Моцарт-суперзірка

05.01.2006
Моцарт-суперзірка

Цей портрет Моцарта вважають найдостовірнішим.

      Австрія активно готується до святкування ювілею одного зі своїх кращих синів — 27 січня виповнюється 250 років із дня народження композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Центральні урочистості пройдуть у місті Зальцбург, де народився майбутній музичний геній, але святкування впродовж усього року будуть відбуватися і в інших австрійських містах та багатьох країнах світу. В наші, менш серйозні, ніж за життя композитора часи, ювілейні заходи навіть набрали кітчевого забарвлення і вже викликали міждержавний конфлікт. Наприкінці минулого року певна чеська туристична агенція розмістила на вулицях австрійських міст рекламні плакати з написом: «Моцарт п'ять разів відвідував Чехію. А ти?».  Місцеві партії націоналістичного спрямування видали заяву, що Моцарт ніколи не був у Чехії, оскільки тоді її не існувало, а була лише провінція Богемія, яка входила до складу Австро-Угорської імперії. Відтак своє різке обурення такою заявою висловила частина чеських політиків.

      А кітч полягає в тому, що в Австрії до ювілею композитора на повні оберти запущено комерційну індустрію: в продуктових магазинах з'явилися новий йогурт «Моцарт» та десертний напій із такою ж назвою. І це лише два з сотень нових продуктів харчування (від шоколаду та сосисок до марципанів та спеціальних пляшечок дитячого харчування), які з'явилися до ювілею великого австрійця. На високій культурі також можна непогано заробляти. Курт Пальм, автор нової біографічної книги про Моцарта, невесело пожартував в інтерв'ю Бі-Бі-Сі: «Нашим новим гаслом на 2006 рік є не «секс завжди добре продається», а «Моцарт добре продається». «Якби Моцарт міг побачити, що тепер твориться в Австрії навколо його прізвища, то він лише посміявся б або оторопів від відрази», — вважає письменник. Мер Зальцбурга Гайнц Шаден відверто визнав, що Моцарт є одним із головних джерел надходження прибутків до міської скарбниці.

      Але попри все  Зальцбург таки не забув про головне, немарципанне, значення Моцарта — про його музику. Влітку цього року в місті будуть виставлені всі опери, які написав Моцарт. Відвідувачі славетного Зальцбурзького фестивалю впродовж п'яти тижнів мають можливість побачити 22 опери геніального композитора. Артистичний директор фестивалю Петер Ружичка говорить, що це найбільший організаційний та артистичний виклик, який будь-коли стояв перед містом. У звичайні сезони на фестивалі демонструють п'ять-шість опер Моцарта. Музику Моцарта будуть виконувати найвідоміші музиканти та диригенти світу, включно з Саймоном Раттлом,  Ніколаусом Харнонкуртом та Ріккардо Муті. А наразі відвідувачі ковзанки на центральній площі Зальцбурга також ріжуть ковзанами лід під арії з «Королеви ночі» та «Чарівної флейти».

      В інших німецькомовних країнах також із великим розмахом відзначають ювілей одного з найбільших музичних геніїв усіх часів і народів, який помер у бідності у віці 35 років. Видаються чергові книги зі спробою розгадати таємницю його можливого вбивства (хоча деякі дослідники стверджують, що він помер від сифілісу), аудіокниги, художні твори про історію його життя, наукові біографії та нові академічні дослідження творчого спадку композитора. Більшість фактів із життя Моцарта добре відомі, наприклад, що він почав виявляти надзвичайне музичне обдарування ще в дитячі роки. Свою першу музичну композицію написав у п'ять років, у віці семи років самостійно опанував майстерність гри на скрипці та органі. У вісім років він уже писав сонати для піаніно, а в 12 років створив свою першу оперу. Його батько Леопольд, скрипаль за фахом, швидко розпізнав талант сина та разом із ним і його сестрою Анною-Марією об'їздив із концертами значну частину Європи. У 16-рiчному вiцi Моцарт уже  виступав перед королівськими родинами та членами музичних академій Парижа, Лондона та Гааги.

      Оскільки батько генія походив з міста Аусбург, а перші виступи вундеркінда відбувалися в Мюнхені та Франкфурті, то саме в цих містах відбуватимуться головні цьогорічні ювілейні урочистості на німецькій землі. Патронаж над ними здійснює президент Німеччини Хорст Келер. У ФРН головні заходи заплановані на травень. А потім вони будуть повторені на подібному фестивалі у Відні. Саме в цьому місті Моцарт 1782 року одружився з Констанцією Вебер та здобув прихильність імператора Йозефа ІІ, на замовлення якого написав кілька опер включно з «Весіллям Фігаро».

      Незважаючи на своє коротке життя, Моцарт залишив по собі велетенський музичний спадок. Серед більш ніж 600 його робіт є симфонії, опери, сонати, концерти та релігійна музика. Його роботи до цього часу залишаються важливою частиною західного музичного канону.