Напій фараонів

27.12.2005
Напій фараонів

Чай — усьому голова.

Приємні ліки від раку

      Секрет популярності чаю — у його чудових властивостях. Учені з'ясували, що сухий чай містить до 40 відсотків речовин, які переходять у заварку і додають напою тонізуючих властивостей, особливого аромату і смаку. Майте на увазі, що у свіжозавареному чаї помістилася майже вся таблиця Менделєєва: вітаміни групи С, Р, В1, В2, РР, провітамін А, марганець, цинк, калій, кальцій... Саме тому чай є обов'язковим продуктом харчування у багатьох арміях світу, адже захисникам Вітчизни треба бути сильними й вправними. Вітаміну С у зеленому чаї в 4 рази більше, ніж у цитрусових, а за вмістом білків і вільних амінокислот, тобто за поживністю чайний лист (особливо зелений) не поступається бобовим культурам! Ще одну особливість помітили мандрівники, геологи і моряки: чай не дає організмові «зношуватись» від напруженої роботи.

      Нещодавно іноземні дослідники з'ясували, що зелений чай може допомогти хворим із хронічним лімфолейкозом — найчастішим різновидом раку крові. Учені з клініки Мейо (Рочестер) ескпериментально довели, що антиоксиданти, які містяться в зеленому чаї, нищать ракові клітини, передають «Медновини». Протягом кількох місяців четверо хворих на лімфолейкоз щодня випивали до 8 чашок зеленого чаю або ж приймали пігулки, що містять його екстракт. Згодом лікарі відмiтили істотне покращення самопочуття у трьох хворих: рак почав відступати! Зокрема, в однієї з пацієнток зменшився розмір лімфовузлів, уражених пухлиною; в іншої — значно поліпшилися показники аналізів крові.

      Щоправда, для підтвердження результатів потрібні ширші дослідження: учені ще мають визначити оптимальне дозування чаю, а також можливі побічні ефекти.

Рубіновий напій з кислинкою

      Не лише зелений чай є смачним джерелом корисних речовин: про цілющі властивості каркаде (напою, який роблять з гібіскусу, або суданської троянди) теж можна говорити нескінченно. Зокрема, при похмільному синдромі цей напій допомагає значно краще від традиційного розсолу. Для гіпертоніків гібіскус — незамінний порятунок, оскільки охолоджений напій може швидко й безболісно понижувати артеріальний тиск. А от гіпотонікам, у яких тиск і так понижений, треба добре подумати, перш ніж налити собі ароматного напою. Крім того, каркаде кислуватий на смак, тому людям з гастритом краще не захоплюватись цим напоєм i пити його лише з цукром.

      Сьогодні у світі існує близько 150 видів каркаде: у Китаї та Мексиці, Судані та Єгипті, на Цейлоні, Яві та в Таїланді. Втім в Україні ця рослина не прижилася: гібіскус дуже вибагливий. Йому подавай і довгий світловий день, і високу температуру без різких перепадів, і вологи вдосталь, так що на дачі виростити суданську троянду, на жаль, не вийде. Але й без цього каркаде завоював увесь світ: напій, отриманий при настоюванні розанчиків, люблять в Америці й Африці, Росії та Китаї... А ще з чашечок квіток виготовляють желе, компоти й соуси, маринади і соління. Словом, смакота на стеблині...

      До слова, готувати напій з каркаде так, аби він справді був джерелом здоров'я, ще треба вміти. По-перше, правильно вибрати воду для заварювання: «рідна» хлорована вода, яка тече з крана на кухні, — далеко не найкращий варіант. Різні домішки (солі та метали), які роблять рідину з водогону такою «жорсткою», нададуть каркаде брудного жовтуватого кольору, тому воду треба відстоювати або ж очищати фільтрами. По-друге, квіти суданської троянди не можна довго кип'ятити, краще просто залити їх окропом і накрити кришкою — тоді настій буде справді цілющим. Річ у тім, що після тривалого кип'ятіння виходить смачніший настій з насиченим рубіновим кольором, за який, власне, і люблять каркаде, але це ж кип'ятіння руйнує мало не всі корисні речовини, які були в рослині.

Не вір рекламі!

      Фахівці Орегонського університету довели, що готовий чай, який продається у пляшках, за своєю біологічною цінністю мало чим відрізняється від звичайної солодкої водички. Тому любителі запашного напою, яким хронічно не вистачає часу для приготування чаю або ж просто ліньки вовтузитися з чайником та заваркою, можуть не сподіватися на чудодійний вплив коричневої рідини, запакованої у пластик. Бутильований чай теж непогано вгамує спрагу, але не чекайте від нього більшого: тонізувати організм, виводити з нас шлаки та підвищувати імунітет він буде не краще від холодного окропу, щедро приправленого цукром. Орегонські науковці стверджують: у свіжозавареному чаї плаває сила-силенна речовин, які перешкоджають розвиткові раку, у «пляшковому» ж чаї цих речовин залишається у сто разів менше, тому що вони швидко розкладаються. Учені попереджають: реклама таких напоїв, м'яко кажучи, не зовсім відповідає дійсності, оскільки ніхто досі не довів їхньої корисності для людського здоров'я. Краще вже трохи потрудитися й приготувати чай самому чи випити чашечку-другу в кафе, аніж витрачати гроші на рідину з пластиковим присмаком і сумнівною користю для здоров'я.

«Солодка водичка» псує зуби

      І наостанок — кілька слів про напої, якими любить вгамовувати спрагу сучасний українець.

      — Газовані безалкогольні напої позбавлені поживної цінності для організму. Мало того, що різноманітні «Кока-Коли», «Буратіни» та «Оранжи» містять багато цукру, негативно впливаючи на вагу, так ще й псують нам зуби, знищуючи емаль фосфорною кислотою.

      — Фруктові напої відрізняються екзотичними назвами і яскравими етикетками, але тільки деякі з них можуть містити до 10 відсотків натурального соку. В цілому ж вони складаються з підготовленої води, барвників, ароматизаторів, лимонної кислоти і, звичайно ж, великої кількості цукру. Ніяких вітамінів і мікроелементів ви там не знайдете, тільки розбурхаєте уяву та роздратуєте шлунок. Особливо неприємно почуватимуться після кількох склянок такого пiйла гастритники...

      — Фруктовий сік (стовідсотковий, а не розбавлений водою) корисний для здоров'я з усіх боків: він насичує організм вітамінами і мінералами, а також може знизити ризик розвитку захворювань. Скажімо, апельсиновий сік знижує ризик розвитку катаракти, раку, а сік смородини запобігає розвитку хвороб ясен. Натуральний сік у пакетах — це добре, але ще краще купити свіжі фрукти і вичавити з них сік, не відходячи від чашки. Так ви зможете насолодитись чудовим продуктом без консервантів чи домішок і отримати абсолютно всі цілющі речовини, які зберігалися в яблуках, вишні чи помаранчах.