного волосся, це все треба пробувати. Досвід — найкращий порадник.