Щастя гоїть рани,

13.12.2005

      Людей треба любити, особливо тих, поряд з якими ти проводиш переважну частину свого життя. В іншому разі матимеш проблеми зі здоров'ям, стверджують медики. Ворожі стосунки між чоловіком та дружиною сповільнюють виробництво білка, який допомагає гоїти рани. Таке припущення висловили американські дослідники з університету Огайо, передає «Мембрана».

      Психіатрам вдалося залучити у свій оригінальний експеримент 42 подружні пари — людей віком від 22 до 77 років. Піддослідним нанесли на руки невеликі рани, а потім двічі перевірили шкіру: коли подружжя співіснувало мирно і коли чоловік із жінкою сварилися. Виявилося, що в агресивно  налаштованої, розлюченої людини рани затягуються на 40 відсотків повільніше, ніж у спокійної. Учені говорять, що стрес, швидше за все, уповільнює вироблення органiзмом специфічних молекул білка, які відіграють ключову роль на ранніх стадіях загоєння ран, тому ушкоджені ділянки не отримують свою дозу природних ліків і довше непокоять власника.

      Дослідники визнають, що дані, отримані в лабораторії, можуть не збігатися з тим, що насправді відбувається в житті, — негативний вплив нещасливого шлюбу на загоєння ран може бути набагато сильнішим. Живіть дружно! На антисептики менше витрачатися доведеться...