Нашi кури не грипують

16.11.2005

      На тернопільських ринках м'ясопродукти останнім часом стали трохи дешевшими. Так, якщо ще недавно кілограм «середньої» свинини коштував 28-30 гривень за кілограм, то зараз його можна купити за 25-27. Ціна на кілограм телятини знизилась з 26-27 гривень — до 23-24. Приблизно на три гривні стало дешевшим сало, кілограм якого продавці минулих вихідних цінили у 14-15 гривень. За добру курку на Центральному ринку Тернополя сьогодні просять від 20 до 25 гривень, за гуску — 35-40, качку — 25-30, індичку — від 65 до 100 гривень. Всенародного переляку через курячий грип у регіоні поки що не спостерігається, тож домашня птиця якщо і подешевшала, то несуттєво. Хоча невеликі фабричні бройлери — не найвищої, правда, категорії — на останньому сільськогосподарському ярмарку в Тернополі коштували всього по 12 гривень (такої ціни в регіоні вже давно не пам'ятають).

      Подешевшання м'яса в цілому його продавці на ринку пояснюють тим, що на місцевому ринку чомусь знову з'явилося дуже багато імпортного м'яса, яке везуть насамперед із сусідньої Польщі (що викликає підозру у контрабандності). Суттєво ж знизити ціну за допомогою державного впливу (створення тих самих «Комор», наприклад) так і не вдалося. Не спрацювало в регіоні й ініційоване місцевою владою відкриття на центральному ринку спеціальних окремих павільйонів, у яких сільгоспвиробники з районів мали по черзі продавати м'ясо без жодних «накруток».

      На думку начальника головного управління економіки Тернопільської облдержадміністрації Ірини Бойчик, суттєве й стабільне подешевшання м'яса може бути лише за умови значного насичення цією продукцією місцевого ринку. Про офіційно ж доведені (не на рівні чуток та балачок між продавцями) факти якоїсь масової контрабанди м'яса з-за кордону в управлінні держадміністрації поки що не знають. А от прогноз стосовно сезонного зниження цін на м'ясо в найближчому часі Ірина Бойчик підтвердила. З  27 листопада починається передріздвяний піст, якого на Тернопіллі традиційно дотримується дуже багато людей, відтак незадовго до Різдва в селах масово починають різати власну домашню худобу.

 

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>