Хто влаштує свято для дітей вулиці

17.01.2006

      Новорічні та Різдвяні свята — це час, коли родина збирається разом, це подарунки, святковий стіл, красуня-ялинка, гарні телепередачі та подібні приємні речі. Але, на жаль, свято приходить не до всіх дітей. Сьогодні Україна переживає пік дитячої безпритульності. Близько 200000 українських дітей живуть або проводять більшість свого часу на вулицях, ночують у підвалах на теплотрасах, жебракують, не відвідують школу. 50500 таких дітей були офіційно затримані під час міліцейських рейдів у 2004 році; більше 12000 дітей у 2005 році не пішли до школи. На жаль, держава не має національної або регіональної ефективної програми реабілітації дітей вулиці. Державні притулки рідко коли можуть справді допомогти таким дітям, а головне — вони не працюють з батьками неблагополучних дітей (а дуже часто проблема полягає не так у дитині, як у її оточенні), не ставлять за мету повернути дитину, що пішла з дому, в сім'ю.

      Є також і недержавні служби, які допомагають безпритульним дітям. Наприклад, Мiжнародна благодiйна органiзацiя «Служба порятунку дітей» з 2001 року цілодобово працює над реабілітацією дітей вулиці та їх інтеграцією в біологічні або прийомні сім'ї. Підліткам тут дають навички самостійного життя, допомагаючи їм знайти роботу та набути більш певного соціального статусу. Працівники «Служби порятунку» вважають, що методи швидкого вирішення проблем дітей вулиці не є дієвими, тому практикують послідовну модель професійної реабілітації кожної дитини.

      У цій службі є так званий «Денний центр». Це місце, де будь-яка безпритульна дитина може поїсти, прийняти душ та отримати чистий одяг, почати спілкування з психологом та відчути моральну підтримку. Основна мета «Денного центру» — наштовхнути дітей на думку залишити вулицю та почати нове життя. 20 дітей щодня приходять сюди, щоб займатися творчістю, спортом, спілкуватися з однолітками.

      Центр медико-соціальної допомоги «Служби порятунку дітей» дає можливість дітям вулиці пройти медичне обстеження та лікування від венерологічних та шкірних хвороб, якими хворіє майже кожна вулична дитина. На сьогоднішній день у Києві практично немає інших лікарень, куди може звернутися дитина вулиці по меддопомогу.

      Центр соціально-психологічної реабілітації приймає щоденно до 24 дітей, які тут отримують повноцінну психологічну реабілітацію і навіть юридичну допомогу. Тут же діти індивідуально та в групах проходять загальноосвітню програму та займаються в різноманітних гуртках. Психологи готують дітей до повернення в біологічні або прийомні сім'ї, а більш старших — до самостійного життя та працевлаштування.

      Центр сімейних форм опіки допомагає сім'ям, де діти перебувають у кризових ситуаціях — наприклад, які почали нюхати токсичні речовини (зазвичай клей), вживати наркотичні засоби, жебракувати, красти тощо. Різностороння допомога таким сім'ям є найефективнішим засобом попередження соціального сирітства на Україні, коли дитина ще має шанс залишитися в сім'ї.

      Зрозуміло, що недержавним структурам, які займаються суспільно корисною роботою, потрібна спонсорська допомога. Тому допомога ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» напередодні свят була дуже вчасною. Діти з «Денного центру» отримали тенісний стіл, ялинки, різноманітні солодощі. А дітям з Центру соціально-психологічної реабілітації подарували розвиваючі ігри, спортивне обладнання, санчата та лижі. Десять дітей поїхали до Карпат на два тижні, де змогли відпочити та  повеселитися, і повернулися до Києва дуже задоволені та щасливі. Дитячим радощам не було меж, адже їм подарували те, про що вони мріяли протягом року.

      Шкода, що не всім дітям вулиці цього року влаштували справжнє свято, а лише невеличкій їх частині. Проте якщо люди будуть добрішими, більше думатимуть про своїх ближніх, то відсоток покинутих дітей, дітей без майбутнього значно знизиться.

Богдана СОРОКА.

Усім, хто хоче допомогти дітям вулиці, а також діти, які потребують допомоги психологів, лікарів чи просто доброї поради, можуть звертатися за адресою: т. / ф. 526-96-96, т.466-93-45, т.8(067) 209-43-33

МБО «Служба порятунку дітей»  03187, м. Київ, вул.Теремківська, 9,

e-mail: [email protected] р/р 260003012502 в АБ «Старокиївський банк», м. Київ, МФО 321477, ЄДРПОУ 26063601