Знищувач «білої смерті»

13.12.2005
Знищувач «білої смерті»

Дівчина — за склом: стороннім вхід заборонено. (Фото автора.)

      Діабет. Сьогодні в світі нараховується понад 170 млн. хворих на цю недугу. За даними ВООЗ, кількість хворих на цукровий діабет у світі подвоюється кожні 10—15 років. За оцінками експертів, кiлькiсть хворих до 2010 року збiльшиться до 239 мільйонів, а до 2025 року — до 300 мільйонів осіб.

      За словами заступника міністра охорони здоров'я Валентина Снісаря, цукровий діабет залишається у світі однією з найбільш актуальних проблем клінічної медицини. За даними

вітчизняного МОЗу, в Україні офіційно зареєстровано майже мільйон хворих на діабет, а спеціалісти стверджують, що реальна кількість вдвічі більша... Серед хворих на цукровий діабет сьогодні 131 тисяча українців мусить щодня приймати препарати інсуліну для того, щоб підтримувати власне життя. Важко навіть уявити страждання людини, чий організм потребує постійної дози інсуліну, але не може самотужки його виробляти... Зайва глюкоза, яка «гуляє» по венах і накопичується у внутрішніх органах, з часом призводить до тяжких уражень очей, нирок, печінки, судин, м'язів... Кожні 30 секунд у світі пацієнту з діабетом проводять ампутацію нижньої кінцівки... До 70 відсотків усіх ампутацій на земній кулі пов’язані з діабетом... До 85 відсотків таких операцій можна було б запобігти при адекватному лікуванні та поінформованості пацієнтів...

      А лікування цукрового діабету, за словами фахівців, складається з трьох основних компонентів:

      1. Спеціальна дієта, яка передбачає виключення з раціону цукру, спиртних напоїв, сиропів, тістечок, печива, винограду й фініків. Їжу потрібно приймати невеликими порціями, краще 4—5 разів на день. Людям, які не можуть відмовитись від солодкого, рекомендують купувати продукти, які містять замінники цукру (аспартам, сахарин, ксиліт, сорбіт, фруктоза).

      2. Щоденні ін'єкції інсуліну необхідні хворим на діабет першого типу. Препарат випускають у спеціальних шприц-ручках, за допомогою яких легко робити уколи. При інсулінотерапії діабетик сам контролює рівень глюкози в крові і сечі (за допомогою спеціальних смужок).

      3. Застосування таблеток, які сприяють зниженню рівня цукру в крові. Як правило, з таких препаратів починають лікування цукрового діабету другого типу.  

      Завдяки комплексній програмі «Цукровий діабет», яка реалізується в Україні, практично кожен пацієнт, незалежно від того, де він мешкає, — у столиці, у великому індустріальному центрі чи в селі — може отримати препарат інсуліну. У 2005 році на реалізацію цієї програми, яка безкоштовно забезпечує хворих інсуліном, було виділено 163 мільйони гривень. Утім ці препарати не є однорідними: за словами керівника відділу клінічної фармакології і фармакотерапії ендокринних захворювань Київського інституту ендокринології та обміну речовин Вадима Карпачова, український фармацевтичний ринок на дві третини складається з інсулінів тваринного походження (отриманих з підшлункової залози свині), а частка генно-інженерних людських інсулінів становить менше від 30 відсотків ринку (для порівняння — на світовому ринку цей показник сягає 98 відсотків).

      Раніше Україна купляла людський інсулін за кордоном, щоб забезпечити більш високотехнологічним препаратом дітей, вагітних, підлітків та хворих із ускладненнями діабету. Решта пацієнтів «сиділи» на препараті тваринного походження, який іноді організм людини не сприймає. За словами Вадима Карпачова, ми з часом мали навчитися отримувати генно-інженерний продукт, оскільки «діабет — це неінфекційна епідемія XXI сторіччя, і ніяких свиней, ніяких інших тварин не вистачить, щоб забезпечити всіх хворих на діабет. А генна інженерія вирішить це питання, і люди не будуть гинути».

      Тому цілком логічно, що ВАТ «Фармак» урочисто відкрило перше в Україні виробництво високоякісних препаратів людського генно-інженерного інсуліну повного циклу. Відтепер українці матимуть власне виробництво високотехнологічного продукту, яке повністю задовольнить потребу в інсуліні для нашої держави та дасть можливість працювати на експорт. Держава зможе купувати препарат у необхідній кількості за доступними цінами.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Цукровий діабет — це захворювання, яке характеризується високим вмістом цукру в крові і появою цукру в сечі.

      Існує два типи діабету: інсулінозалежний (розвивається переважно в дітей і молодих людей) та інсулінонезалежний (зазвичай розвивається у людей старших від 40 років, які мають надлишкову вагу). Статистика свідчить, що другий тип хвороби є найбільш розповсюдженим (зустрічається у 80—85 відсотках випадків). Розвиток цукрового діабету першого типу пов'язаний з порушенням роботи підшлункової залози. З тих чи інших причин (спадковість, перенесені інфекції, зниження iмунiтету організму) вона перестає виробляти гормон інсулін — речовину, яка регулює рівень цукру в крові. При цукровому діабеті другого типу інсулін виробляється, як у здорової людини, але клітини організму чомусь перестають його сприймати і правильно реагувати. Цукровий діабет призводить до порушення вуглеводного обміну, а отже, страждають усі життєво важливі процеси в організмі.

      На запитання: «Чому виникає діабет?» учені досі не знайшли відповіді. Точно встановлено тільки одне: діабетом не можна заразитися при контактах із хворою людиною. Спровокувати це захворювання може погана спадковість (діабет у кровних родичів), ожиріння, мала фізична активність, збої в імунітеті, захворювання підшлункової залози (рак і панкреатит), вірусні інфекції (кір, вітряна віспа, гепатит і навіть грип), стреси, зловживання алкоголем і солодким, забиття живота і головного мозку.