Євро для Новобогданівки

21.12.2005

      Як повідомив керівник МінНС Віктор Балога «Українським новинам», до червня 2006 року у зону НП буде доправлена спеціальна техніка на суму 2,3 мільйона євро.

      Тим часом на території 275-ї артбази запанувала тиша: піротехнічні бригади відправлено на зимовий перепочинок. Поточного року вони зачистили 222,7 тисячі квадратних метрів, зібрали понад мільйон вибухонебезпечних предметів, вилучили і знищили майже 25 тонн пороху.

      Під час урочистостей зведеного піротехнічного загону МінНС на плацу військової частини у селищі Мирне заступник директора Департаменту цивільного захисту населення і територій МінНС генерал-лейтенант Григорій Марченко акцентував, що від смертоносних предметів зачищено лише 15 відсотків території, відтак у березні роботи буде відновлено посиленим контингентом піротехніків. Тим, котрі відзначилися цього року, генерал-лейтенант вручив «Почесні відзнаки МінНС» і грошові премії (за двомісячний ризик власним життям — по 3000 гривень, за тримісячний — 5000). Шлях додому для чотирьох піротехніків проліг через Київ: Олега Шевченка і Валерія Чемерина там чекали ордени «За мужність», двох Олександрів, Климка і Тимофєєва, — медалі «За зразкову службу».

      Принагідно, за інформацією начальника Держінспекції цивільного захисту і техногенної безпеки Василя Стоєцького, на ста з лишком базах України лежить 2,5 мільйона тонн боєнепотребу; від впливу атмосферних факторів убезпечено лише 37 відсотків боєприпасів,автоматичною протипожежною сигналізацією обладнано 45, а громовідводами — 88 відсотків місць складування. За даними МінНС, у зоні вірогідного ураження мешкає 16 мільйонів українців (380 населених пунктів), знаходяться Хмельницька АЕС і 14 нафтогонів..

       Згідно з ухваленою програмою, підприємство «Укроборонсервіс» до 2017 року зможе утилізувати лише 300 тисяч тонн боєприпасів. Така перспектива, звісно ж, непокоїть не лише Україну. Ось Захід і вирішив долучитися до розв'язання, за великим рахунком, загальноєвропейської проблеми.