Фінка з хоботом

13.10.2005

      Днями в одному з найстаріших українських зоопарків, Миколаївському, зустрічали дорогу гостю — 30-річну африканську слониху Ванні. Тварина до цього часу мешкала у місті Ліето, в Фінляндії, але віднині тішитиме маленьких українців у Миколаївському зоопарку. Чекали на Ванні з нетерпінням: у нашому зоопарку африканська слониха Чанга вже 6 років поспіль жила самотою й дуже нудилася, адже слони — тварини сімейні. Тому український та фінський зоопарки, домовившись, вирішили врятувати своїх підопічних. Оскільки українські умови кращі, Ванні, яка теж була самітницею, вирушила у Миколаїв.

      Дорога була не з легких: із Ліето Ванні їхала у Гельсінкі, звідти на пароплаві у Таллінн, а потім через усі країни Балтії. Як зазначає миколаївська інтернет-газета Mykola.net, подрожуючи європейськими країнами, Ванні ніде не зустріла жодних перешкод, окрім як на українській митниці: митники довго й ретельно вивчали документи, а потім заявили, що за слониху слід заплатити 20 тисяч гривень митного збору.

      Звісно, Ванні дорогою дуже втомилася, а тому ніяк не хотіла виходити із фургона в приміщення зоопарку. Не подіяли навіть яблука та кавуни, якими «дівчинку» намагався виманити її фінський опікун Тапіо Торвінен. Упродовж двох тижнів слониха перебуватиме у закритому вольєрі, потім буде період «притирання» Ванні та Чанги. Тим часом працівники зоопарку сподіваються, що їхні відвідувачі ще встигнуть побачити обох велетенських «дівчаток» до настання холодів.

      Щоправда, у Миколаївського зоопарку є невирішена проблема з оплатою за перевезення слонихи. Як розповів «УМ» директор зоопарку Володимир Топчій, загальна сума складає близько 18 тисяч євро. Відомо, що якусь частину грошей виплатять фіни, котрі переймаються долею Ванні й збираються навідуватися у Миколаїв. Однак основні витрати має взяти на себе українська сторона. На сайті Миколаївського зоопарку розміщене прохання до небайдужих допомогти зібрати необхідну суму та розрахунковий рахунок, за яким можна перерахувати кошти. Однак, за словами Володимира Миколайовича, поки що ніхто не зголосився. А між іншим Чанга та Ванні — єдині африканські слони в Україні. Усі інші, які живуть у наших зоопарках, — із Азії.