Тарифом — по виробництву

29.12.2005

      Таке застереження містить звернення, ухвалене сесією Запорізької обласної ради і надіслане голові уряду Юрію Єханурову та секретареві РНБО України Анатолію Кінаху. Ситуація надто серйозна, зауважують депутати: щонайменше 500 мільйонів гривень – у таку суму виллються щорічні збитки дванадцяти найбільших підприємств обласного центру. Потерпатимуть також суміжні підприємства, які залежать від стану справ на енергоємних виробництвах, якими є абразивні, алюмінієві комбінати «Дніпроспецсталь», «Запоріжсталь» тощо. Це відчутна підніжка з огляду на газовий ультиматум Росії.

      Економісти металургійних гігантів вважають непереконливою аргументацію урядовців, які намагаються вирівняти тарифи на електроенергію. Те, що у столиці вони вдвічі вищі, факт. Однак запропонований механізм «вирівнювання», як заявив на сесії облради голова правління ВАТ «Запоріжабразив» депутат Анатолій Береза, матиме руйнівні наслідки для великих оптових споживачів. Ідея запровадження єдиного тарифу не враховує реальні витрати на доставку електроенергії в різні регіони нашої держави, стверджує пан Береза і пояснює: «Ми маємо справу з гіпертрофованою формою перехресного кредитування, коли фінансово потужні області фактично кредитують дотаційні, енергоємні підприємства — «звичайні», а всі гуртом — населення і навіть збитковий міський електротранспорт. Від непродуманої зрівнялівки лише дванадцять найбільших металургійних підприємств Запоріжжя щороку втрачатимуть, за попередніми підрахунками, близько 500 мільйонів гривень».

      Запорізькі депутати розуміють, що приватний споживач на три чверті не є заможним, що принаймні половина малих підприємств «дихає на ладан», і реальні тарифи їх лише доб'ють. Однак потрібен розумний компроміс, а не тарифна комбінація, внаслідок якої промислові гіганти можуть стати фінансовими карликами. Бо ж не секрет, як зазначає пан Береза, що завдяки цій тарифній комбінації держава намагається фінансувати, зокрема, збитковий електротранспорт і навіть погасити борги Запорізької АЕС перед обласним бюджетом. Не ЗАЕС повернула 44 мільйони гривень, а підприємства, яким на цю складову підвищили тариф. Тим самим держава порушує принципи ринкової економіки, вважає голова правління ВАТ «Запоріжабразив».

      Цю позицію підтримали не лише депутати облради, а й керівники запорізького союзу промисловців і підприємців «Потенціал». У схваленому сесією обласної ради зверненні до Кабміну і РНБО зроблено акцент на тій обставині, що економічно не виважене «вирівнювання» тарифів завдасть відчутного удару енергоємним підприємствам не тільки запорізького регіону, а всієї країни. А відтак проблему слід розглядати крізь призму національних інтересів й економічної безпеки України.