Фінальні акорди сезону

22.11.2005

      Цьогорічний підсумковий турнір серії «Мастерз», який ще називають чемпіонатом світу, багатьом запам'ятається відмовами відразу п'яти провідних гравців із різних причин брати у ньому участь. І, безперечно, феєричним фіналом, який подарували глядачам у Шанхаї швейцарець Роже Федерер та аргентинець Давид Налбандян.

      У суботу обидва тенісисти не зустріли серйозного спротиву в півфінальних зустрічах. Кращий тенісист планети — Федерер — лише за 52 хвилини декласував ще одного аргентинця — Гаудіо — 6:0, 6:0, а Налбандян тільки в другому сеті дав певну надію росіянинові Давиденку — 6:0, 7:5. Завершальний двобій року видався супервидовищним. Коли швейцарець виграв два сети на тай-брейках (7:4 і 11:9), здавалося, що він зуміє ще раз здолати восьмого «сіяного» (першу перемогу над Давидом Роже здобув у групі). Але той проявив характер і скористався невеликим ушкодженням суперника, впевнено вигравши два наступні сети — 6:2, 6:1. У заключній партії аргентинець вів — 4:0, Федерер відновив рівновагу, тож доля фіналу вирішувалася знову на тай-брейку, де фортуна цього разу посміхнулася Налбандяну — 7:3.

      Швейцарець програв лише четвертий матч за рік і залишається бузсумнівним лідером рейтингу АТР, маючи 6725 пунктів. Налбандян піднявся з 12-го на шосте місце (2370), а попереду нього розташувалися іспанець Надаль (4765), американець Роддік (3085), австралієць Х'юїтт (2490) і росіянин Давиденко (2390). Найвище серед українців залишається Сергій Стаховський — 185-та позиція.

      У фіналі парного розряду французи Санторо/Ллодра переграли пару Паєс (Індія)/Зімонич (Сербія і Чорногорія) з рахунком 6:7, 6:3, 7:6.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Купа несподіваних результатів була зафіксована на найпрестижнішому в Україні турнірі серії «челенджер» у Дніпропетровську. У п'ятничних чвертьфіналах зачохлили ракетки відразу троє «сіяних» гравців — румун Ханеску (1), чех Длоуги (7) і німець Васке (8). У суботу бельгієць Дік Норман здолав марокканця Ель-Айнауї — 6:3, 7:6, а голландець Слюйтер у другому півфіналі — з тим же рахунком чеха Мінаржа (5).

      У доволі напруженій фінальній сутичці двох представників Бенілюксу Норман виявився кращим за Слюйтера — 7:6, 6:7, 6:3. Переможцеві дісталося 18 тисяч доларів, переможеному — майже вісім. Турнір пар виграли чехи Длоуги та Скоч, які здолали дует Цибулек (Чехія)/Зовко (Хорватія) — 7:5, 6:4.