Домашній медпункт

17.01.2006
Домашній медпункт

З такими дорогами одна надія — на домашній медпункт (автора.)

      Жити на далекому від цивілізації українському хуторі, насолоджуючись свіжим незагазованим повітрям і дарами природи, зібраними з власного городу, — не так уже й чудово, як може здатися на перший погляд. І річ тут не лише у відсутності газопроводу, каналізації та централізованого опалення — до незручностей у вигляді вбиральні надворі можна звикнути, як і до перебоїв з електроенергією. Набагато гірше, коли в населеному пункті немає бодай невеличкого ФАПу, а найближчий медик, який може пояснити, чому в дитини температура за сорок градусів, працює в сусідньому селі. А якщо в людини станеться серцевий напад? Поки родичі знайдуть машину чи підводу, щоб доїхати до чужого лікаря, поки подолають 15-20 кілометрів по бездоріжжю, то пацієнт може віддати Богові душу. У такій ситуації потрібний хтось на місці...

      Добре це розуміючи, активісти Червоного Хреста кілька років тому взялися за створення на хуторах пунктів первинної медичної допомоги. Зокрема, на Черкащині працює вже понад півсотні таких вкрай необхідних об'єктів, розташованих просто в хатах місцевих жителів. На черзі — відкриття такого пункту на хуторі Гута Стеблівська Корсунь-Шевченківського району. «У цьому населеному пункті, який раніше називали неперспективним, немає ФАПу, а мешкають там в основному старі люди, яким медична допомога вкрай необхідна», — пояснює «УМ» голова Черкаської обласної організації Червоного Хреста Іван Гретченко. За його словами, працівники домашніх медпунктів виконують дуже важливу роботу: «Доки фельдшер із сусіднього села добереться до хутора, то активісти Червоного Хреста нададуть першу допомогу».

      Іван Гретченко наголошує, що вибір — кому бути фельдшером — роблять самі хуторяни на своїх зборах. При цьому люди зважають не лише на медичну освіту своїх односельців, а й на те, чи зручно буде добиратися до фельдшерської хати. Велике значення також має авторитет людини на селі, медична освіта кандидата в місцевого Айболитя та його бажання працювати на добровільних засадах, тобто без нарахування зарплатні.

      Фахівець зазначає, що в домашніх медпунктах на Черкащині працює чимало медиків, які вийшли на пенсію, зокрема фельдшери та медичні сестри, є й педагоги-пенсіонери. Але перш ніж ці люди почнуть надавати односельцям першу медичну допомогу, вони обов'язково проходять спеціальні курси, організовані обласним осередком Червоного Хреста. Там майбутні фельдшери навчаються вимірювати тиск та призначати препарати для його пониження чи підвищення, згадують, як робити перев'язку при порізах, чим змащувати обпечену шкіру тощо. Після успішного закінчення курсів медпрацівник одержує від Червоного Хреста тонометр і аптечку з трьома десятками препаратів, а також мобільний телефон — щоб у складному випадку зателефонувати до районної поліклініки і викликати медичну підмогу. Наразі активісти Червоного Хреста збирають кошти для придбання 15-20 мобільних телефонів для домашніх медпунктів області (хочуть встигнути до 8 березня).