Нічний переполох із «Люфтганзою»

10.11.2005

      З нагоди відкриття у Дніпропетровську представництва всесвітньо відомої німецької авіакомпанії «Люфтганза» до міста навіть завітав тимчасовий повірений у справах посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Йоганнес Регенбрехт.

      Але вже перший літак «Люфтганзи», який приземлився у дніпропетровському аеропорту о 2 годині 15 хвилин того ж дня, у буквальному розумінні «обпікся». Адже господарі, прийнявши рейс, раптом повідомили, що обслужити його... не можуть. Регіональний директор «Люфтганзи» у Росії та країнах СНД Гюнтер Отт таким перебігом подій був просто шокований. Як він зізнався, з подібним зіштовхнувся вперше за сорок років своєї роботи в авіації.

      При цьому «Люфтганза» вже отримала дозволи саме на нічні рейси як з боку Німеччини, так і України. До того ж вона їх активно практикує у сполученні з іншими містами колишнього Радянського Союзу: Санкт-Петербургом, Пермю, Уфою, Казанню... І саме нічні рейси довели свою зручність, оскільки дозволяють пасажирам встигнути на стикувальні рейси з вузлового аеропорту Франкфурта-на-Майні, звідки маршрути «Люфтганзи» пролягають у різні кінці світу. За попереднім задумом, у Дніпропетровську літаки з Німеччини мали приземлятися п'ять разів на тиждень о 2.15.

      Що характерно, директор дніпропетровського аеропорту на урочистій церемонії так і не з'явився. Тому багато хто пояснює цю неувагу до справді знаменної події дуже просто — він зовсім не зацікавлений у «Люфтганзі». Оскільки контрольований відомою групою «Приват» аеропорт і місцева авіакомпанія «Дніпроавіа» є юридично однією структурою, яка зацікавлена зберегти свою монополію. За свідченням фахівців, подібного поєднання більше немає ніде у світі.

      Однак святе місце порожнім не буває. Дізнавшись про фіаско з першим рейсом «Люфтганзи», свої послуги німцям з обслуговування їхніх літаків хоч у нічний час, хоч у денний запропонувала авіакомпанія «Південмашавіа».

      Отож якщо керівництво дніпропетровського аеропорту доведе неможливість нічних рейсів, «Люфтганза» наполягатиме на перегляді його статусу як міжнародного.