Склянка молока в одній цукерці

03.11.2005

      Продукцію Харківської бісквітної фабрики, добре знану на теренах колишнього СРСР (згадайте хоча б славнозвісний харківський торт), сьогодні купують не лише українці: третина її йде на експорт до Росії, Вірменії, Молдови, Литви, Ізраїлю, Канади, США, Німеччини, Чехії, Об'єднаних Арабських Еміратів і ще цілої низки країн. Український зефір і мармелад  дуже люблять в Європі, Америка із задоволенням купує продукти для діабетиків (зокрема, цукерки на фруктозі) та звичайне зоологічне печиво, Канаді припали до душі вафлі й карамель.  «Воно й не дивно, — стверджують працівники фабрики. — Ми використовуємо тільки натуральні високоякісні інгредієнти. Скажімо, ароматні бісквіти півроку залишаються свіжими завдяки натуральним консервантам: спирту і герметичній упаковці. А за кордоном уже давно перейшли на замінники та штучні добавки, які дешевші за ціною, але зовсім інші на смак». 

      Як розповіла «УМ» інженер із упаковки підприємства Лідія Дудченко, шоколадні цукерки «Презент» є унікальним для України продуктом — сьогодні жодна кондитерська компанія не має обладнання, яке б уміло так оригінально згортати шоколад і вафлі в акуратну трубочку. А печиво «Презент» із шоколадом, яке виготовляється на німецькому обладнанні  із 2003 року, взагалі не має аналогів у країнах СНД. Про улюблений із дитинства чорний шоколад — окрема розмова. У «Харків'янки» він шоколадний на всі сто (і по запаху, і на смак), оскільки виготовляється зі справжніх какао-продуктів, завезених із Нігерії. Такі плитки і настрій піднімають, і нервову систему стимулюють до роботи, і відганяють депресію, оскільки містять усі характерні для якісного шоколаду компоненти. Це вам не дешевенький турецький імпорт, який жуєш-жуєш і ніяк не второпаєш: кому могло спасти на гадку загорнути в блискучу обгортку пластилін...

      Популярними серед українців залишаються і солодкі подарунки для дітлахів до Нового року, які у великій кількості виготовляють харків'яни. Окрім традиційних Дідів Морозів, ліхтариків та ялинок, тут можна вибрати чималий портфель, набитий цукерками, або модну «Феррарі», в яку легко поміщається півкіло солодощів, або ж кудлатого собаку із шоколадно-вафельним мішком. Причому цілком пристойний подарунок можна придбати за 7-10 гривень — дешевше, ніж пропонує більшість «солодких» виробників. До речі, депутати Верховної Ради, працівники Нацбанку та інших державних установ не один рік замовляли новорічні презенти для своїх дітей саме у Харківської кондитерської фабрики. Найкраще вибирають!

      Чимало смачних продуктів уперше з'являлися на полицях українських магазинів саме завдяки ініціативі харків'ян. Так у 1991 році бісквітна фабрика запустила першу в Україні лінію з виробництва крекера, через 4 роки вона стала випускати перші в країні вафельні трубочки, ще через рік — закупила австрійське обладнання для випуску семишарових вафель, а в 2001 році (знову ж таки вперше в Україні) почала випуск відливної карамелі. Узяти хоча б молочний «Престиж»: зовні — цукерка як цукерка, але коли починаєш їсти, розумієш різницю. Мало того, що смачно, так ще й корисно: за поживністю й наявністю мікроелементів одна карамелька може замінити склянку свіжого молока.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Початком промислового виробництва солодощів у Харкові вважають 1896 рік, коли була заснована кондитерська фабрика Жоржа Бормана — фабриканта, який був  постачальником Його Імператорської Величності і відправляв до Санкт-Петербурга найкращий шоколад. Виробництво розвивалося, і сьогодні корпорація «Бісквіт - шоколад» об'єднує дві фабрики: Харківську бісквітну й кондитерську «Харків'янка». На виробництві працює дві з половиною тисячі людей, які щодоби випускають до 180 тонн солодкої продукції: печива, тортів, бісквітів, рулетів, вафель, шоколаду, зефіру, драже, мармеладу, цукерок та карамелі.