Лампа замість сонечка

05.01.2006
Лампа замість сонечка

Вертикальний солярій: назустріч сонцю. (Фото з сайту www.mf.by)

      Зима, мороз, за вікном кружляє сніжок, а виходити з дому так не хочеться... Дивишся на себе у дзеркало і не розумієш, куди ж поділася чудова кримська (одеська, єгипетська, турецька) засмага, якою так пишалася ще кілька місяців тому. Напевно, змилася водою з хлоркою... А чим ближче до весни, тим блідішим і навіть синюшнішим стає обличчя, тим яскравіше проступають мальовничі кола під очима, і все частіше виникає бажання повіятись хоча б на кілька днів до спекотного закордону і повалятися під пекучим промінням улюбленого світила. Але після бурхливого святкування Нового року у більшості з нас фінанси, як-то кажуть, співають романси, тому сонячна поїздка переноситься на невизначений термін. Прогулянки на свіжому повітрі під рідним українським небом теж мало чим допомагають «голодному» на вітамін D організмові. Тому-то останнім часом все більшої популярності в нас набуває солярій (від латинського sol — сонце) — майданчик, обладнаний для прийому сонячних ванн. «УМ» вирішила дізнатись, чи багато користі від солярію, де можна отримати свою дозу ультрафіолету, скільки коштує таке задоволення, кому варто навідуватись до солярію частенько, а кому дорога туди закрита. Отже, про все по-порядку.

 

Зручно, корисно, безпечно

      Звичайно, штучне сонце у вигляді потужних ламп може нанести людині шкоду, однак воно все-одно залишатиметься безпечнішим від найближчої до нас зірки. Головна перевага солярію перед сонцем полягає в точності дозування ультрафіолету, яким апарат «годує» людину. Перебуваючи на сонці, ви ніколи не будете знати напевно, скільки саме випромінення одержала ваша шкіра, в солярії ж можна запрограмувати сеанс під кожного клієнта і запобігти опіків та виникнення раку шкіри.

      До того ж у сонячному світлі присутні три види ультрафіолетових променів (А, В, С), один з яких є вкрай небажаним гостем на нашій планеті. Так, С-промені викликають мутації клітин шкіри і можуть спричинити виникнення меланом і раку. На щастя, переважна маса цих променів затримується озоновим шаром Землі, але невелика їхня кількість усе ж дістається нас із вами. 

      Промені типу А діють поверхово. Вони окисляють меланін, захований у клітинах шкіри, роблячи його темним. Власне, так на шкірі з'являється засмага.

      Промені В більш небезпечні, оскільки вони змушують працювати меланоцити — клітини, які  продукують пігмент-стимулятор синтезу меланіну. Промені В впливають на складніші процеси, тому можуть викликати мутації в клітинах шкіри, але не так часто, як С.

      На відміну від сонця, лампи солярію продукують тільки А і В промені. При цьому можна регулювати їхню дію, щоб досягти певного результату. Тип А дозволяє одержати швидку і легку засмагу, яка, щоправда, швидко проходить, а за допомогою типу В можна одержати довгостроковий ефект. А щодо синтезу вітаміну D (точніше, його переходу в активну фракцію) штучне сонце діє так само, як і справжнє: здоров'я додається разом із засмагою. Крім того, ультрафіолет прогріває легені, дезiнфікує шкіру, покращує обмін речовин і навіть може вилікувати застуду, яка міцно закріпилася в організмі.

Що, де, почому?

      У Києві засмагати цілий рік — не проблема. Тільки через інтернет можна знайти адреси й телефони кількох десятків салонів краси, в яких є солярій. Працюють сонячні кабінети переважно без вихідних, у зручному режимі (з десятої ранку до восьмої-дев'ятої вечора), але зранку й після завершення робочого дня без попереднього запису туди не потрапиш: більшість киян вибирають для процедур саме цей час. Ціна за хвилину перебування у кабіні в різних салонах коливається від півтори до чотирьох гривень.

      Скажiмо, як розповіла «УМ» працівниця салону краси «Каприз» Тетяна Лебідь, у солярії немає фіксованої плати за хвилину. Тут працює принцип «чим більше засмагаєш, тим менше платиш».

      Здавалося б, ходити до солярію люди мали б тільки взимку, коли натурального ультрафіолету не вистачає, але влітку в салоні теж багато клієнтів. За словами Тетяни Лебідь, це можна пояснити тим, що на засмагу в солярії дуже рівно «лягає» сонячне проміння, от і приходить народ на кілька лампових сеансів перед тим, як поїхати на море. Крім того, у солярії можна підготуватися до «злого сонця», яке чатує на туристів у південних країнах — медики не радять українцям виходити на заморську спеку з молочно-білою шкірою, щоб уникнути жахливих опіків.

      За словами працівниці салону краси «Яна» Тетяни, останні два місяці народ почав активніше ходити до солярію — вочевидь, літня засмага вже змилася, а на свята хочеться гарно виглядати. 

      Адміністратор «БіоСалону» Олександра радить пройти курс із 10 сеансів «лампового сонця»: це дасть найкращий результат. Утім за десять днів цього не зробиш, оскільки приходити до солярію щодня фахівці не рекомендують, краще через два дні. Чому? Сьогодні у вас активно виробляється меланін, а завтра він іде в роботу, щоб «зафарбувати» бліду шкіру, тому день чи два треба відпочити від лампи, а потім знову прийти на сеанс. Головне, за словами пані Олександри, — не перевантажити шкіру, а то  може вийти як у тому прислів'ї: хотіли, як краще, а вийшло, як завжди... 

      За словами адміністратора салону «Еліт» Оксани, перед походом до солярію треба спершу відвідати кабінет дерматолога: є цілий букет захворювань, при яких ультрафіолет може тільки зашкодити людському здоров'ю. Медики не радять йти під лампу за два дні до епіляції та два дні потому, під час прийому антибіотиків, а також після виснажливої хвороби. Якщо ж ви нещодавно зробили собі пірсинг, то візит до солярію навіть рекомендується: прокол краще заживає, підсихає і не турбує «продірявлену» людину.

Перший раз — особливий

      Якщо ви прийшли до солярію вперше, з вами обов'язково мають провести грунтовну бесіду: фахівець буде цікавитись досить несподіваними, на перший погляд, моментами життя, щоб визначити, чи не зашкодять сонячні ванни вашому здоров'ю. Чи засмагали ви раніше, чи збираєтесь вирушати до південних країн, скільки родимок на вашому тілі, як часто ви хворієте, чи боїтесь замкненого простору... Вся ця інформація дуже важлива для визначення вашої «солярної сумісності». Скажімо, вагітним та жінкам, які годують малюків груддю, краще відкласти процедуру на потім, а людям, схильним до онкозахворювань чи з проблемною щитовидкою, краще взагалі відмовитись від зайвого ультрафіолету.

      Фахівці не радять любителям сонячних ванн залишатися в кабіні довше, нiж  20-25 хвилин, оскільки більше навантаження організм може сприйняти зовсім не «на ура». Особливо шкодить надлишкове перебування під сонцем дітям, адже в них шкіра має значно менше захисних властивостей, ніж у дорослих. Тому й перебування малюків під корисною лампою треба обмежувати 5-10 хвилинами за сеанс. Ще одна негативна властивість ультрафіолету полягає в тому, що він викликає передчасне старіння шкіри, яке ще називають фотостарінням. Учені довели: жінки, які все життя ховають обличчя від сонячних промінців під широкими полями капелюшків, у сорокарічному віці мають менше зморшок, ніж любителі шоколадної засмаги. Річ у тім, що ультрафіолет потроху руйнує еластин і колаген — речовини, завдяки яким шкіра залишається пружною та молодою.

      Саме тому, за словами працівниці салону «Яна» Тетяни, засмагати за один прийом треба не довше, нiж 20 хвилин, інакше не уникнути проблем. Щоправда, іноді клієнти затято хочуть зробитись «шоколадними » за один день і дуже ображаються, коли  їм не дають цього зробити. Ситуації бувають усякі...

      Як стверджує адміністратор «БіоСалону» Олександра, в останні роки все більше людей повинні уникати ультрафіолету в будь-яких його проявах, і фахівці все частіше рекомендують потенційним клієнтам утриматись від походу до солярію: «Чому? Важко сказати... Чи то екологія в нас така, чи люди стали хворобливiшими...»