Знали і мовчали...

10.11.2005

      Йдеться про 170 тисяч гектарів радіаційно забруднених лісів Брянщини, в яких уже 20 років не велися господарчі роботи і які накопичили у собі мільйон кубічних метрів легкозаймистих сухих сосен, уражених радіонуклідами. У випадку пожежі ми можемо отримати другий «Чорнобиль». Про це повідомили на міжнародній Чорнобильській конференції, яка відбулася у Чернігові, представники делегації Брянської області РФ. За словами Володимира Татарінова, начальника управління зовнішньоекономічної діяльності адміністрації Брянської області, у випадку пожежі реальна загроза зараження радіонуклідами існує як для самої Росії, так і для українських Сумської та Чернігівської областей. «Радіоактивний ліс буде горіти, викидаючи у повітря продукти розпаду, — говорить Володимир Татарінов. — Ну а далі — куди Бог пошле, це можуть бути як наші сусіди із Смоленської області, так і Чернігівська або Сумська області. Все залежить від сили вітру та його напрямку».

      Забруднені ліси розташовані біля російських містечок Климово та Новозибково. Це 30 кілометрів від кордону, тож при швидкості вітру в 18 метрів на секунду радіаційний бруд та пил уже за годину будуть в Україні. 

      Ця інформація викликала подив в українських та білоруських учасників конференції. Про лісову міну на кордоні вони просто не знали. За словами Сергія Берестового, заступника голови Чернігівської ОДА з фінансово-економічних питань, облдержадміністрації нічого не відомо про пожежі в брянських лісах, які постраждали внаслідок Чорнобильської трагедії...

      Володимир Дейнека, заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Чернігівської облдержадміністрації, говорить, що його колеги з аналогічного управління Брянської області обіцяли надати інформацію у вигляді відпрацьованого плану взаємодії з питань попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, але з незрозумілих причин цієї інформації так і не надіслали. Тобто про наявність у межах Брянської області лісів iз підвищеним рівнем радіації, які можуть у випадку пожежі збільшити радіаційний фон на півночі Чернігівщини, в самій області до цього часу не було відомо.

      До того ж карти радіаційного забруднення територій, які створювались у 1991 — 1992 році, теж віддзеркалюють лише ситуацію в Україні. Однак кожна з радіаційних плям теоретично має продовження за державним кордоном. Але на офіційні прохання про інформацію Росія не відповідає і не підписує угоди про співробітництво з українським МінНС.