Як із хулігана зробити сера

14.01.2006
Як із хулігана зробити сера

Англiйськi «боббi»-полiцейськi беруться за наведення громадського порядку.

      Прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер тиждень тому в програмі телебачення Бі-Бі-Сі представив новий урядовий план боротьби з «антигромадською» поведінкою своїх співвітчизників. Цей комплекс заходів, який отримав назву Respect Action Plan («План дій для поваги») , зокрема передбачає... виселяти людей із власних будинків на термін до трьох місяців або позбавляти їх соціальної допомоги, якщо вони занадто галасують, засмічують вулицю та створюють інші незручності своїм сусідам. Афішуючи свій план, прем'єр уточнив: «Випадки антигромадської поведінки зовсім не свідчать про моральне падіння британського народу. Навпаки, ми боротимемося з такими явищами на вимогу народу, який виходить із найвищих моральних принципів».

      Програма «окультурення» британського суспільства дуже масштабна — на її реалізацію виділено цілий мільярд фунтів стерлінгів бюджетних коштів (приблизно вісім мільярдів гривень).

      Отже, правоохоронні органи візьмуться за виховання людей, неохайних у побуті та громадських місцях, де проблема дрібного хуліганства та неадекватної поведінки стоїть особливо гостро. Поліція жорсткими методами відучуватиме молодь пити пиво в парках та ганяти тут доріжками для прогулянок на мотоциклах. Британська влада підсилить боротьбу з вандалізмом, в тому числі й нанесенням графіті на паркани та стіни будинків.

      Поліція та місцева влада заведуть «чорні списки» неблагополучних будинків і квартир, молодіжних клубів iз поганою славою. Ті з клубів, у яких буде встановлено факт продажу наркотиків, негайно закриватимуться. Поліція та її помічники отримують право навіть відловлювати учнів, які прогулюють уроки, і доправляти їх до школи. Передбачено низку заходів для відмежування підлітків від так званих поганих компаній.

      Перераховані порушення у своїй сукупності настільки псують життя законослухняним громадянам Британії, що виросли у велику проблему й стали однiєю із головних тем минулорічних парламентських виборів. Після перемоги на них лейбористи пообіцяли розпочати боротьбу з антигромадською поведінкою частини населення Туманного Альбіону.

Куратором цієї кампанії призначено міністра внутрішніх справ Чарльза Кларка. «Принципово нові заходи — це видима присутність у людних місцях поліцейських та їхніх громадських помічників, відкриття курсів для тих батьків, які погано контролюють своїх дітей, створення національної виховної академії для тих, хто працюватиме з такими батьками та дітьми, зміцнення дисципліни в школах, поліпшення умов для занять спортом та культурного проведення часу учнів, розбудова по всій країні комунальних центрів правосуддя», — цитує слова міністра Бі-Бі-Сі.

      У свою чергу Тоні Блер висловив упевненість у тому, що загалом культурна та вихована нація здатна на самоочищення. Тому місцевим громадам надається право самим контролювати забезпечення правопорядку. Прем'єр пропонує штрафувати асоціальні елементи (скажімо, за вживання алкогольних напоїв у громадських місцях) прямо на місці скоєння порушення, а правопорушник, якщо забажає, нехай потім оскаржує таке покарання у суді. Дрібних хуліганів залучатимуть до безоплатних примусових громадських робіт для компенсації вчинених ними збитків.

      Голова уряду Британії виходить з того, що чинна судова система країни занадто громіздка й повільна, вона просто не в змозі карати людей, які харкають на вулиці абощо. Хоча, реагуючи на такі новації, британські правозахисники вже попередили, що такі дії влади будуть порушенням принципу презумпції невинності, оскільки людину спочатку карають, а потім вона повинна доводити перед судом, що є невинною. Авторитетна ліва британська газета «Гардіан» навіть написала: «Блер зазіхнув на наші основні громадянські права».

      Ініціативу Блера відразу

ж підтримала благодійна організація екологічної спрямованості «Енкамс», яка вже започаткувала кампанію «Зробимо Британію охайною» і в її рамках закликала футболістів не плюватися під час футбольних матчів. На думку активістів «Енкамс», молодь запльовує вулиці, наслідуючи своїх спортивних кумирів.

  • Блакитне око лагуни

    В Уругваї щойно здали в експлуатацію міст, який проліг через дивовижно мальовничу лагуну Гарсон. Він з’єднує 25-тисячне місто Роча з 65-тисячним містом Мальдонадо на південно-східному узбережжі країни, які є столицями однойменних департаментів. >>

  • Оце так надуло

    Данія зміцнила своє світове лідерство у галузі використання вітрової енергетики: 42,1% від всієї виробленої в країні енергії походить з вітрових електростанцій. Тепер головною амбіцією Данії є повна відмова від видобутих із надр землі джерел енергії. «2015 рік був значно вітрянішим, ніж у середньому попередні роки. >>

  • Як умру, то передайте...

    Президент Польщі Анджей Дуда під час симпозіуму Польського товариства трансплантації підписав декларацію про наміри, згідно з якою у випадку смерті його органи будуть передані для трансплантації. До подібних дій голова польської держави також закликав інших поляків, повідомляє сайт Польського радіо. >>

  • Метро для валізи

    Відомо, що Швейцарія має найрозвиненішу в світі систему громадського транспорту. А тепер у цій альпійській країні хочуть створити ще й вантажне метро для приватних речей громадян, повідомила швейцарська інформагенція swissinfo.ch. Цю ідею вважають одним із найамбітніших інфраструктурних проектів, які будь-коли обговорювалися у Швейцарії. >>

  • Таємниця дев’ятої планети

    Вчені Каліфорнійського технологічного інституту Майкл Браун і Костянтин Батигін (виходець із Росії) навели докази існування гігантської планети на околицях Сонячної системи, маса якої перевищує земну приблизно в 10 разів, а період обертання навколо Сонця (планетний рік) становить приблизно 10-20 тисяч років, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>

  • Де лиш не ступить нога жінки

    Ще півстоліття тому ніхто і не подумав би, що жінки можуть брати участь у космічній програмі. Тоді на прохання однієї з американок надати їй можливість пройти тренувальний курс із підготовки космонавтів (чи астронавтів, як говорять у США), НАСА відповіла, що не має у своїх планах намірів набирати жінок. >>