Смажений півень ощадливості

29.12.2005
Смажений півень ощадливості

Міністр промполітики Володимир Шандра.

      Поки українські промислові підприємства розкошували дешевим імпортним газом і отримували за рахунок цього прибутки, мало хто прислухався до голосу фахівців з енергозбереження. Позавчора, коли газові перемовини перебували у надійному, глухому куті, в Мінпромполітики цих фахівців приймали як найдорожчих гостей. Добре, що вітчизняна наука зберегла низку НДІ, які володіють ключем, що відкриває двері до цивілізованого, тобто ощадливого способу життя. Щонайперше, свої технології науковці запропонували металургійній, коксохімічній та хімічній галузям. Сипонули перед промисловцями ці проекти щедрою рукою, тим паче що батьківщина виділила у бюджеті-2006 на енергозбереження рекордно велику суму — 600 мільйонів гривень.

      Після міністерської колегії, на якій відбулася презентація можливостей українських Кулібіних, стало зрозуміло: починати боротися з марнотратством можна було й раніше, причому без особливих фінансових вливань. За словами міністра промполітики Володимира Шандри, який провів прес-конференцію, «росіяни проводять навчання (як відключати Україну від газу. — Авт.), ми — теж, причому, як з'ясувалося, можемо без серйозних втрат знизити споживання газу». Між Мінпромполітики і власниками та менеджерами підприємств, як запевнив пан Шандра, в цьому сенсі встановилося повне взаєморозуміння. Уряд, як висловився міністр, буде щосили відтягувати термін введення світових цін на газ. Тим часом працюватиме відомча група з питань переходу на технології з енергозбереження.

      Попередні розрахунки вже є. За даними міністра, українська промисловість споживає 19,5 мільярда кубометрів газу щорічно, здебільшого це металургія (9 мільярдів кубів) і хімічна промисловість (8,5 мільярда). «У металургії, — стверджує Володимир Шандра, — ми можемо перейти від доменного виробництва на пиловугільну технологію, і маємо намір зробити це невідкладно. Крім того, плануємо запровадити безперервний спосіб розливу сталі». Такі заходи дозволять заощадити близько 2 мільярдів кубометрів газу щорічно. У хімічній промисловості, на думку міністра, важче досягти економії «блакитного палива». Але є намір, не відкладаючи в довгий ящик, переобладнати низку підприємств галузі. Особливо це стосується виробництва аміачних добрив і селітри — є можливість при цьому зберегти відразу 30 відсотків палива. Зрештою, не скидають з рахунків і звичайні котли опалення для житлових будинків. Якщо при експлуатації 800 тисяч котлів, які є у країні, зекономити лише один відсоток газу, то це додасть до паливного балансу країни мільярд кубометрів «блакитного палива».