Земля в ілюмінаторі

21.12.2005

      Минуло понад місяць, як неподалік Кабула зазнав катастрофи Іл-76, що належав одній з авіакомпаній Грузії. Пакистанська Royal Airlines орендувала літак для транспортування продуктів. У результаті падіння 11 листопада Іл-76 згорів, не вижив ніхто. Жахливе і те, що вісім членів екіпажу донині не поховано.

       Непрогнозованою проблемою виявився...інтернаціональний склад екіпажу: п'ятеро росіян, пакистанець і два українці — запоріжець Анатолій Хітун та Віталій Германчук iз Мелітополя. Пакистанська сторона настояла на скрупульозному дотриманні мусульманських традицій, що ускладнило не тільки ритуал поховання пакистанця, а й проведення низки всіх експертиз. Лише після завершення останньої із запланованих останки загиблих авіаторів-слов'ян будуть доставлені на батьківщину.

       Людмила Хітун навіть орієнтовно не знає, коли зможе провести чоловіка в останню путь. Дітям обох авіаторів нещодавно довелося відвідати Москву, аби експерти стовідсотково гарантували ідентифікацію тіл українських льотчиків (у Києві аналіз ДНК не роблять, пояснили їм військовики). У доньки капітана Германчука для цього не було грошей, і всі витрати, у тому числі й на довгоочікуване поховання мелітопольця, взяла на себе авіакомпанія.

      Сім'ї, родичі і друзі загиблих втомилися від чекання. Воістину недосяжною стає інколи рідна земля для українських авіаторів, змушених заробляти на прожиття у чужому небі.