Вона була актрисою і... шизофренічкою

25.10.2005
Вона була актрисою і... шизофренічкою

      Пів-Німеччини її обожнювало, ще пів-Німеччини ненавиділо. Але геть байдужих до особистості Марлен Дітрих точно не було. Тому довкола виходу книжки «Нічні думки» (Nachtgedanken) уже зараз на батьківщині легендарної актриси спостерігається неабиякий ажіотаж. Тим паче що до збірника ввійшли не вилизані спогади, а вірші і тексти із особистих щоденників знаменитої Марлен Дітрих. Ці документи онук акторки Петер знайшов кілька років тому у старому клунку своєї бабусі. Почитав і вирішив, що на каракулях бабці можна мати непогані гроші.

      81-річна мати Петера Марія Ріва заперечувати не стала. Бо не надто любила свою матусю, точніше зовсім її не любила «Дітрих була звичайною шизофренічкою, вона постійно грала якусь роль: Лени, Марлен, Лоли, мами, але ніколи не була самою собою. Я не любила Марлен, але поважала її як акторку, отут вона була чудова, чарівна», — зізнається дочка великої актриси, яка навіть мамою її не називає, а лише по імені чи прізвищу. Сама Дітрих якось зізналася, що ніколи не хотіла бути кіноактрисою, грати когось іншого і бути красивою тому, що хтось постійно поправляє тобі кожну вію.

      Легенда кіно померла в Парижі 6 травня 1992 року у віці 90 років. Проте її останній фільм ще так і не вийшов на екрани.

      Відверто про своє життя Марлен Дітрих «розкаже» у 2022 році. Саме тоді оприлюднять фрагменти документального фільму, знятого про актрису австрійським режисером і актором Максиміліаном Шеллом. Шелл знімав свою картину в 1983 році в паризькій квартирі Дітрих. Їй було 83 роки. Правда, за вимогою родини Дітрих ці документальні кадри лежатимуть на полиці ще 17 років. І у фільмі актрису ми так і не побачимо: вона навідріз відмовилася показуватися в кадрі, мотивуючи це тим, що її «зафотографували до смерті». В кадрі буде лише неповторний голос Дітрих.