Дивізіон проблем

21.12.2005
Дивізіон проблем

Оборона «Карпат» — найкраща в лiзi. (Фото УНІАН.)

      Перший дивізіон українського футболу в усі часи був плацдармом не тільки для молодіжної збірної України, а й грунтом для усіляких інсинуацій та скандалів... На жаль, вони не оминули й перше коло цієї першості.

      Якщо поглянути  на верх турнірної таблиці, то не можна не звернути уваги на впевнений поступ луганської «Зорі». Як і рік тому, команда пішла на перерву на чолі пелетону. Що було раніше, ми пам'ятаємо (колишні чемпіони СРСР так і не спромоглися повернутися в українську «вишку»), що буде тепер — побачимо. Але вже сьогодні у Луганську неспокійно. Приміром, один зі спонсорів клубу Гедрюс Гірлявичус заявив, що на його компанію чиниться тиск з боку правоохоронних структур. Утім це поки що не заважає його організації фінансувати впевнені потуги клубу.

      Якщо говорити про стан справ у «Зорі» взагалі, то не може не турбувати той факт, що команда існує на гроші аж надто тимчасових спонсорів. Та й вугільні шахти навряд чи зможуть робити серйозні фінансові вливання до клубу. А саме про них як про потенційних інвесторів «Зорі» нещодавно розповідав новий обласний голова Луганщини Геннадій Москаль.

      На другому місці, одразу після луганців, закріпилися львівські «Карпати», амбіції яких цієї осені вже відчула на собі навіть вища ліга (із Кубка України вибито «Чорноморець», «Шахтар» і «Ворсклу», на черзі — «Динамо»). І навряд чи щось завадить підопічним Юрія Дячука-Ставицького підвищитися у класі за підсумками всього сезону. У першому колі «біло-зелені» львів'яни виглядали переконливо, і річ не стільки в тому, що команда вийшла до півфіналу розіграшу Кубка України, скільки в стабільності гри й результатів. Саме щодо останніх упродовж минулих років були нарікання. Тепер усе інакше: маючи амбітного і не завжди передбачуваного у своїх висловлюваннях президента клубу Петра Димінського, «Карпати», втім, впевнено стоять на ногах.

      Інша річ — київська «Оболонь». Львів'янин Богдан Блавацький, прийшовши до київського клубу, ризикував ім'ям. Позаяк завдання в нього одне: повернення до вищої ліги. Поки що справи у «пивоварів» якщо не кепські, то близько до цього. Ліквідувати 6-8 очковий гандикап, який виник восени, у новому році буде складно. Надто впевнено почуваються на тлі «Оболоні» конкуренти...

      Не можна не звернути увагу на івано-франківський «Спартак». Здається, цiєї команди більше не існуватиме. Принаймні такі новини надійшли з Прикарпаття. Фінанси в цьому краї «заспівали романси». Сергій Чмихалов, вклавши в клуб не один мільйон гривень, зрозумів, що ця справа не варта стількох свічок. Тож і прийняв рішення більше не фінансувати команду. Так Івано-Франківськ, залишившись свого часу без команди вищої ліги, втрачає й першоліговий колектив. Хоча є сподівання, що взимку місцева влада знайде додаткові резерви і клуб таки збережуть на плаву. Принаймні перші кроки в цьому напрямi зроблено (є ідея об'єднати «Спартак» із командою другої ліги). Хоча про стратегічні завдання, очевидно, тут уже не йдеться.

      Дивлячись на інших учасників першого дивізіону, можна виділити ще бориспільський «Борисфен». Хоча б через те, що до антракту ця команда виступала ну дуже з великим піаром. В одному зі спеціалізованих футбольних видань навіть виходили цілі сторінки, присвячені клубу з Київщини. Однак «борисфенівцям» це не допомогло. Команда залишається вічним джерелом проблем, слухати про які багатьом просто набридло. То того немає, то влада недостатньо допомагає, то очки за неправильно встановлені ворота відбирають (хоча потім і повертають). Так, Бориспіль тривалий час був «кузнею» талановитих гравців, і чимала заслуга в цьому — президента клубу Ігоря Ковалевича. Але згадаймо сентенцію про те, що хороший мільйонер — не той, хто має мільйон, а той, хто вміє його правильно витратити. У «Борисфені» ж усе ще вчаться раціональному поєднанню бажань і можливостей. Тому й не дивно, що минулорічна «гроза авторитетів» вищої ліги тепер є одним із претендентів на виліт із ліги першої. Піар-акції, на жаль, очок не додають, а існування за рахунок підготовки гравців рівня юніорських та молодіжних збірних у наших умовах себе не виправдовує. Он навіть елітний «Шахтар» не може (чи не хоче) розрахуватися з «Борисфеном» за Карамушку, трактуючи його трансфер із Борисполя у Донецьк як перехід вільного агента.

      Ще один представник столичного регіону — київський ЦСКА — також іде на дно. З відходом із команди Василя Євсєєва справи в «молодших братів» «Арсеналу» стали зовсім кепські. Втім не набагато кращі вони й у інших аутсайдерів першої ліги, полку яких прибуло. Загалом слід визнати: рівень гри та її організація в цьому дивізіоні помітно знизився. І це погано, адже про середній рівень вітчизняного футболу потрібно судити не лише по «вітрині», тобто вищій лізі, а й  по першій лізі, де проходить «огранку» наше майбутнє. Чи принаймні мало б проходити.

 

Становище команд у першій лізі після першого кола:

1. «Зоря» (Луганськ)    17    14    2     1     40-6  44

2. «Карпати» (Львів)    17    13    3     1     27-5  42

3. «Оболонь» (Київ)     17    11    3     3     23-9  36

4. «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка)   17    10    3     4     26-14 33

5. «Динамо-2» (Київ)    17    9     4     4     25-12 31

6. «Сталь» (Дніпродзержинськ) 17    8     5     4     18-10 29

7. «Газовик-Скала» (Стрий)   17    6     8     3     14-10 26

8. «Спартак» (Івано-Франківськ)    17    6     6     5     16-13 24

9. «Шахтар-2» (Донецьк) 17    6     5     6     20-19 23

10. «Геліос» (Харків)   17    6     5     6     15-21 23

11. «Кримтеплиця» (Молодіжне) 17    5     5     7     15-18 20

12. «Поділля» (Хмельницький) 17    5     4     8     18-23 19

13. «Борисфен» (Бориспіль)   17    2     8     7     12-17 14

14. «Енергетик» (Бурштин)    17    2     7     8     7-15  13

15. ФК «Бершадь» (Бершадь)   17    3     3     11    11-28 12

16. ЦСКА (Київ)   17    3     3     11    10-28 12

17. «Спартак» (Суми)    17    3     2     12    16-39 11

18. «Динамо-Ігросервіс» (Сімферополь)    17    1     4     12    8-34    7