Від Гогірли не врятувала і Ворожцова

09.12.2005

      Наше припущення, що нічия у зустрічі македонських та українських гандболісток відгукнеться обом збірним заочним суперництвом за третю «прохідну» сходинку турнірної таблиці групи D, набуває реальних обрисів. За два тури до завершення першої стадії чемпіонату світу збірні Франції та Румунії мають у своєму активі по три перемоги і випереджають команди Андрія Портного та Леоніда Ратнера на три очки. Відтепер великого значення набуває різниця м'ячів і стає зрозумілим, наскільки погано, що ми першими грали з явним аутсайдером, адже саме з камерунками основні претенденти на вихід у другий етап і набирають необхідне позитивне сальдо забитих і пропущених голів.

      Пару тижнів тому збірна України стала переможцем міжнародного турніру «Кубок Турчина», перемігши у вирішальному матчі збірну Румунії. Вже тоді було помітно, що у цієї команди є досить потужна і досвідчена атака, якій вкрай важко щось протиставити. У Санкт-Петербурзі нам уже не могли допомогти рідні стіни та особливе натхнення, яке було в Києві.  Тому, відверто кажучи, поразка у третьому турі українок очікувалася, попри те, що ми підопічним Георге Тадічі не поступалися впродовж двох років на будь-яких змаганнях. Цього ж разу румунки зібрали свій найсильніший склад за останній час, тоді як ми знаходимося на початку процесу омолодження  збірної.

      Наші дівчата першими відкрили рахунок у матчі (дальнім кидком це зробила Анастасія Бородіна), на що румунки відповіли чотирма результативними кидками — 1:4. Потім знову із задньої лінії відзначилася Бородіна, і знову «сухий» спурт суперниць — 2:9. І хоча у нас час від часу рятувала команду голкіпер Тетяна Ворожцова, її візаві — Лумініту була не менш надійною. Матч так і тривав за сценарієм, коли наші суперниці закидали м'ячі, коли хотіли, а українським гандболісткам не у кожній атаці взагалі вдавалося вийти на кидок. Як підсумок — «мінус 7» перед перервою.

      Загальновідомо, що наставник збірної України є чудовим психологом, що він і довів цього разу. У другій половині зустрічі наші дівчата стали виглядати впевненіше і застосовуючи більш жорсткий захист разом з агресивними діями у нападі почали наздоганяти румунок. І за вісім хвилин до кінця зустрічі українки таки роблять рахунок нічийним — 25:25.  Тадічі бере тайм-аут, після чого саме нам ледь не вдалося повторити київський сценарій «кінцівки» матчу — знову відрив Наталії Ляпіної, і рахунок удруге стає на користь українок — 27:26. Проте у столиці України після подібної ситуації невдовзі пролунав фінальний свисток, а на берегах Неви залишалося ще три хвилини. І румунки довели, що недаремно на 17-му чемпіонаті світу вважаються одними з претенденток на нагороди. Про медальні амбіції перед виїздом у Росію казали і українки, але їм не вистачило досвіду і чіткого виконання настанови тренера на останні хвилини під час тайм-ауту. Лекушану, Майєр і Гогірла закинули три м'яч, на які «синьо-жовта» дружина не відповіла жодним — і програла.

      Учора на ЧС-2005 був день відпочинку, а сьогодні збірна України повинна здобути заплановану перемогу і бажано з великою різницею м'ячів над аргентинками, а завтра зіграти проти француженок так, як це вони зробили на Кубку світу, де більш ніж переконливо їх обіграли.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу серед жінок

Перший груповий раунд.3-й тур

      Група «А»: Японія — Уругвай — 44:22, Росія — Голландія — 34:22,  Китай — Хорватія — 29:35.

      Група «В»: Угорщина — Словенія — 27:27, Ангола — Південна Корея — 32:35, Норвегія — Австралія — 47:10.

      Група «С»: Данія — Німеччина — 27:26, Польща — Австрія — 25:28, Бразилія — Кот д'Івуар — 34:26.

      Група «D»: Франція — Камерун — 33:17, Македонія — Аргентина — 32:15, УКРАЇНА — Румунія — 27:30 (10:17, 17:13; Україна: Подпалова-Бородіна, Шуцька — по 6, Сюкало — 5, Ляпіна — 3, Резнір — 3, Радченко — 2, Вергелюк — 1, Яценко — 1).