ХРОНІКА

17.12.2005
Футбол

      У четвер відбулися останні матчі групового раунду Кубка УЄФА, які завершилися без сенсацій. Хіба що несподіванкою слід вважати, що у «трійку» своєї групи не потрапила італійська «Сампдорія», яка програла у Франції безпосередньому конкуренту — «Лансу». А ось ще один фаворит — німецька «Герта» ускочила на підніжку потяга, який вирушив у плей-оф, «відкатавши» нульову нічию з румунською «Стяуа». Нагадаємо, що до перемоги у групі команду з Бухареста привів український тренер Олег Протасов, який із наступного року працюватиме вже у рідному «Дніпрі».

Результати матчів четверга:

Група А:

«Монако» — ЦСКА С-Ф — 2:1 (Капо, 50, Скілаччі, 75 — Димитров, 84), «Гамбург» — «Славія» — 2:0 (Барбарес, 8, Мпенза — 57).

      Становище команд: «Монако» — 9, «Гамбург» — 9, «Славія» — 4, «Вікінг» — 4, ЦСКА С-Ф — 3.

Група В:

«Палермо» — «Брондбю» — 3:0 (Макинва, 24; Ринаудо, 44, 88), «Еспаньйол» — «Маккабі» П-Т — 1:0 (Покеттіно, 83).

      Становище команд: «Палермо» — 8, «Еспаньйол» — 8, «Локомотив» — 7, «Брондбю — 4, «Маккабі» П-Т — 0.

Група С:

«Герта» — «Стяуа» — 0:0, «Ланс» — «Сампдорія» — 2:1 (Томерс, 10, Жемаа, 90+1 — Флакі, 23).

      Становище команд: «Стяуа» — 8, «Ланс» — 7, «Герта» — 6, «Сампдорія» — 5, «Хальмстад» — 0.

Група D:

«АЗ» — Грасхоперс» — 1:0 (Коверманс, 70), «Мідлсбро» — «Літекс» — 2:0 (Маккароне, 80; 86).

      Становище команд: «Мідлсбро» — 10, «АЗ» — 10, «Літекс» — 6, «Дніпро» — 3, «Грасхоперс» — 0.

      А вчора у швейцарському Ньоні відбулося жеребкування наступного раунду Кубка УЄФА. Донецький «Шахтар» у 1/16 фiналу зустрiнеться з  французьким «Ліллем», який у груповому турнірі Ліги чемпіонів посів третє місце у групі D, випередивши «Манчестер юнайтед». Перший матч «Шахтар» проведе 15 лютого на виїзді, а матч у відповідь — 23 лютого в Донецьку. У разі подолання французького бар'єра підопічні Луческу в 1/8 фіналу гратимуть із переможцем пари «Локомотив» (Росія) — «Севілья» (Іспанія).

Гандбол

      Жіноча збірна України завершила свої виступи на чемпіонаті світу, який проходить у російському Санкт-Петербурзі. Вихованки Леоніда Ратнера поступилися збірній Німеччини з рахунком — 29:26. Узагалі у другому груповому турнірі збірна України набрала одне очко, зігравши внічию з олімпійськими чемпіонками –данками, що засвідчує потенціал команди Леоніда Ратнера. У підсумку, результат виступу нашої команди на чемпіонаті світу-2005 — десяте місце.

Результати матчів заключного, 3-го туру:

Група 1: Росія —Угорщина — 35:33, Голландія — Південна Корея — 29:26, Хорватія — Норвегія — 25:37.

      Підсумкове становище команд: Росія — 10, Угорщина — 8, Голландія — 5, Південна Корея — 4, Норвегія — 3, Хорватія — 0.

Група 2: Україна — Німеччина — 26:29 (15:16), Бразилія — Франція — 35:23, Данія — Румунія — 29:33.

      Підсумкове становище команд: Румунія — 10, Данія — 7, Німеччина — 6, Бразилія — 4, Україна — 3, Франція — 0.

      У півфіналі чемпіонату сьогодні зіграють: збірні Росії та Данії, а також Румунії та Угорщини. Крім того, відбудеться матч за 7-ме місце Бразилія — Південна Корея. А у неділю в поєдинку Голландія — Німеччина визначиться володар п'ятого місця.

Баскетбол

      «Хімік» із Південного в 1/8 фіналу Кубка виклику в гостях переграв кіпрський «Апполон» з рахунком — 86:76. За підсумками двох матчів український клуб потрапив до чверть- фіналу.

      Київський жіночий клуб «ТІМ-СКУФ» з перемоги розпочав четвертий тур Балтійської ліги. Киянки на власному майданчику здолали опір узбекистанського клубу «Ніка-НГМК» — 97:59.

      Запорізька «Козачка-ЗАлК» припинила виступ у розіграші Кубка Європи серед жіночих команд у 1/16 фіналу. За сумою двох матчів чемпіонки України програли хорватському «Госпічу».

      Після перемоги в Запоріжжі з різницею в 6 очок «Козачка» в Хорватії поступилася з нищівним рахунком — 77:53.

Шахи

      Унічию завершив першу фінальну партію у матчі з вірменином Левоном Ароняном українець Руслан Пономарьов на Кубку світу, який проходить у російському Ханти-Мансійську. Натомість у першій грі за третю сходинку француз Бакро та росіянин Грищук також зіграли внічию.

Всесвітні ігри

      Міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко роздав грошові винагороди, державні відзнаки та грамоти чемпіонам та призерам VII Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту, їхнiм тренерам та фахівцям галузі. Відтак за підсумками Ігор 2005 року грошовими винагородами відзначені 56 спортсменів і тренерів. За перше місце спортсмена нагорджували 10 тисячами доларів, за друге місце — сімома та за третє — п'ятьма тисячами. Окремі винагороди, половину від суми преміальних спортсмена, одержали і тренери призерів.

      Якщо говорити про суми, то найбільше призових у «грації» Ганни Безсонової. Вона «заробила» 22 тисячі доларів. Цікаво, що художня гімнастика хоч і входить до Олімпійських ігор, але перебувала серед змагальних видів у Дуйсбурзі.

      До складу збірної команди України ввійшло 43 спортсмени з 12 видів спорту. За підсумками цих Ігор 16 спортсменам присвоєно спортивне звання «Заслужений майстер спорту України», а чотирьом  тренерам — звання «Заслужений тренер України».

Волейбол

      Маріупольський «Маркохім» у першому матчі 1/8 фіналу Кубка федерацій поступився грецькому «ЄАП Патрас» із рахунком 0:3 (16:25, 18:25, 26:28). Отже, у повторному матчі, який 20 грудня відбудеться в Маріуполі, українським волейболістам потрібно не тільки перемогти у трьох партіях, а й ліквідувати «дефіцит» у 18 очок.