Місто народжує, а село годує

03.11.2005

      На відміну від більшості регіонів України, в яких демографічні показники підтверджують невеселі прогнози щодо скорочення кількості населення, на Івано-Франківщині впродовж чотирьох останніх років, навпаки, спостерігається зростання народжуваності та уповільнення темпів смертності. Приміром, торік на світ Божий з'явилося 15046 прикарпатців, що на 875 немовлят більше, ніж у попередньому році. Водночас за межу вічності за цей же період відійшло майже на 600 осіб менше, ніж у 2003 році.

      Коментуючи на прохання «УМ» ці обнадійливі показники, начальник відділу реєстрації актів цивільного стану обласного управління юстиції Галина Грицюк відзначила цікаву особливість: окрім високогірного Верховинського району, де традиційно в пошані багатодітні сім'ї, тепер приріст населення області здебільшого забезпечують міські батьки, оскільки в сільській місцевості переважає населення середнього і старшого віку.

      За прогнозами місцевих демографів, тенденція до зростання народжуваності в Івано-Франківській області спостерігатиметься і надалі. Цьому сприятиме не тільки запроваджена цьогоріч суттєва допомога держави при народженні дитини, а й ще дві добрі новини, зафіксовані на Прикарпатті останнім часом, — зменшення статистики розлучень серед молодих сімей та кількості шлюбів з іноземцями і виїзду інтернаціональних пар за кордон. Отже, є надія на поповнення рядів свідомих українців, вихованих у патріотичних галицьких сім'ях.