Дешевого — не буде

16.11.2005

      Відразу після публічних застережень санітарних служб та ветлікарів про реальну небезпеку пташиного грипу на Одещині зріс попит жителів регіону на свинину і яловичину, а ціни на ці м'ясопродукти, крім курячого м'яса, підстрибнули на 5-8 відсотків. Станом на середину листопада один кілограм свинини без кісток на одеських ринках обходиться покупцю від 31 до 35 гривень, із включенням кісток — 14 гривень. Один же кілограм яловичини без кісток можна купити за 26-32 гривні. Зате тушку 1,5-кілограмового курчати в будь-якому місцевому продмазі придбаєте за 22, а то й 18 гривень. Очевидно, внаслідок спаду попиту на пташине м'ясо й ціни на нього порівняно невисокі.

      Варто зазначити, що й минулої осені дешевого м'яса в Одесі не було. За словами начальника відділу тваринництва облдержадміністрації Едуарда Хіля, «протягом року ціни на м'ясопродукти зросли приблизно на 10-15 відсотків». Головна причина постійної дорожнечі, порівняно з сусідніми регіонами, в тому, що значну частину м'ясопродуктів на місцеві ринки завозять сільські товаровиробники з Вінницької, Кіровоградської та Хмельницької областей. А на півдорозі до ринків свинину та яловичину перехоплюють перекупники й посередники, що й диктують покупцю ціни, неспівмірні з тими, за які самі придбали привезені з сільської глибинки тушки.

      Кволі спроби урядовців протягом квітня-червня розібратися у ціноутворенні й надати сільському товаровиробнику можливість самому реалізувати вироблений товар наштовхнулися на добре організовану протидію тих, хто має з перепродажу м'ясопродуктів значний зиск. І все залишилося по-старому: у селян здебільшого забирають тушки свиней і телят оптом по 17-20 гривень, а перепродують по 28-35. Часто посередники прибувають автомашинами у віддалені села і закупляють свиней чи телят безпосередньо у сільському дворі.

      «Я спеціально розбирався, в чому при таких торгах програє селянин, і який зиск мають посередники, — продовжує пан Хіль. — І з'ясував, що навар спритних ділків на необізнаності селян з теперішнім механізмом цін на м'ясопродукцію становить 20-30 відсотків на одній туші. Скажімо, за придбаного 1-центнерного кабанця господарю платять 1000 гривень — з розрахунку 10 гривень за 1 кілограм живої ваги. Далі новий власник подає до районної виконавчої влади звіт за формою ПК-2 про вироблене м'ясо і отримує замість справжнього виробника до 300 гривень за свинячу тушку у вигляді різних державних дотацій. А за якою ціною збувається свинина на одеському «Привозі» та інших ринках, ми вже знаємо. Словом, навіть незначна державна підтримка виробників м'ясопродукції справжніх адресатів поки що найчастіше обходить».

      Щоб виправити ситуацію, працівникам райдержадміністрацій рекомендують широко інформувати сільських товаровиробників про державну підтримку, обсяги якої істотно збільшилися, зокрема, в поточному році. З різних джерел виробники м'ясопродукції одержують приблизно 10-відсоткову дотацію. Щоправда, йдеться передусім про державну підтримку виробництва м'яса у громадському секторі. І при цьому переслідується подвійна мета — надати реальну фінансову підтримку і зацікавити у подальшому збільшувати свинопоголів'я та стада великої рогатої худоби.

      Через незацікавленість попередньої влади в успішному розвитку тваринництва за останнi роки скорочувалося поголiв’я i худоби, i свиней. А із семи птахофабрик зараз на Одещині функціонують лише чотири. Та й ті через відсутність потужних комбікормових заводів стали практично нерентабельними підприємствами. Загальні видатки на виробництво м'ясопродукції на Одещині, за підрахунками спеціалістів облдержадміністрації, становлять у поточному році близько 235 мільйонів гривень, а виручка від реалізації тих же продуктів тваринництва сягне заледве 190 мільйонів гривень. Як видно, збитки обчислюються десятками мільйонів, а загальна держпідтримка за всіма джерелами асигнувань — 30 мільйнів гривень.

      Щоб змінити ситуацію на краще, спеціалісти облуправління сільського господарства розробили й подали на схвалення 28 сесії облради, яка намічена на 18 листопада, всеохоплюючу Програму розвитку тваринництва Одещини на 2005-2010 роки. Недавно провели в облцентрі виставку-аукціон племінної худоби, свиней та овець, яка засвідчила, що поволі відновлюється інтерес до тваринницької галузі. За словами Едуарда Хіля, тут же, на виставці, продано місцевим господарствам 208 голів племінної великої рогатої худоби, понад тисячу свиноматок та кнурців, 15 вівцематок на загальну суму 1 мільйонів 271 тисяч гривень. І що найцікавіше — організатори виставки-аукціону зареєстрували замовлень на племінних тварин на 2,3 мільйона гривень. Це дає підстави сподіватися, що тваринницька галузь Одещини має шанси вийти із затяжної кризи.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>