І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Дефіцит м'ясопродуктів і досі переслідує нас із прилавків супермаркетів, магазинів чи ринків. Нестачу м'ясопродуктів Україна завжди компенсувала за рахунок імпорту з-за кордону. Але зараз Міністерство аграрної політики шукає виходу з цієї проблеми, пробуючи нарощувати поголів'я свиней за данськими технологіями.
Але майбутнє все-таки — за альтернативними способами вирощування, переконане керівництво АОЗТ Корпорації «Агро-Союз». Щоб принципи альтернативного свинарства стали зрозумілішими для українців, росіян, білорусів — усіх, хто зацікавлений у ефективному виробництві свинини, корпорація проводить в Україні міжнародну конференцію «Золоте порося-2005», яка проходитиме 7-11 грудня цього року в селі Майське Синельниківського району Дніпропетровської області.
У конференції братимуть участь спеціалісти з України, США, Голландії, Австралії, Канади й Данії, які поділяться своїм досвідом впровадження альтернативного свинарства, його перевагами. А останніх — удосталь. Насамперед, вони дають змогу при невеликому стартовому поголів'ї значно збільшити виробництво м'яса за допомогою нових маловитратних і швидкоокупних технологій.
В основі альтернативного свинарства, яке застосовує АОЗТ модельне господарство корпорації «Агро-Союз», лежить технологія групового холодного утримання свиней на глибокій незмінній підстилці. Така підстилка дає низку переваг. По-перше, таким чином вирішується проблема необхідності додаткового підігріву, що зменшує загальні витрати на обслуговування свинокомплексу і не обмежує поведінкові інстинкти тварин.
По-друге, зберігаються енергоресурси. Утримання в неопалюваних приміщеннях на глибокій солом'яній підстилці використовується не тільки для відгодівлі та утримання свиней, а навіть для свиноматок із приплодом. Хоч ангари взимку й не опалюють, температура всередині приміщення залишається на 5-10 градусів вища, ніж зовні. Комфортний мікроклімат в ангарі підтримується за рахунок ферментації підстилки, змішаної з гноєм. У процесі шумування температура всередині підстилки досягає 40 градусів, а на її поверхні — близько 20. Навіть при дуже холодній погоді свині почувають себе затишно, зарившись у солому.
Запропонована стратегія промислового виробництва свинини ефективна і не вимагає великих інвестицій. У порівнянні з традиційною технологією капіталовкладення, будівництво й устаткування ферми знижується у декілька разів. Так, для облаштування 1 місця для худоби буде потрібно 80—90 доларів (з розрахунку, що ферма-ангар міститиме 250 голів).
Влітку оптимальний мікроклімат створюється за допомогою природної вентиляції, яку забезпечують прорізи в бічних стінках ангара. На холодні пори року ці прорізи зачиняють тентовими воротами, які не пропускають холод.
Для свинокомплексу зі щорічним виробництвом 24-25 тисяч голів свиней на рік необхідно тільки 47 чоловік персоналу, у число яких входять як менеджери підприємства, так і робітники — тваринники, ветеринари, трактористи, слюсарі та інші. Середня продуктивність роботи — близько 65 доларів на людино-годину. Зменшити витрати вдалось за рахунок того, що не використовуюється технологічне обладнення, яке треба постійно прибирати й чистити, адже покладену солом'яну підстилку не треба змінювати до кінця відгодівлі. У міру забруднення в ангар додається нова порція соломи. Цю роботу можуть виконувати 5 людей, які й обслуговують 44 ангари. Тобто навантаження на одну людину — 8-9 ангарів, у кожному з яких по 250 свиней.
Вартість вирощування однієї свині від народження до забійної ваги — 110 кілограмів — і здачі на м'ясокомбінат — 11021 доларів, іншими словами 1,1 долара на кілограм живої ваги — без урахування накладних витрат. Менш ніж за 5 років Корпорація «Агро-Союз» вийшла на виробництво 24 тисяч голів товарних свиней на рік. Фахівці корпорації підкреслюють, що альтернативне утримання — не тільки прибутковий бізнес, а й екологічне виробництво, гуманне до тварин.
У рамках проведення конференції заплановані практичні заняття на базі свинокомплексу «Романовський» модельного господарства корпорації «Агро-Союз» , де і була розроблена і введена в експлуатацію експериментальна модельна ферма — товарний репродуктор із зоною відкорму для вирощування 24-25 тисяч гібридних свиней у рік, що зараз виводиться на повну потужність. Саме там і розглядатимуться можливості практичного застосування інновацій, запропонованих на семінарах.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>