Хортиця не хоче в оренду

25.10.2005

       Минулого тижня «проблемний» заповідник одержав чергову порцію урядової уваги: упродовж трьох годин островом ходив гуманітарний віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко. Готуючись до цієї зустрічі, обласна держадміністрація провела спеціальну нараду з уточнення концепції розвитку Національного заповідника, яка розробляється згідно з указом Президента України.

      Проблеми Хортиці ускладнює гостра необхідність розширення транспортних можливостей обласного центру, про що «УМ» писала. Вже не викликає сумнівів те, що нові мости через Дніпро «зачеплять» острівне «тіло». І це виглядає не так безболісно, як рапортували фахівці, рятуючи десятки мільйонів гривень, дещо поспішно вкладених у реалізацію недосконалого проекту. Один лише факт: уже після того як спорудження автопереходу, згідно з підписаним меморандумом, було відновлене, дирекція заповідника отримала офіційного листа від Державної служби охорони культурної спадщини з вимогою музеєфікації камінного фундаменту житлового будинку бронзової епохи на місці знахідки (раніше повідомлялося про можливість перенесення пам'ятки археології до Музею історії запорозького козацтва, позаяк саме на місці розкопок повинні стояти опори нових мостів). Ось у Запоріжжі й сушать мізки над тим, аби і вовки були ситі і вівці цілі... Поки що безрезультатно: з обіцяних на 2005 рік 80 мільйонів гривень уряд уже виділив для будівництва мостів 61 млн. 680 тисяч, і роботи йдуть повним ходом.

      Управління ж культури і туризму Запорізької ОДА повідомило, що проект Концепції розвитку заповідника вже підготовлено, днями його розглядатиме сесія міськради. Доповнений пропозиціями запорізьких депутатів проект аналізуватиме Кабмін, аби Президент одержав до підпису виважений документ. Віктор Ющенко неодноразово наголошував, що Концепцію розвитку національного заповідника необхідно задіяти вже з 2006 року.

      Чи ж влаштує майбутній указ Президента всі зацікавлені сторони — козацтво і мерію, науковців і... «крутих» орендарів хортицьких земель? Сумнівно. З оприлюднених на нараді матеріалів (говорив про це, зокрема, начальник управління земельних ресурсів ОДА Дмитро Бабміндра) стало відомо, що дирекція заповідника не буде одноосібним розпорядником земель Хортиці. Сесія міськради має намір затвердити своєрідні «квоти»: 2359,34 гектари передають «Хортиці», однак 260,64 гектара залишають в оренді сторонніх осіб. Ситуація складається така, каже пан Бабміндра, що заповідник не матиме права відмовити заявникам у праві на оренду ділянок, і лише у випадку порушень правил користування землею договори зі сторонніми особами можуть бути розірвані. Хтось у це вірить?

      Тезу, що корупція в Україні залишиться невмирущою, днями «освіжила» Запорізька філія ДПА, розповсюдивши факти оборудок з острівними землями. Не без участі запорізької мерії. Щороку, прикинули податківці, бюджет міста недоотримує сотні тисяч гривень від несплати «крутими орендарями» тільки земельного податку!

       Понад чотири гектари займає, приміром, база відпочинку «Дніпро». Зареєстрована ця юридична особа в Орджонікідзівському районі Запоріжжя, має прибутки від відпочивальників, користується землею, а до скарбницi — ні копiйки. За даними відділу земельних ресурсів, виділена міськвиконкомом ще у лютому 1963 року ділянка, як і, власне, БВ «Дніпро», належить ВАТ «Запоріжбуддеталь», а його керівники це твердження спростували: ніяких документів про правонаступництво ми, мовляв, не підписували. Де-юре «Дніпра» начебто і нема, а де-факто його відпочивальники масово топчуть землю Хортиці, за яку орендарі ніколи не платили. Як і «Січ», що базується на п'яти гектарах. Тільки-но база відпочинку «вислизнула» з-під юрисдикції алюмінієвого комбінату, як нові її власники (ТОВ «Мальва плюс», із часом — ТОВ «Преміум-2003») скрутили бюджету велику дулю. З такою ж нахабністю діяли і керівники банків «Еліта», «Наш банк»: мали певний зиск від фінансово-господарської діяльності на землях Хортиці — і ні копійки за їх оренду.

      У вир халатності безвідповідальників мерії влетіло навіть почесне консульство Республіки Болгарія: із 2002 року воно орендує земельну ділянку з будинком на острові Хортиця, однак подані у червні 2004 року документи на узаконення земельних відносин досі припадають порохом «від Карташова». Це вже стовідсоткове головотяпство, бо ж якої «вдячності» можна вимагати за оренду 13 соток та ще й від іноземців.

      Мимоволі згадаєш недавній розпач нового гендиректора «Хортиці» Костянтина Сушка: Бог із ними, мовляв, тими мостами; головне, аби тільки нам делегували право розпоряджатися заповідними землями! Схоже, що шматування острова у недержавних інтересах триватиме і надалі. Бо ж годі ставити під сумнів, що прихильні до «реанімованого» міського голови Євгена Карташова депутати Запорізької міськради «зарубають» своєрідні «квоти» на заповідні землі.