Будемо «хімічити» добрива, а не нитки?

03.11.2005

       Розбурханий вулик нагадує нині відкрите акціонерне товариство «Черкаське хімволокно». Причиною такого неспокою стала звістка про зупинку одного з цехів підприємства. Це й вивело трудовий колектив на акцію протесту. Під стінами підприємства люди обурювалися такою сумною перспективою підприємства з 40-річною історією, висловлювали незадоволення низькими заробітками й постійною затримкою з їх виплатою. Вони впевнені, що закриття одного цеху — це  дзвіночок про закриття усього Черкаського хімволокна, відомого раніше на увесь Союз, а це значить, що на вулиці без засобів для існування опиниться колектив із 3572 працівників.

      «Ситуація дуже тривожна. Тому ми нині б'ємо на сполох у всі можливі дзвони — дійшли до Верховної Ради, черкаського «губернатора». Позаяк це надзвичайна подія не лише для нашого трудового колективу (на нашому підприємстві люди працюють цілими родинами), а й для Черкас загалом. Адже тільки в Пенсійний фонд наше підприємство щорічно   перераховує близько 11 мільйонів гривень», — розповідає «УМ» Володимир Шепель, голова первинної профспілкової організації ВАТ «Черкаське хімволокно».  Пан Володимир стверджує, що наказу на звільнення людей поки немає, але профспілка так просто здаватися не збирається і буде відстоювати права трудового колективу. За його словами, Черкаське хімволокно було колись державним підприємством, але 12 років тому воно стало приватним. В останні роки тут випускали віскозну нитку: за цією продукцією Черкаське хімволокно є монополістом на ринку України. Нині на його складах затарено продукції на 10 мільйонів гривень. Через високу собівартість віскозна нитка Черкаського хімволокна не витримує конкуренції з дешевою китайською, що заполонила український ринок.

      Водночас голова спостережної ради ВАТ  «Черкаське хімволокно» Олексій Хренов стверджує, що ніхто не збирається закривати підприємство, мовляв, його просто хочуть перепрофілювати на випуск добрив або металоконструкцій. При цьому він обіцяє, що колектив без роботи не залишиться. Спочатку робітники займатимуться демонтажем у цехах, потім  матимуть перевагу з працевлаштування на новому виробництві. Правда, люди в це не вірять. Вони бояться, що коли завод зупиниться, відновити його  роботу вже не вдасться .