ТЕНІСНА МОЗАЇКА

16.11.2005

Чемпіонат світу серед чоловіків

      Після чемпіонату світу серед жінок почався і підсумковий турнір чоловічої Асоціації тенісистів-професіоналів. Але зібрати усіх найсильніших фінальний «Мастерз» у Шанхаї не зумів, тож від понеділка його можна назвати відкритою першістю... Аргентини. Австралієць Ллейтон Х’юїтт до Китаю не приїхав, бо очікує народження дитини, а американець Енді Роддік та іспанець Рафаель Надаль не вийдуть на корт через травми.

      Першими у розіграш 4,5 млн. доларів призових включилися швейцарець Роже Федерер та аргентинець Давід Налбандян. Кращий тенісист планети, хоч і не без проблем, але довів свою перевагу над південноамериканцем — 6:3, 2:6, 6:4. У другому матчі «червоної групи» відкриття цього сезону, хорват Іван Любичич виграв у ще одного аргентинця — Гільєрмо Корії — 6:2, 6:3.

      У «золотій групі» аргентинець Гастон Гаудіо, якого до останнього моменту сподівалися побачити на турнірі в Дніпропетровську, виявився сильнішим за свого співвітчизника Маріано Пуерту — 6:3, 7:5. А уродженець Луганщини, нині громадянин Росії Микола Давиденко здолав травмовану легенду світового тенісу — 35-річного Андре Агассі — 6:3, 6:2. Відразу після матчу американець знявся з турніру, а замінив його чилієць Фернандо Гонсалес.

«Кубок «Приватбанку»

      На дніпропетровському «челенджері» у боротьбу в основній сітці вступили українські пари. Наш кращий дует — Михайло Філіма/Орест Терещук — переграв російських братів Ситаків з рахунком 6:4, 6:7, 6:2. Інша українська пара Микола Дячок/Іван Сергєєв поступилася росіянам Павлу Іванову та Євгену Смирнову на двох тай-брейках — 6:7 (3:7), 6:7 (4:7).

Рейтинг WTA

      Жіноча тенісна асоціація оприлюднила підсумковий рейтинг 2005 року. На чолі його залишилася американка Ліндсей Девенпорт. До десятки також увійшли: Клійстерс (Бельгія), Моресмо (Франція), Шарапова (Росія), П’єрс (Франція), Енен-Арден (Бельгія), Шнідер (Швейцарія), Дементьєва, Петрова (обидві — Росія), В. Уїльямс (США). Найвище з-поміж українок значиться киянка Олена Бондаренко — 73-тя позиція. Вікторія Кутузова — 110-та, Марія Коритцева — 124-та, Катерина Бондаренко — 125-та.