Надiйнiсть — ввiчливiсть виробникiв

15.10.2005

      У жовтні відзначили два близькі професійні свята: 10-го — День працівників стандартизації, метрології та сертифікації України і вчора, 14-го, — Міжнародний день стандартів. Оглядаючись на багатовікову історію розвитку цих пріоритетів людської діяльності, мимоволі уявляєш, що відбуватиметься, якщо раптом вилучити стандарти, концепцію єдності вимірювань з нинішньої практики суспільних. Утім така ситуація немислима, бо на стандартизації та забезпеченні єдності вимірювань грунтуються поступальний розвиток економіки, механізми самоорганізації суспільства. Сертифікація або підтвердження відповідності продукції, товарів, послуг встановленим вимогам, у свою чергу, — це визнаний інструмент забезпечення довіри між виробником, постачальником та споживачем. Кінець ХХ — початок ХХІ століть ознаменувалися розвитком вищого рівня філософії стандартизації — впровадженням сучасних систем управління на підприємствах — управління якістю продукції, екологічного та соціального менеджменту, управління безпечністю харчової продукції.

 

      Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики є тим органом виконавчої влади, через який ідеологія євроінтеграції і гармонізації стандартів України з міжнародними вимогами втілюється у конкретних справах, цифрах, приладах, системах на вітчизняних підприємствах. Держспоживстандарт, який має розвинуту інфраструктуру в регіонах України, тримає руку на пульсі всього нового, що виникає у промисловості, виробництві товарів та послуг. В усіх галузях економіки, як прийнято у світовій практиці, Україна має технічні комітети стандартизації, які розробляють нові, вдосконалюють існуючі стандарти та провадять політику освоєння їх у виробництві. Технічний комітет України зi стандартизації, якому доручено впроваджувати сучасні підходи до систем управління розділено на три підкомітети — «Системи управління якістю», «Системи управління навколишнім середовищем» і «Системи управління безпекою харчових продуктів».

      До ключових завдань Держспоживстандарту України відноситься створення умов для широкого впровадження на вітчизняних підприємствах системи управління безпекою харчових продуктів згідно з принципами ХАССП (Аналіз ризиків та критичні точки контролю). Застосування ХАССП — це визнаний світовий досвід, це науково обгрунтована концепція оптимізації технологічного контролю з безпеки продуктів харчування. Системи управління, які засновані на концепції ХАССП, спроможні не тільки підвищити безпеку харчових продуктів для українських споживачів, загальну культуру виробництва, а й сприяти наближенню вітчизняного виробництва до вимог Євросоюзу, усуненню бар'єрів для доступу української продукції на світовий ринок. Прагнення України до Світової організації торгівлі вимагає від вітчизняних виробників впровадження саме таких систем.

      Нині в Україні діє ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги». Останні тенденції в економіці України обумовили необхідність кардинальних дій з гармонізації нашого законодавства в сфері виробництва продуктів харчування з європейським. У найближчих планах — прийняти як національний міжнародний стандарт ISO 22000 «Системи управління безпекою харчових продуктів. Вимоги». Структура цього стандарту дозволяє інтегрувати систему управління безпекою продуктів харчування в систему управління якістю та навколишнім середовищем відповідно до стандартiв ISO 9001 та ISO 14001.

      Діючий на базі ДП «Кримстандартметрологія» підкомітет ТК стандартизації сприяє вирішенню цього питання, розробляючи методичні рекомендації, проводячи численні семінари та курси підвищення кваліфікації для спеціалістів підприємств харчових галузей. Зокрема, цьому присвячувався і навчально-практичний семінар «Технічне регулювання, розробка та впровадження систем управління безпекою харчової продукції», який пройшов у Алушті наприкінці вересня. Семінар було організовано ДП «Кримстандартметрологія» за підтримки Науково-дослідного інституту олій та жирів Української академії аграрних наук, Асоціації «Укроліяпром», Технологічного інституту м'яса та молока, Інституту екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя Міністерства охорони здоров'я України. Учасники семінару, а це — представники багатьох великих підприємств з виробництва рослинних олій, жирів, майонезів, м'ясомолочної продукції — зазначали, що в нинішніх ринкових умовах, що відзначаються динамічними змінами в економіці, такі семінари вкрай необхідні.

      Незабаром європейське законодавство увійде у застосування в Україні, якість та безпечність продукції визначатимуть технічні регламенти, постанови та директиви Європейського Союзу, а взаємовідносини українських виробників з ближнім та дальнім зарубіжжям — контракти, які обов'язково вимагатимуть наявність на наших підприємствах відповідних систем управління. Тому сьогодні спеціалісти ДП «Кримстандартметрологія» вважають за обов'язок донести до керівників підприємств перспективи впровадження сучасних систем управління безпекою харчових продуктів, надати послуги з аудиту та сертифікації систем, навчання персоналу підприємств на всіх ланцюгах технологічного процесу.

Володимир ЗУБАЧЕНКО,
генеральний директор ДП «Кримстандартметрологія».