Українки кращі за француженок — це вже традиція

13.12.2005
Українки кращі за француженок — це вже традиція

В атацi Тетяна Шинкаренко. (Фото РЕЙТЕР.)

      Після того, як збірна Франції стала чемпіоном світу, для неї немає нічого гіршого, ніж зустріч із командою українських дівчат. Усі напевно пам'ятають, як в Афінах наша команда відібрала в них бронзу Олімпіади-2004. Нещодавно оновленим складом підопічні Леоніда Ратнера програли всім на Кубку світу, але француженок переграли з великим рахунком. І ось тепер на чемпіонаті світу в Санкт-Петербурзі збірна України в останньому турі вирішувала питання «бути чи не бути» у матчі саме з «трикольоровими». До такої ситуації призвела «необов'язкова» нічия наших співвітчизниць з македонками та драматична поразка від румунок. Більше того, «синьо-жовта» команда могла стати «могильником» ще поки діючого чемпіона світу, якби ще й збірна Румунії «злила» свій матч македонським гандболісткам. Утім підопічні Георге Тадічі, яких тут називають «найбільшим відкриттям змагань», упевнено перемогли, завершивши груповий турнір без втрачених очок. Тому, звичайно, виходячи на майданчик наші дівчата вже знали «ціну питання»: для виходу у другий груповий раунд із третього місця їх влаштовувала й нічия, перемога давала можливість вийти з другого місця з двома заліковими очками. Підопічним же Олівьє Крумбхольця перемога будь-якою ціною була не потрібна, оскільки вони вже мали «путівку» в кишені. Вочевидь різний психологічний підхід і став визначальним у цьому матчі.

      Хоча більш уважні шанувальники нашої жіночої команди найголовнішим у цьому поєдинку вважали... поведінку головного тренера збірної України. Річ у тім, що в Афінах Леонід Ратнер «досперечався» з суддями до того, що під час «бронзового» матчу його відправили на трибуни. Потім Леонід Анатолійович визнав, що зробив це... навмисне, щоб струснути команду у вирішальний момент. Тоді допомогло, і тепер ми чекали повторення «рецепта проти Франції». І наставник не «підвів», знову заробивши вилучення з тренерської лави. Ось як український тренер прокоментував своєрідну традицію в інтерв'ю кореспонденту національного радіо: «А що було робити? — ставить питання Леонід Ратнер. — Не відвоював би я нормального ставлення з боку представників Феміди, не знаю, що сталося б. Я спеціально апелював, бо не міг спокійно спостерігати за таким суддівством. Як бачите, після мого вилучення у першій половині судді відпрацювали просто відмінно. Якби такий арбітраж був у зустрічах із македонками і румунками, то все було б інакше, навіть при всіх наших помилках. Це ж чудово: жодного сумнівного свистка ні на нашу, ні на їхню користь. Після цього наша команда зрозуміла, що все залежить винятково від неї, гра пішла, і ми довели відрив у рахунку до 9 м'ячів». Залишається додати, що наприкінці наші гандболістки навіть дозволили собі розслабитися і у підсумку виграли в чемпіонок світу «лише» + 5. Зауважимо також, що лідери збірної України виглядали свіжіше завдяки розумній стратегії нашого тренерського штабу, який не став боротися за велику різницю м'ячів у попередній грі з аргентинками, а дав відпочити Радченко, Яценко та Вергелюк.

      Тепер «бронзові» призерки Олімпіади-2004 боротимуться за одну з двох путівок у півфінал з трійкою кращих команд із групи C. З'єднана «шістка» команд із двох груп мала такий стартовий вигляд: Данія, Румунія — по 4 очки, Німеччина, Україна — 2, Франція, Бразилія — 0. Учора українки грали з данськими гандболістками, сьогодні — зі збірною Бразилії, а у четвер —  вирішальний поєдинок з німкенями.

      Напередодні Леонід Ратнер так окреслив перспективу своєї команди на цій стадії:

      — Для мене вихід у наступний раунд бразилійок справді став сюрпризом, попри те, що вони є досить сильною командою. Ми грали з ними на Олімпіаді, і та гра видалася дуже важкою (українки виграли у два м'ячі). Гравці цієї команди виступають за європейські клуби, та й збірна весь час набуває досвіду на нашому континенті. Що стосується збірної Данії, то олімпійські чемпіонки практично повністю зберегли свій основний склад. Я не хотів би робити прогнози на цю гру, бо у нашої оновленої команди моментами буває гандбол досить високого рівня, а часом трапляються «провали». На кожен наступний матч виходитимемо, щоб перемогти, а як складеться наш турнірний шлях, покаже час.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу серед жінок. Груповий турнір.

Результати уїк-енду

та підсумкове становище команд.

      Група А: Росія — Хорватія — 29:28, Голландія — Японія — 35:27, Уругвай — Китай — 18:45; Голландія — Китай — 30:27, Росія — Японія — 34:24, Хорватія — Уругвай — 44:9.

      Підсумкове становище команд: Росія — 10, Голландія — 8, Хорватія — 6, Китай — 4, Японія — 2, Уругвай — 0.

      Група В: Угорщина — Корея — 42:29, Австралія — Ангола — 8:47, Словенія — Норвегія — 22:29; Корея — Австралія — 44:14, Словенія — Ангола — 27:28, Норвегія — Угорщина — 18:20.

      Становище команд: Угорщина — 9, Корея, Норвегія — 6, Словенія — 5, Ангола — 4, Австралія — 0.

      Група С: Австрія — Данія — 42:35, Німеччина — Бразилія — 32:24, Польща — Кот д'Івуар — 31:26; Австрія — Бразилія — 29:32, Кот д'Івуар — Німеччина — 24:40, Данія — Польща — 33: 28.

      Становище команд: Данія,Німеччина — 8, Бразилія, Австрія — 6, Польща — 2, Кот д'Івуар — 0.

      Група D: Україна — Аргентина — 34:17 (Тетяна Ворожцова відбила 12 з 25 кидків; Наталія Ляпіна, Олена Резнір — 5, Тетяна Шинкаренко, Регіна Шимкуте — 4, Оксана Сакада, Олена Яценко, Ірина Шуцька — 3, Ірина Шибанова, Ганна Сюкало, Анастасія Бородіна — 2, Марина Вергелюк — 1), Румунія — Франція — 28:26, Македонія — Камерун — 44:24; Аргентина — Камерун — 21:20, Україна — Франція — 32:27 (Ворожцова відбила 15 з 40 кидків; Резнір — 11 голів, Олена Радченко — 5, Бородіна — 4, Вергелюк , Ляпіна — по 3, Шуцька, Сюкало — по 2, Яценко, Сакада — по 1).

      Становище команд: Румунія — 10, Україна — 7, Франція — 6, Македонія — 5, Аргентина — 2, Камерун — 0.