Наукові відкриття 2005 року: літаючі автомобілі, ліки від раку, клонований людський ембріон та відкриття невідомих планет

11.01.2006
Наукові відкриття 2005 року: літаючі автомобілі, ліки від раку, клонований людський ембріон та відкриття невідомих планет

Ландшафт Марса (фото з сайту НАСА) .

Альтернативні джерела енергії

      2005 року людство почало активніше шукати альтернативні джерела енергії. Адже поклади природної нафти та газу не лише не вічні, а й можуть стати причинами політичних спекуляцій та економічного тиску одних держав на інші.

      Одним із перспективних напрямів є спроби отримати паливо з органічних відходів. Користь подвійна — економія ресурсів та очищення нашої планети від «продуктів життєдіяльності» (а сюди входять не лише продуктові відходи, гній, а й деякі види пластмас). Єдиний «мінус» — поки що виготовлення біопалива є надто дорогим.

      Проте над подешевшанням проекту вже працюють. Так учені з Американської організації з досліджень у сільському господарстві США запропонували новий метод одержання біопалива. Вчені ідентифікували ген, який дозволяє грибу шитакі виробляти фермент, що бере участь у процесі розщеплення деревини. Якщо вживити цей ген дріжджам, вони можуть переробляти сільськогосподарські відходи на етанол та інше паливо.

      На біогазі працюватиме й електростанція у Молдові. Джерелом енергії мають стати органічні відходи з очисних споруд. Як повідомив гендиректор молдавсько-американської компанії Energy Іnvestment Group Руслан Бирледяну, це може відбутися через 2-3 роки після планованої реконструкції очисних споруд кишинівського підприємства «Апе-канал», на території яких розташована станція.

      Вчені також звернули увагу на поклади гідратів метану, які залягають у глибинах океану. Гідрати — утворені водою і газом тверді структури, які нагадують лід. Вони стійкі тільки за низьких температур і високого тиску і тому швидко руйнуються, коли їх дістають із дна. Фахівці Брукхевенської національної лабораторії Сполучених Штатів вважають, що природного газу в гідратних родовищах океану більше, ніж у всіх інших джерелах, що використовують для видобутку газу зараз. Із одного літра «твердого палива» можна одержати 168 літрів газу. На думку дослідників, видобуток нового палива розпочнеться не раніше, ніж через десять років. Сконструйований нещодавно прилад допоможе розробити технологію видобутку, яку можна буде застосовувати в промислових умовах.

      Популярності в усьому світі набуває і ядерна енергетика. Ще на початку минулого року США, Франція, Великобританія, Канада і Японія підписали угоду про створення ядерних реакторів нового покоління. Угода передбачає об'єднання країн-учасниць у дослідницьких і проектних роботах зі створення технологій нового покоління для швидких ядерних реакторів шести типів — натрієвого, високотемпературного, із сольовим розплавленням, з газовим, зі свинцевим охолодженням, а також з охолодженням водою під високим тиском. Передбачається, що такі «ультрабезпечні й економічні ядерні системи» стануть основою для екологічно чистої енергетики.

Дослідження космосу

      2005 рік запам'ятався підвищеною активністю Сонця, дослідженням Марсу, які супроводжувалися припущеннями, що на цій планеті можливі (або колись існували) певні форми органічного життя, а також відкриттям двох раніше невідомих супутників Урана та двох супутників Плутона, про які також раніше нічого не було відомо. Наявність супутників показали знімки космічного телескопу Хаббл. Ці відкриття доводять, що люди знають ще дуже мало про Сонячну систему, не кажучи вже про нашу галактику — Чумацький Шлях.

      Астрономи з Китаю та США довели, що всередині Чумацького Шляху існує надщільна чорна діра. Також відкрито нові зоряні скупчення усередині нашої галактики. Можливо, нові дані допоможуть астрономам розв'язати питання про структуру Чумацького Шляху та формування зірок усередині нашої галактики.

      Щодо десятої планети Сонячної системи, яка має тимчасову назву 2003 UB313, то її було відкрито ще два роки тому, але у 2005 році вчені довели, що вона справді існує і що це небесне тіло є планетою. З часу відкриття Нептуна в 1846 році це найбільше небесне тіло, виявлене астрономами в Сонячній системі. Діаметр планети близько 3 тис. км. Складається вона в основному з гірських порід і льоду та перебуває на відстані 97 астрономічних одиниць від Сонця.

      Учені НАСА сказали, що вони виявили ознаки зародження життя на Марсі. Марсохід Opportunіty виявив піщані формації, які могли утворитися завдяки існуванню солоної води, насиченої лугом. Грунтуючись на цих висновках, науковці припустили, що в цій воді могли жити бактерії, схожі на земні. Потім, під впливом агресивного зовнішнього середовища, вода випарувалася, залишивши про себе лише нагадування у вигляді піщаних відкладень. Водночас вчені з інших дослідицьких інститутів США вважають недоведеними та передчасними такі припущення своїх колег. За теорією однієї групи вчених, піщані формації утворилися через сильне виверження вулкану. Інші пояснюють появу піску метеоритним дощем, який випав одного разу на Червону планету.

Лікування та пересадка органів

      У США створили вакцину від пташиного грипу, але вона досить слабка. Вчені працюють над удосконаленням препарату.

      Водночас американські фармацевти покращили ліки, здатні лікувати сибірську виразку. Новий засіб, створений на основі антитіл, здатний зв'язувати бактерії сибірської виразки та продукти їхньої життєдіяльності в організмі людини. Розроблювачі припускають, що новий препарат здатний нейтралізувати мікроби сибірської виразки в людському організмі на будь-якій стадії розвитку хвороби. Важливо, що ці антитіла здатні повністю знищити бактерії сибірської виразки в ураженому організмі без допомоги антибіотиків.

      У Китаї успішно завершився перший етап випробування вакцини від СНІДу. Вакцина вперше була представлена 12 березня 2005 року в Наньніні (Гуансі-Чжуанський автономний район). 15 добровольцям було зроблене щеплення «На сьогодні жоден доброволець не поскаржився на хворобливу реакцію організму на вакцину. Таким чином, в них розпочався порівняно стабільний період спостереження», — заявив заступник директора центру Чeнь Цзе. Клінічні спостереження будуть тривати до червня 2006 року, після чого центр винесе науковий висновок щодо можливості переходу до другої фази тестування вакцини проти СНІДу.

      Тим часом Нобелівську премію у галузі медицини й фізіології отримали австралійські вчені, які довели, що на виникнення гастриту впливають бактерії Helіcobacter pylorі. Завдяки цьому відкриттю пепсинова виразка більше не вважається хронічним захворюванням і може бути вилікувана завдяки короткому курсу антибіотиків і кислотних інгібіторів, що захищають слизову оболонку шлунка.

      Дослідники США знайшли вірус, який вбиває ракові клітини. Виявляється, що це — один з найпоширеніших вірусів AAV-2. Як повідомив професор коледжу Пенн-Стейт (Пенсільванія) Крейг Майєрс, цей вірус перебуває в організмі 80 відсотків людей, однак руйнівної дії не має. Водночас коли клітини піддослідних тварин заражали вірусом HPV, який викликає деякі види раку, і вірусом AAV-2, то через шість днів усі заражені HPV клітини гинули. Вчені переконані, що таким чином можна виліковувати рак грудей, простати, шкіри.

      Найбільшим досягненням пластичної хірургії 2005 року стала пересадка обличчя, здійснена під керівництвом доктора Марії Семенової, директора відділення американської «Клівлендської клініки». Обличчя було пересаджено невідомій жінці з Європи, власне обличчя якої порвав собака. «Нове» обличчя — з трупа разом з підшкірним жиром, нервами і судинами. Операція продовжувалася більше 15 годин, протягом якої треба було зшити нервові та судинні закінчення. Лікарі говорять, що якщо зовнішність пацієнтки і зміниться, то не набагато, адже основну форму обличчю створюють кістки і м'язові тканини. Пацієнти з пересадженими органами повинні протягом усього життя вживати спеціальні ліки для пригнiчення власної імунної системи й недопущення відторгнення. Проте тривале імунопригнiчення збільшує ймовірність розвитку небезпечних інфекцій і раку. У пресі повідомляли, що операція пройшла успішно і пацієнтка почуває себе добре.

      Вчені США зробили революційне відкриття в галузі трансплантології. Вони навчилися вирощувати людські органи. В основі технології — надчистий безбарвний гель. Йому можна надати форму нирки або легені. Потім туди додають людські клітини. Вони діляться, використовуючи гель як живильне середовище. В результаті тканина займає весь обсяг та утворює новий орган, готовий до пересадження. Вчені говорять, що технологія лише на перший погляд здається фантастичною. Наразі гель проходить стадію випробувань. Спочатку медики спробують виростити на його основі судини й частки шкіри й лише потім розпочнуть виробництво великих органів.

      Учені Німеччини з Рейн-Вестфальської вищої технічної школи Аахенського університету створили штучне око. До пари окулярів дослідники прикріпили маленьку відеокамеру та кодуючий пристрій, який посилає зображення на імплантант, закріплений за людським оком. У результаті люди з проблемами зору зможуть бачити навколишні предмети в чорно-білих тонах. Фахівці вже готові провести випробування першого зразка на людині, але в масовий обіг штучне око ввійде не раніше ніж через п'ять років.

      А дослідники з Реабілітаційного інституту в Чикаго (США) винайшли протез, керування якого здійснюється... думкою. Першим випробував на собі новий прилад 58-річний Джесс Сулліван — монтер-електрик, який чотири роки тому доторкнувся до оголених проводів високовольтної лінії та втратив обидві руки. Руки Суллівана були ампутовані по плече включно, тому вцілілі нервові закінчення з'єднали з мускулами грудної клітини. Там же встановили сенсори, пов'язані з рукою-маніпулятором. Тепер пацієнтові досить подумати про певний рух — і маніпулятор його робить. Пристосування в майбутньому допоможе сотням тисяч хворих, кінцівки яких паралізовані або ампутовані. На розробку протезів нового покоління у США вже виділено 5 млн. доларiв.

Техніка, технології, клонування

      У продаж надійшов перший у світі аеромобіль Skycar, який здатний літати. Він розвиває в повітрі швидкість понад 550 км/год. і працює на нешкідливому для довкілля спирті. Вартість авто — 3,5 млн. доларів. Зовні чотиримісний транспортний засіб нагадує літальний апарат майбутнього з «Зоряних воєн». У нього вертикальний зліт і посадка, на галон спирту можна пролетіти близько 34 км., і, як заявлено в каталозі, він «безпечний, прийнятний за ціною і простий у керуванні, як автомобіль». Аеромобіль існує поки в єдиному екземплярі, однак його розроблювач — компанія Moller International планує налагодити їхній випуск. Щоб керувати аеромобілем, треба мати звичайні права і дозвіл на керування літаком. У майбутньому аеромобіль можуть застосовувати для гасіння пожеж і патрулювання кордонів, для пошуку зниклих і термінової доставки пошти.

      Американські вчені з університету Пенсільванії винайшли технологію, яка може робити речі невидимими. Ми бачимо предмети навколо себе через відбите від них світло. Якщо якимсь чином зруйнувати цей процес, то об'єкт стане невидимим. Розрахунки вчених свідчать, що сферичні й циліндричні об'єкти, покриті шаром спеціально розробленого матеріалу, практично не відбиватимуть світла. Якщо на такі об'єкти направити світло певної довжини хвилі, вони практично зникають.

      Тим часом продовжуються експерименти з клонування тварин. Журнал Tіme вважає найбільшим науковим досягненням минулого року клонованого пса Снуппі. Він з'явився на світ у лабораторії Сеульського національного університету в Південній Кореї. При клонуванні афганської гончої Снуппі вчені використали клітину, взяту з вуха дорослої собаки. Вони застосували ту ж технологію, за допомогою якої була створена ягничка Доллі.

      Тим часом є спроби з клонування людського ембріону. Корейським ученим з Національного університету в Сеулі (Корея) вдалося в лабораторії виростити клонований ембріон людини та одержати від нього стовбурні клітини. Вчені з університету Ньюкасла (Велика Британія) також клонували ембріон людини. Дослідники одержали дозвіл на клонування людського організму від Служби з запліднення людини та ембріології Великої Британії. Це перший клонований людський ембріон у країні. Створені три клони людського ембріони прожили та розвивалися в лабораторних умовах протягом трьох діб, а один клон прожив п'ять діб.

 

  • Що там, у голові?

    Знання, які людина повинна засвоїти, множаться у геометричній прогресії. Чи здатен наш мозок витримати такі навантаження? А може, він уже досяг піку свого розвитку і радіє, що новітні технології забирають на себе частину його функцій? >>

  • Підкорене небо

    У радянські часи Всесвітній день авіації та космонавтики відзначали справно. Власне, у той час усі досягнення, пов’язані чи то з польотом у космос, чи то з появою нового літака, прирівнювались мало не до державних свят. Сьогодні цю дату також відзначають, проте масштаб суттєво зменшився. Чи розвивається авіація та космонавтика сьогодні? >>

  • «Небесний тихохід»

    Фахівці навчально-наукового центру «Небесна долина», що діє у Вінницькому національному технічному університеті, передали військовослужбовцям розвідувального підрозділу, який виконує завдання в зоні бойових дій на сході України, безпілотний розвідувальний комплекс власної розробки. >>

  • Філософ волокон із чвертю ставки

    Ярослав Шпотюк — фізик-матеріалознавець, закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка (ЛНУ) та займався науковими дослідженнями у Франції. Науковець здійснив майже неможливе і захистився одразу в двох навчальних закладах: у ЛНУ та університеті Ренн 1. >>

  • НаЗУБок

    Усім відома фраза: «Одне лікуєш — інше калічиш». Але далеко не завжди ми можемо побачити зв’язок між прийомом якихось ліків і проблемою зі здоров’ям, яка виникає через деякий час. Особливо при протезуванні зубів. >>