Бандити ще не в тюрмах...

22.11.2005
Бандити ще не в тюрмах...

Так у другому турi голосували зеки Личакiвської виправної колонiї (Львiв). Зараз на їхньому мiсцi мали б бути фальсифiкатори виборiв. (Фото УНІАН.)

      Рік тому народ пiднявся, обурений нахабною фальсифікацією виборів.Чашу терпіння після десяти років кучмізму переповнили його останні місяці. Це був час, коли режим Кучми — Януковича показав свою злочинну суть «у всій красі», бо був упевнений у власній безкарності. «Бандити сидітимуть у тюрмах!» —переконували ми тоді один одного. Казав це й народний Президент зі сцени Майдану.

      Сьогоднi бандити не сидять по тюрмах, натомість збираються засісти в парламенті, де будуть гарантовано недоторканними. А багато хто вже зараз користується імунітетом на рівні місцевих рад.

      Наскільки ж просунулися правоохоронці в розслідуванні найрезонансніших виборчих злочинів сезону «осінь-2004»?

 

Отруєння Ющенка
(4 вересня 2004 року)

      «У справі про отруєння не буде стрілочників, а буде комплексне розслідування. Злочин цей розкрити абсолютно реально. Я знаю, що відомо, хто перевозив через кордон отруту, який депутат це супроводжував, який чиновник переносив її до місця скоєння злочину, хто підмішував до їжі, — все це відомо. І на все приходить час розплати», — це слова Юрія Луценка в день, коли Президент представив його колективу у ролі міністра внутрішніх справ.

      На жаль, ще однією помилкою багатьох наших силовиків є підміна реальної роботи гарними фразами, безапеляційними заявами. Згодом Луценко визнав, що з цією заявою трохи погарячкував. Після МВС за справу про отруєння державного діяча взялися в СБУ та Генпрокуратурі. Вже віддавна простежувався «російський слід» діоксину. Але ж дипломатія, процедура... Після відставки у вересні екс-голова СБУ Олександр Турчинов казав, що єдиною перешкодою для розкриття цього злочину є те, що Віктор Ющенко ще не здав усіх необхідних аналізів в Україні, як того вимагає Кримінально-процесуальний кодекс. Тепер Президент аналізи здав. Та чи просунулася справа? Ні. Інакше б Ющенку не довелося два тижні тому заявляти в Генпрокуратурі, під час представлення її нового керівника Олександра Медведька: «У будь-якій країні здоров'я Президента — це тема особливого інтересу Генпрокуратури. Але протягом десяти місяців вона не дала серйозної відповіді щодо мого отруєння. Ми володіємо хорошим матеріалом: що відбувалося, в яку годину, які симптоми, і ми можемо вийти на систему причинно-наслідкових зв'язків».

      Про те, що за другої каденції Святослава Піскуна ця справа стояла на місці, нещодавно заявила і парламентська слідча комісія з розслідування отруєння Ющенка, і вона вимагає порушити кримінальну справу за фактом недбалості з боку керівництва ГПУ з її розслідування. Сам Піскун, який в останні дні перед звільненням демонстрував неабияку активність, поспішно заявив, що факт отруєння Ющенка доведений. А згодом визнав, що насправді він навіть... не читав справу. Натомість самого потерпілого діти ледь не щодня питають: «Коли в тата буде обличчя, як раніше?».

Ніч передвиборчих ножів
(23 жовтня 2004 року)

      Це сталося за тиждень до першого туру виборів просто під входом до Центрвиборчкому. І це був єдиний випадок масштабного кровопролиття тієї осені. Кремезні молодики під прикриттям сутінок на площі Лесі Українки били молотками й полосували ножами останніх мітингуючих. Ці мобільні «бригади» напередодні поселили під Києвом, про їх забезпечення піклувалися за вказівкою керівника «тіньового» штабу Януковича Андрія Клюєва.

      Цікаво, що це єдина резонансна виборча справа, прогрес розслідування якої намітився одразу після зміни влади. Але потім вона «забуксувала». Чи не тому, що міліцію з-під ЦВК на момент нападу зняли, а згодом єдиного затриманого бандита відпустили за наказом тодішнього керівника столичного УМВС Олександра Міленіна?

      Про причетність до злочину цих осіб (прізвища не називали, але їх легко впізнавали) преса дізналася на резонансній прес-конференції заступника міністра внутрішніх справ Геннадія Москаля 10 березня. Тоді Москаль вибачився перед українцями за те, що міліція не завжди стояла на захисті прав громадян, не виконувала своїх прямих обов'язків і була причетна до злочинів проти виборців.

      Завдяки оперативній відеозйомці, яку зберіг, попри наказ керівництва знищити, один оперативник, вдалося достеменно відтворити картину злочину. Але, окрім бандитів, по справі проходили й ті, хто віддавав накази. Навіть генерал-полковники і генерал-лейтенанти! Було порушено дві карні справи, а слідство володіло не тільки свідченнями, а й розшифровками мобільних дзвінків...

      За логікою, і генерали, і бандюки вже мали б сидіти «на зоні». В розшуку перебували лише кілька кримінальників, інші були під вартою. Однак уже 18 липня Президенту довелося повертатися до цієї теми знову під час колегії МВС.

      «Юра, не кажи, що це підслідність СБУ», — казав Ющенко Луценкові, вимагаючи завершити розслідування бійні під ЦВК. У міністра внутрішніх справ були свої аргументи: згідно з законом, міліція все розкрила-встановила, задокументувала, зібрала докази й передала до Генпрокуратури, а та визначила підслідність справи СБУ. Тоді Президент зобов'язав ГПУ взяти цю справу на персональний контроль і поінформувати його за підсумками дев'яти місяців. Тобто на початку жовтня. Але саме в цей час Генпрокуратурі було не до звітів через звільнення Піскуна.

Масові фальсифікації виборів
(31 жовтня, 21 листопада 2004 року)

      Пачки відкріпних талонів, «домальовування» голосів, поїзди й «каруселі», фальшиве голосування «на дому», маніпуляції з електронною системою ЦВК, побиття журналістів, спостерігачів та народних депутатів, вигнання їх із виборчих дільниць, укладання протоколів без перерахунку голосів — усе це було. Розкрито конкретні факти, по країні прокотилася хвиля обвинувальних вироків судів. На нарах опинилися кілька пересічних виконавців, сотні відбулися умовним засудженням, а ось організаторів фальсифікацій із гучними прізвищами караючий меч так і не дістав.

      Щоправда, порушено 77 справ стосовно керівництва райдержадміністрацій, 18 — облдержадміністрацій та кілька — голів облрад. Але ці справи майже не просуваються, тож на місцях панує розчарування та зникає надія, що винуватці системних масових фальсифікацій, зафіксованих ще рік тому Верховним Судом України, колись почують вироки. Навіть у найпоказовішому з усіх округів — кіровоградському №100 — керівники ТВК, що зникали з мішками протоколів і міняли цифри місцями, досі лише в розшуку. Ті, що мають статус місцевих «депів», наразі й не ховаються. Про причетний до виборчого бруду найвищий політикум годі й казати.

      Узяти хоча б оприлюднені Олегом Рибачуком телефонні розмови між членами «тіньового» штабу Януковича. На плівках упізнаються голоси екс-віце-прем'єра Андрія Клюєва та його брата Сергія, екс-голови ЦВК Сергія Ківалова, тодішнього глави АП Віктора Медведчука, політтехнолога Юрія Левенця (який зараз працює з Олександром Волковим) тощо. Використовували образи — говорили про «печиво» (фальшиві бюлетені), «машинку»(сервер ЦВК). Спробуй довести, що вони не чай пити готувалися! Та й незаконна «прослушка» у суді не пройде як доказ. Хоча ми ж усе розуміємо. Згадаймо фрагмент розмови Сергія Клюєва й депутата Царьова: «Слушай, Олег, надо дать этому хлопцу (Каткову, головному комп'ютернику ЦВК. — Ред.) бабок, потому что если б он не отреагировал вовремя..., то п..дарики нам были бы... Заедь ко мне в офис, дай ему «трешку» и поблагодари. Если б он не дал звоночка, то были б мы в полной заднице». «Регіонал» Царьов навіть «проколовся» в розмові з журналістами, назвавши ту абстрактну «трьошку» трьома тисячами доларів.

      А щодо чаювання, то на нього фальсифікатори до Луценка таки ходять. Тільки за іншими справами, які теж досить хиткі через слабку доказову базу. Сліди замітали на совість.

      Факт фальсифікацій безсумнівний. І черговим «свіжим» доказом є нещодавно озвучені головою Центрвиборчкому Ярославом Давидовичем дані щодо кількості виборців в Україні, що дають підстави більш точно оцінити масштаби фальсифікації виборів-2004. Кількість «мертвих душ» станом на третій тур становила більш ніж 800 тисяч, а під час другого туру — понад 1 мільйон 200 тисяч!

      Однак найбільш очевидно влада фальсифікувала явку виборців. І важко не погодитися з Президентом, який після останніх цифр Давидовича називає ці «мертві душі» не інакше, як «п'ятою колоною, яка через мультиплікатор вела країну до фальсифікації». І гірко, коли глава держави через рік після всього змушений питати Генпрокуратуру: де справа про транзитний сервер? Сервер, через який, власне, і можна вийти на «велику рибу» фальсифікаторів і справа по якому була поставлена Президентом на контроль ГПУ ще в липні?

      Спокійно весь цей час почувався і «підрахуй» Сергій Ківалов. Екс-голова ЦВК повернувся до Одеси на посаду ректора юридичної академії і навчає майбутніх юристів невідомо якому праву. А був момент — коли знахабнів узагалі й просив присвоїти своєму ВНЗ ім'я Віктора Ющенка. В приймальні ж у Ківалова, кажуть, висить портрет нового Президента.

Одіозні фігури

      Доля багатьох правопорушників часів кучмізму склалася за двома схемами: одні втекли за кордон і звідти граються в піжмурки з правоохоронцями; інші — лишилися в Україні, спочатку дехто навіть побував у СІЗО. Але чим далі від першого переляку — ці хлопці все більше сміються з тих, хто намагається притягнути їх до відповідальності. Мабуть, таки поспішили стрілятися Кірпа та Кравченко, якщо їхні життя дійсно обірвалися через самогубство.

      Спочатку про першу категорію. З усього «уряду в екзилі» значні шанси бути покараним має хіба екс-«губернатор» Сумщини Володимир Щербань. Хоча й затриманий він у США не як розшукуваний Інтерполом, а як нелегал із простроченою візою. Людина помилилася з країною. Бо його товариші осіли поближче — в Росії — і поцілили в яблучко. Не варто переповідати нюанси російського громадянства екс-керівника ДУС Ігоря Бакая, яке він отримав від Путіна за значний внесок у розвиток мистецтва РФ. Або розводитися про працевлаштування в морському порту Санкт-Петербурга екс-мера Одеси Руслана Боделана. Бо головне в іншому: Росія вперто не видає і цих, і інших злочинців, які перебувають у міжнародному розшуку і за якими в Україні тягнеться цілий шлейф кримінальних справ.

      Бакай так «забурів» у Москві, що на початку цього місяця через адвокатів передав «привіт» Батьківщині: мовляв, я чесний громадянин, а замовні публікації у ЗМІ ганьблять мою честь і гідність. Тож почекаю, доки розв'язана в Україні кампанія моєї дискредитації припиниться.

      І хоча керівник МВС Юрій Луценко звинувачує Росію в тому, що вона не виконує взятих на себе міждержавних та міжнародних зобов'язань стосовно затримання й видачі обвинувачених, у Москві на червоні картки Інтерполу чхати хотіли. Бо пригрітих біженців пізніше можна використати й у власних інтересах.

      Категорія друга — українська опозиційна — є ще успішнішою, бо старанно прибрала сліди й тому успішно відбивається від тюремної перспективи, волаючи, коли треба, про «політичні репресії». А зараз, додамо, вже не надто й потрібно. Власне, за «самодіяльність» під час виборів кримінальні справи порушені лише проти екс-«губернатора» Харківщини Кушнарьова та голови Луганської облради Тихонова. Але не за фальсифікації в очолюваних ними регіонах, а за сепаратизм, бо вони не лише були учасниками сумнозвісного з'їзду в Сіверськодонецьку, а й дозволили собі неабияке словоблудство з питань територіальної цілісності України. Інші ж проходять «по криміналу» часто ще з часів безшабашної юності. Але, наприклад, Рінат Ахметов перестав боятися відповідальності й повернувся з-за кордону в Донецьк. А справа проти голови Донецької облради Бориса Колесникова, який довше за інших перебував у СІЗО, розсипається, мов картковий будиночок. Майже те саме і з екс-«губернатором» Закарпаття Іваном Різаком. Він проходить таки по «свіжому» виборчому криміналу. Однак після зміни Різаку запобіжного заходу на підписку про невиїзд не відомо, де він і як ся має. Про стан кримінальних справ, порушених проти регіонального есдека, «УМ» не вдалося дізнатися ні в ГПУ, ні в МВС.

      А щодо головних «монстрів» минулої осені — Януковича й Медведчука. Був час, коли МВС інформувало громадськість про виклики їх на допити з вельми дрібних приводів. Тепер уже й цього немає. Не спійманий — не злодій? Чи Меморандум допоміг? І як не згадати слова самого Януковича під час останнього виклику до Генпрокуратури: «Їм там що, робити більше нічого?»

  • Неділя, яка не стала кривавою

    Уже коли загроза застосування внутрішніх військ проти народу зникла, тодішній командувач ВВ Ігор Попков пояснив підозріле висунення військ у повній бойовій готовності з-під Василькова на Київ звичайною навчальною тривогою. Тоді ж, у грудні 2004 року, колишній голова СБУ Ігор Смешко заявив через американську пресу, що загроза застосування сили проти Майдану таки була і вирішальну роль у поверненні бійців до казарм нібито зіграла саме Служба безпеки. Згодом, у березні 2005 року, на можливість iснування злочинного наказу з боку керівництва ВВ прозоро натякнув у своєму першому ексклюзивному інтерв'ю «Україні молодій» новопризначений командувач ВВ Олександр Кіхтенко. Генерал був лаконічним, але додав, що «невдовзі суспільство отримає відповідь і на це питання».
    З того часу минув рік. І суспільство таки отримало відповідь: загроза була цілком реальною, а можливе кровопролиття колишня влада цинічно пояснювала «необхідністю розблокування державних установ».
    Час розв'язав язики багатьом, хоча й не всім. Саме про найнапруженіший сьомий день революції журналісти зняли два документальні фільми. Отже, про чимало нюансів того дня ми дізнаємося лише сьогодні. Так само, як і про прізвища тих героїв, які власною позицією відвернули загрозу української «кривавої неділі». >>

  • «День сьомий»: за півкроку до громадянської війни

    Сьогодні у київському кінотеатрі «Україна» відбудеться прем'єра фільму «День сьомий» виробництва продюсерської агенції «Закрита зона». Це — ще один матеріал, який висвітлює незнайомі та малодосліджені сторінки Помаранчевої революції з нагоди її річниці, і може сприйматися як іще одна сенсація. >>

  • Замовте рейковий автобус

    Між холдинговою компанією «Луганськтепловоз» та Новочеркаським електровозобудівним заводом (Ростовська область, РФ) укладено угоду на виготовлення 51 секції електровоза 2ЭЛ-5. Ця машина належить до класу магістральних локомотивів і вважається новою моделлю і для російських доріг. Сьогодні в цехах луганського заводу ведеться підготовка до виробництва нового для підприємства виду продукції. Хоча — принаймні ззовні — електровоз дуже схожий із традиційними машинами, які випускаються вже півстоліття в Луганську, а Новочеркаськ розташований практично поруч, тут ще ніколи не намагалися їх створити. >>

  • Проблема «останнього кілометра»

    Україна надзвичайно відстає від решти країн за таким показником, як готовність до використання мережевих технологій. На думку фахівців, значно поліпшити позицію нашої країни в загальносвітовому просторі можуть бездротові технології. Показовим прикладом цього є досвід прибалтійських країн, зокрема Естонії, де питання доступності інтернету і розвитку бездротових технологій зведені в ранг державної політики. Мабуть, Україні також доведеться піти цим шляхом. Адже для запровадження бездротової технології в неї є все, починаючи з армії мобільних абонентів і закінчуючи фахівцями, які працюють у сфері інформаційно-комунікативних технологій. >>

  • Танки Помаранчевої революції

    Культовий «байкар» України Лесь Подерв'янський віднедавна любить розповідати журналістам під чарку рекламованої ним горілки «гостро-хрінової», чим він займався під час Помаранчевої революції: «Ми з друзями створили мобільний загін із 30 чоловік. Він складався, в основному, з колишніх офіцерів підрозділу «Альфа». Підпорядковувалися ми безпосередньо штабу революції, і нас планували кидати на особливо небезпечні ділянки. Але жодного разу так і не кинули. Хоча народ підібрався бойовий і, маю підозру, озброєний. Здавалося навіть — ці хлопці хочуть, щоб на Майдан пішли танки. З якою замріяністю в очах вони казали мені: «Ти не знаєш, як танки красиво горять...»
    Це зізнання — одне з багатьох зізнань «по секрету», що стосуються можливості застосування зброї не лише злочинним режимом Кучми—Медведчука—Януковича, а й «помаранчевими» революціонерами. Спокуса піти на штурм і відповісти на удар ще сильнішим ударом була великою, і дуже добре, що наша демократична, ввічлива, весела революція обійшлася без крові.
    Були дні, коли до кровопролиття залишалося кілька кроків. Уже всі знають про «готовність номер один» внутрішніх військ Білоконя—Попкова, які от-от мали вирушити з Василькова, Петрівців, Борисполя на Київ і «задавити» Майдан. Однак донині майже ніхто не знає про те, що у вирішальні дні Помаранчеву революцію готувалася підтримати ще потужніша збройна сила — танки Північного оперативного командування. Вони вже прогрівали мотори й чекали останньої відмашки народного Президента. Саме про цю білу сторінку Помаранчевої революції розповідає сьогодні «Україна молода». >>

  • Антиутопія-2004/05

    24 листопада 2004 року. Засідання Центральної виборчої комісії, на якому не мають слова та права на апеляцію «помаранчеві». Голова ЦВК Сергій Ківалов, перекрикуючи гамір у приміщенні, ховаючи очі й заїкаючись, неповторним російсько-українським суржиком повідомляє остаточні результати другого туру виборів Президента: Янукович В. Ф. — 49,46%, або 15 093 691 голос, Ющенко В.А. — 46,61%, або 14 222 289 голосів. Фініш... >>