Done — значить, справу зроблено

03.12.2005
Done — значить, справу зроблено

Обiгравши французький «Ренн», чемпiони України вийшли до «плей-оф» Кубка УЄФА. (Фото УНIАН.)

      Звичка багатьох клубів Європи писати на табло стадіону назву не клубу, а міста, яке він представляє, призвела до появи на «Де ля Рут де Лор'ян» підтексту щодо гостей ще до матчу. У Ренні «Шахтар» (Donetsk) було представлено у скороченому варіанті — як Done, що у перекладі з англійської означає «зроблено». І донецький клуб справді свою справу в груповому турнірі  Кубка УЄФА вже зробив, забезпечивши вихід у «плей-оф» цього турніру.

      Напередодні виїзду чемпіона України у гості до аутсайдера групи G здивували букмекери, які вважали фаворитом французько-українського протистояння саме «Ренн». Напевно, на це вплинула поразка команди Мірчі Луческу у «сімейному дербі» «Рапіду», травми кількох провідних гравців та передматчеві заяви наставника гірників: «У «Ренна» — дуже непогана організація гри й сувора дисциплiна, а вдома вони грають у надзвичайно швидкий футбол». Як виявилося, румунський фахівець, очевидно, навмисне переоцінював можливості суперника, який лише втретє у своїй історії грає в єврокубках і перебуває на десятому місці в національному чемпіонаті. Не настільки серйозними виявилися і кадрові проблеми чемпіонів України. Гюбшман зіграв увесь матч, позбавивши Тимощука необхідності перекваліфіковуватися у центрального захисника. Вийшов на заміну і встиг створити гольовий момент Брандао, який, за попередніми прогнозами, мав лікуватися до весни. По-справжньому не вистачало хіба що турецького центрбека Сейхана Толги, але цю втрату можна було б відчути, якби суперник був суператакуючим. «Ренн» же до таких не належить.

      З перших хвилин матчу під дощовий супровід фактичними господарями поля стали гості, які певний час завдяки пресингу та бажанню боротися не випускали французів із їхньої половини поля. Виявилося, що Луческу, коли казав про організованість «чорно-білих», просто робив комплімент своєму другу — видатному румунському футболісту Ласло Белені, який зараз очолює «Ренн», а у минулому був «першою скрипкою» у збірній Румунії, якою керував саме Мірча Луческу. Насправді захисники реннців під тиском колективного відбору донеччан часто помилялися в елементарних передачах. Ця нервовість призвела до того, що «Шахтар» повинен був забивати, судячи зі стартової тактики, запланований «швидкий» гол. Чорношкірий оборонець Уадду невпевнено відкатив м'яч голкіперу, Елано вискочив із-за його спини, оббіг уже голкіпера, але Пуллен рукою відверто затримав гравця в помаранчевій футболці. Пенальті турецький арбітр Сельджук Дерелі не дав. Після цього ще один бразилець, Фернандіньйо, довів, що нарешті відчув упевненість у собі, відважившись на потужний удар. Трохи неточно. Загалом згадані латиноамериканці чудово провели гру, а ось Матузалем свої плеймекерські функції виконував нерегулярно. Можливо, в цьому винен єдиний номінальний форвард гостей — Джуліус Агахова, який не так часто відкривався. Взагалі після травми нігерієць став значно обережнішим і тепер практично не намагається обігрувати опонентів один в один, часто позбавляючись м'яча через пас назад або поперек.

      Та свою місію в цьому матчі Джуліус виконав, впавши у штрафному майданчику після ледь помітного поштовху в спину з боку Фаті. Елано Блумер пенальті виконав бездоганно, відкривши і водночас встановивши остаточний рахунок у матчі. Зазначмо, що трохи раніше Елано чудово пробив зі штрафного, і Пуллен дивом відбив цей м'яч із верхнього кута воріт.

      Господарі ж до перерви нічим не запам'яталися, крім хіба що удару Гюркуффа, який прийняв на себе Рац. Тож справжня робота у Дмитра Шуткова, який несподівано зайняв місце у «рамці» замість Яна Лаштувки, з'явилася лише на початку другого тайму. У тих моментах, коли «Ренн» по-справжньому «перевірив» Дмитра, український голкіпер зіграв надійно. Взагалі донецький ветеран останнім часом демонструє неабияку впевненість у собі, тож цілком може претендувати на місце дублера Олександра Шовковського у збірній.

      Невдахи групи G мали єдиний реальний шанс зрівняти рахунок. Під кінець гри помилка при створенні штучного офсайду призвела до виходу на ворота Утаки, який під тиском Дуляя відкинув м'яч на Гюркуффа, а той з семи метрів пробив повз ворота.

      Наприкінці донеччани з виходом на поле двох свіжих форвардів повинні були збільшувати рахунок у матчі. І даремно не скористалися слушними нагодами з огляду на турнірну таблицю та «вибір» майбутнього суперника в 1/16 фіналу. Нескладний аналіз показує, що перше місце у квінтеті «Шахтар» зможе здобути лише тоді, якщо «Штутгарт» в останньому турі виграє у румунського «Рапіда» 1:0. Будь-який більший рахунок на користь німців робить першими їх (а 2:1, 3:2 тощо — румунів), оскільки при однаковій кількості очок у кількох команд порядок визначення найкращої такий: спочатку — загальна різниця м'ячів, потім — загальна кількість забитих м'ячів, далі — голи, які забито на виїзді. «Рапід» у гостях відзначився один раз, «Шахтар» — тричі, «Штутгарт» забив чотири. Якщо «Шахтар» посяде підсумкову першу позицію, то навесні у «плей-оф» зустрічатиметься з третьою командою іншої групи Кубка УЄФА. А з другого місця, яке забезпечено нам у будь-якому разі, підопічні Мірчі Луческу потрапляють на «посланців» Ліги чемпіонів, де на треті місця в групах претендують дуже різні за класом клуби — від «Тюна» до «Манчестера» і «Мілана».

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Груповий раунд.

4-й тур. Результати четверга

Група G

«Ренн» (Франція) — «Шахтар» (Україна) — 0:1

Ренн. Стадіон «Де ля Рут де Лор'ян». 18 727 глядачів

      Арбітр — Сельджук Дерелі (Туреччина)

      «Ренн»: Пуллен, Мбіа, Уадду, Фаті (Адаїлтон, 46), Едман, Дідо, Гуркюфф, Кельстрем (Мвемба, 46), Монтеррубіо, Утака (Бріан, 67), Фрай

      «Шахтар»: Шутков, Срна, Левандовський, Гюбшман, Рац, Тимощук, Матузалем, Дуляй, Фернандіньйо (Фомін, 90+2), Елано (Брандао, 70), Агахова (Маріка, 79)

      Гол: Елано, 38 (пен.)

      Попередження: Фаті,37; Дідо, 67; Едман, 88; Бріан, 90 — Гюбшман, 41; Тимощук, 70; Агахова, 79; Срна, 89

«Рапід» (Бх, Румунія) — ПАОК (Греція) — 1:0

      Гол: Малдарасану, 45

Становище команд:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Рапід»  3     3     0     0     4-0   9

2. «Шахтар» 4     3     0     1     4-1   9

3. «Штутгарт»     3     2     0     1     4-3   6

4. ПАОК     3     0     0     3     1-4   0

5. «Ренн»   3     0     0     3     0-5   0

Група Е: «Црвена звезда» (Сербія і Чорногорія) — «Рома» (Італія) — 3:1 (Жигич, 39, 86; Пурович, 77 — Нонда, 23), «Базель» (Швейцарія) — «Тромсе» (Норвегія) — 4:3 (Петрич, 17; Дельгадо, 61; Чіперфілд, 67; Деген 75 — Странд, 2, 29; Арст, 19).

      Турнірне становище: «Страсбург» (Франція) — 7 (3), «Базель» — 6 (3), «Рома» — 4 (3), «Црвена звезда» — 3 (3) «Тромсе» — 3.

Група F: «Левськи» (Болгарія) — «Марсель» (Франція) — 1:0 (Йовов, 54), «Динамо» (Бх, Румунія) — ЦСКА (Росія) — 1:0 (Мунтяну, 73).

      Турнірне становище: «Левськи» — 6 (3), «Марсель» — 6 (3), «Динамо» (Бх) — 4 (3), ЦСКА — 4, «Херенвен» (Голландія) — 2 (3).

Група Н: «Севілья» (Іспанія) — «Гімарайнш» (Португалія) — 3:1 (Савіола 10, 27; Корейра, 39 — Беначоур, 43), «Бешикташ» (Туреччина) — «Зеніт» (Росія) — 1:1 (Акін, 25 — Горшков, 30).

      Турнірне становище: «Зеніт» — 7, «Севілья» — 6 (3), «Болтон» (Англія) — 5 (3), «Бешикташ» — 2 (3), «Гімарайнш» — 1 (3).